Skip to main content

Oliko velkavipua jo liikaa?

Kaikki blogiani pidemmän aikaa seuranneet tietävät, että olen opiskellessani nostanut opintolainaa ja käyttänyt sitä vipuna osakemarkkinoilla. Nyt opiskelut opiskeltuani, työelämään siirryttyä ja tuoreena asuntovelkaisena päätin pienentää vivun määrää. Oliko se oikea päätös?

Päätös, jota mietin useamman kuukauden

Opintojeni aikana nostin opintolainaa yhteensä 17 000 €, joista 12 000 € sijoitin osakemarkkinoille. Loput 5 000 € makaa Instabankin säästötilillä, joka nakuttaa minulle turvallista ja hyvää 0,8 % tuottoa.

Vielä opiskellessani ajattelin, että maksan tuon 17 000 € hiljalleen pois sitten työelämään siirryttyäni, mutta vuoden alussa päätin kuitenkin pienentää positiotani osakemarkkinoilla.

Päätös ei ollut helppo, mutta ostimme viime vuoden loppupuolella asunnon yhdessä avovaimoni kanssa ja se sai minut miettimään asiaa uudelleen, sillä nyt minulla oli opintolainan lisäksi myös asuntolainaa.

On myös otettava huomioon, että käytin velkavipua opiskelujeni aikana lähinnä siksi, että minulla ei ollut säännöllisiä tuloja, joita olisin voinut kuukausittain sijoittaa. Halusin kuitenkin hyödyntää tuon ajan ja näin jälkikäteen voin olla onnellinen, että siinä onnistuinkin.

Vaikka ajoittaminen ei ollutkaan tarkoituksenani, niin osuin myyntieni kanssa ilmeisesti silti ihan hyvään saumaan, sillä tänään 24.2. pörssi lähti luisumaan aika lujaa alaspäin koronaviruksen aiheuttaman paniikin takia ja käytännössä koko alkuvuoden tuotto pyyhittiin pois yhdessä päivässä.

Tämä nyt ei välttämättä tarkoita yhtään mitään ja tilanne voi olla aivan erilainen huomenna tai viikon päästä, mutta ainakin näin lyhytkatseisesti päätös myydä ennen luisumista oli hyvä.

Miten tästä eteenpäin?

Nyt tarkoituksena on ensimmäiseksi kuitata opintolaina kokonaisuudessaan pois päiväjärjestyksestä. Ihmetteleeköhän Nordean aspa, kun kaveri kuittaa 17 000 € opintolainan kerralla pois? Sen jälkeen jatkan sijoittamista ja kuukausisäästämistä aivan normaaliin tapaan. Ainoana erotuksena tietenkin se, että velkavipua ei enää ole.

Aika tulee näyttämään, että teinkö oikean päätöksen vai en. Tästä on hyvä sitten kirjoittaa tulevaisuudessa lopputuloksesta riippumatta. Jälkiviisastella voi aina, mutta halusin nyt kuitenkin luottaa intuitiooni.

Olen myös hieman leikitellyt ajatuksella, että käytän Nordnetiin avaamaani osakesäästötiliä pelisalkkuna, jonne voisin poimia silloin tällöin vähän mielenkiintoisempia osakkeita. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on Fellow Finance, jota saisi tällä hetkellä erittäin edullisesti. Olen itse sijoittajana Fellow Financella ja olen ollut erittäin tyytyväinen kyseiseen palveluun, joten miksipäs ei?

Luisuuko tylsän passiivinen indeksisijoittaja nyt kohti suoria osakepoimintoja? Tuskimpa sentään, mutta paljon osakemarkkinoita seuraavana olisi kiva pitää myös pientä pelisalkkua, jolla voisi leikkiä ja mahdollisesti joskus napata isompiakin onnistumisia suurella riskillä tai vaihtoehtoisesti maksaa oppirahoja tyhmistä päätöksistä.

Lopuksi

Tuli taas kirjoitettu tällainen enemmän henkilökohtainen kirjoitus, jota blogissani ei ole tavattu nähdä. Tulen kuitenkin tulevaisuudessa kirjoittamaan enemmän myös omasta sijoitustaipaleestani, sillä se varmasti kiinnostaa lukijoitani enemmän. Tulen toki jatkamaan asialinjalla myös tulevaisuudessa, mutta vaihtelu virkistää ja ehkä kirjoitustahti tulee olemaan tulevaisuudessa entistä vauhdikkaampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.