Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
1.1.2020 tuo mukanaan ilouutisia sijoittajille, sillä tuosta päivästä lähtien sijoittajat voivat avata osakesäästötilin ja aloittaa verotehokkaan säästämisen suoraan osakkeisiin. Mikä on osakesäästötili, mitä hyötyä siitä on ja miksi avasin osakesäästötilin Nordnetiin? Otetaan siitä selvää.
Mikä ihmeen osakesäästötili?
Osakesäästötili on tili, jonka sijoittaja voi avata ja käyttää sijoittaessaan suoraan listattujen yhtiöiden osakkeisiin. Nimensä mukaisesti osakesäästötilille voi ostaa ainoastaan osakkeita. Et siis voi sijoittaa rahastoihin, pörssinoteerattuihin ETF-rahastoihin, velkakirjoihin tai muihin sijoitustuotteisiin. Tilille voi tallettaa maksimissaan 50 000 euroa, mutta osingot ja osakkeiden arvon nousut voivat kuitenkin mennä tuon edellä mainitun summan yli.
Osakesäästötilin idea piilee siinä, että verot maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun tililtä tehdään nostoja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myyntivoitot ja -tappiot ovat verotuksen ulkopuolella. Osakesäästöilin tarkoitus onkin tehdä myös suorista osakeostoista veroteknillisesti tasavertaista muiden sijoitustuotteiden, kuten rahastojen kanssa.
Olen puhunut paljon korkoa korolle -ilmiöstä ja aiemminhan suorat osakeostot eivät ole mahdollistaneet optimaalista ilmiön hyödyntämistä. Nyt kuitenkin myös suorat osakeostot ovat verotehokas vaihtoehto sijoittajalle, sillä osingot voi uudelleen sijoittaa osakesäästötilin sisällä ja näin välttyy osinkoverolta.
On tosin myös tärkeää huomata, että osakesäästötilin tappioita ei voi vähentää verotuksessa ennen kuin nostat varoja osakesäästötililtä. Jos osakesäästötilillä on vähemmän varoja kuin tallettamiesi varojen määrä, voit käyttää siitä syntyvää erotusta vähennyksenä kymmenen vuoden ajan.
Kannattaa myös muistaa, että sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili, mutta sen voi halutessaan siirtää myöhemmin myös toiselle palveluntarjoajalle. Tästä saattaa tosin koitua tilinsiirtokuluja.
Osakesäästötili on opiskelijoiden pelastus
Aiemmin opiskelijat ovat joutuneet tarkastelemaan omaa sijoituskäyttäytymistään, sillä opiskelijoiden tuloraja on erittäin tiukka. Jos opiskelija tekee opintojensa ohella töitä, niin tulorajan ylittyminen ja siitä kirjaa pitäminen on tuonut päänvaivaa etenkin sijoittaville opiskelijoille.
Otetaan esimerkiksi Otto Opiskelija, joka omistaa 5000 eurolla osaketta X ja 5000 eurolla osaketta Y. Vuoden jälkeen hän myy osakkeet X 7500 eurolla, mutta samalla myy osakkeet Y 2500 euron tappiolla.
Normaalisti verottaja tulkitsee tämän niin, että Otto Opiskelija ei ole tehnyt yhtään voittoa, sillä voitot ja tappiot kumoavat toisensa. Kela ei kuitenkaan tulkitse asiaa samalla tavalla, vaan Otto Opiskelijalle merkitään 2500 euroa lisää tuloja, sillä Kela ei ota tappioita huomioon lainkaan.
Jos Otto Opiskelija nostaa opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, niin hänen tulorajansa on 11 973 euroa. Tuo 2500 euron ylimääräinen ”tulo” saattaa helposti vaikuttaa hänen mahdollisuuteensa työskennellä, sillä se vastaa osa-aikaisesti työskentelevälle helposti parin kuukauden palkkaa. Myös mahdolliset osingot otetaan tietenkin huomioon tuloina, joten helpoksi tätä ei olla tehty.
Nyt kuitenkin tulevaisuudessa Otto Opiskelija saa huomattavaa helpotusta, sillä osakesäästötilin sisällä tapahtuvat kaupat ja osingot eivät kiinnosta verottajaa tai Kelaa, eikä näin myöskään näy tulovalvonnassa. Tämä tietenkin sillä oletuksella, että Otto ei realisoi sijoituksiaan ennen kuin opinnot on suoritettu.
Osakesäästötiliin kohdistuva kritiikki
Osakesäästötilin yhtenä ongelmana pidetään sitä, että tilille voi tallettaa ainoastaan 50 000 euroa. Vaikka tämä on täysin validi ja ymmärrettävä pointti, niin tätä keskustelua sivusta seuranneena täytyy todeta, että osa on ymmärtänyt tämän lähtökohtaisestikin aivan väärin.
Vaikka osakesäästötilille voi tallettaakin ainoastaan 50 000 euroa, niin osinkoja ja arvonnousua ei oteta tässä huomioon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tilillä voi pitkällä aikavälillä olla helpostikin yli 50 000 euroa.
Toisena isona ongelmana pidetään sitä, että osakesäästötili rajaa pois kaikki muut sijoitusinstrumentit ja sijoitukset täytyy tehdä ainoastaan osakkeisiin. Tämä on mielestäni hyvä pointti, sillä etenkin ”ehtoopuolella” olevat sijoittajat tykkäävät usein siirtää positiotaan osakkeista vähemmän riskisiin vaihtoehtoihin, kuten korkorahastoihin.
Osakesäästötili ei kuitenkaan tätä mahdollista, vaan kyseisen sijoittajan tulisi ensin realisoida rahat osakesäästötililtä, maksaa verot ja vasta sen jälkeen hänen olisi mahdollista ostaa korkorahastoja osakesäästötilin ulkopuolelta.
Tämä on myös siinä mielessä surullista, että isommilla pelimerkeillä pelaavat sijoittajat voivat yhä avata vakuutuskuoren, jonka sisällä kaikki myynnit ja ostot kaikkien sijoitusinstrumenttien välillä ovat verovapaita.
Omasta näkökulmastani nostan yhden asian esille, joka itseäni tässä osakesäästötilissä vaivaa: vilkkaaseen kaupankäyntiin kannustaminen. Osakesäästötili on siinä mielessä vekkuli, että se käytännössä kannustaa sijoittajia tekemään mahdollisimman paljon kauppaa osakkeilla.
Vaikka sijoittaja voi tehdä osakkeilla kauppaa tilin sisällä ilman veroseuraamuksia, niin sijoittajan tyhmät päätökset saattavat maksaa sijoittajalle jopa enemmän kuin veroseuraamukset olisivat maksaneet. Tämä on oma näkemykseni, sillä aiemmin veroseuraamukset ovat ainakin hieman jarruttaneet sijoittajien vimmaa tehdä useita kauppoja lyhyen aikavälin sisällä.
Kannattaako osakesäästöli avata?
Osakesäästötilissä on paljon hyvää ja huonoa. On päivän selvää, että osakesäästötiliä suunniteltaessa on jouduttu tekemään paljon poliittisia kompromisseja ja tämä on omalta osaltaan vaikuttanut sen houkuttavuuteen. Onneksi osakesäästötili ajaa kuitenkin asiansa ainakin osalle meistä sijoittajista.
Lähtökohtaisesti näkisin asian niin, että jos olet vielä nuori, suorat osakeostot kiinnostaa rahastoja enemmän, tykkäät tehdä paljon kauppaa ja sijoitushorisonttisi on pitkä (yli 20 vuotta), niin osakesäästötili toimii tarkoituksiisi vallan mainiosti.
Vaikka itse olenkin passiivisen tylsä sijoittaja, joka keskittyy vain passiivisiin indeksirahastoihin ja ETF-rahastoihin, niin avasin silti Nordnetiin osakesäästötilin ns. ”pelisalkuksi”, johon voin silloin tällöin tehdä suoria osakeostoja pienillä pelimerkeillä.
Tällä tavalla pääsen nauttimaan osinkojen tuomasta korkoa korolle -ilmiöstä ilman veroseuraamuksia. Tämähän oli alun perin yksi suurimmista syistä sille, miksi en itse osta suoria osakkeita. Minusta on aivan järjetöntä maksaa osinkoveroa, jos aion uudelleen sijoittaa osingot takaisin osakkeisiin.
Nordnetin ennakkotarjous
Jos *avaat osakesäästötilin Nordnetiin 31.12.2019 mennessä, niin saat mielestäni aika paljon hyviä etuja. Ensinnäkin voit käydä kauppaa osakesäästötilillä 1.1.-31.3.2020 Nordnetin hinnaston parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3€/toimeksianto Helsingin pörssissä.
Samalla saat myös Inderesin Premium-palvelun maksutta käyttöösi 1.12.2019 -29.2.2020 ajaksi ja maksutta pääsyn sijoittaja.fi:n upouusiin osakesäästötilimallisalkkuihin. Näiden etujen lisäksi pääset myös nauttimaan Nordnetin videoverkkokurssista, jonka avulla pääsee tehokkaasti vauhtiin osakesäästötilin kanssa. Tilin avattuasi saat muutaman päivän sisällä sähköpostitse lisätietoa siitä, miten voit hyödyntää nämä tarjoukset.
Täytyy muuten tähän väliin huomauttaa, että Nordnetin videoverkkokurssien materiaalit ovat ainakin aiemmin olleet ihan huippuluokkaa ja toteutettu niin, että aloittelijat saavat niistä todella paljon irti.
Myös muilla palveluntarjoajilla on hyviä etuja, mutta itse aion pysyä uskollisesti Nordnetin asiakkaana. Nordnet on kuitenkin tehnyt ihan käsittämättömän paljon hyvää etenkin suomalaisille piensijoittajille esimerkiksi Superrahastojen ja kuluttoman kuukausisäästämisen kautta. Samalla Nordnet on pakottanut myös muut palveluntarjoajat tiputtamaan omia palvelumaksujaan ja näin tehnyt karhunpalveluksen meille kaikille. Nordnet on siis saanut minusta uskollisen asiakkaan, joka ei ihan pienestä edusta aio omia pelimerkkejään muualle siirtää.
Mielenkiintoista on myös huomata, että Facebookin Sijoituskerhon perustaja ja ylläpitäjä Aleksi Kopponen teki kyselyn tästä aiheesta ja tulokset näet tässä:

Nordnet siis ainakin vielä johtaa kyseistä kyselyä, mutta Nordea tulee hyvänä kakkosena.
Lopuksi
Lopuksi täytyy todeta, että osakesäästötili ei varmastikaan sovi kaikille sijoittajille, mutta todella paljon ollaan taas menty eteenpäin. Voi myös sanoa, että osakesäästötilin ympärillä pyörivä mediahärdelli on saanut myös paljon hyvää aikaiseksi. Ikinä ei voi olla liikaa sijoittamisesta kertovia artikkeleita ja juttuja mediassa.
Mitä siis vielä odotat? *Avaa ilmainen asiakkuus ja osakesäästötili Nordnetiin jo tänään!
Avasin myös osakesäästötilin Nordnetiin. En jaksanut sen koommin edes tätä kilpailuttaa. Helpoin ja yksinkertaisin vaihtoehto, kun arvo-osuustili on jo Nordnetissä =D
Haha eli käytännössä ihan sama tarina kuin itsellänikin. 🙂 Lisäsin toki tuohon myös sen uskollisuuden Nordnettiä kohtaan. Hienosti ovat asiansa hoitaneet.
Muuten voisi tämän avatakin, mutta on jo osakkeet ostettu ihan perinteiselle arvo-osuustilille. Ei jaksa myydä kaikkia pois ja aloittaa alusta…
Mulla oli siinä mielessä hyvä tilanne, että en ollut vielä tehnyt ainuttakaan suoraa osakeostoa. 🙂 Nyt saa aloittaa ne puhtaalta pöydältä.
Hyvä kirjoitus! 🙂 Etenkin tuo opiskelija juttu oli kyllä mulle uutta tietoa. Aloitin korkeakouluopinnot nyt syksyllä, niin aika ajankohtaista myös itselleni.
Kiitos mukavasta palautteesta. 🙂 Mä sain omat korkeakouluopintoni nyt päätökseen, mutta olisin ainakin harkinnut osakesäästötilin avaamista, jos olisin aloittanut opiskelut nyt syksyllä. Muistathan ottaa myös opintolainaa. 🙂