Suomessa säästötilien korot alkavat olemaan nollassa, joten parempia vaihtoehtoja ylimääräiselle rahalle täytyy löytää! Norjalaiset pankit tunnetusti tarjoavat huomattavasti parempaa talletuskorkoa ja nyt olenkin taas kerryttänyt kokemuksia yhdestä norjalaisesta pankista – Instabankista.
Sisällysluettelo
Mikä ihmeen Instabank?
Instabank on norjalainen pankki, jonka tavoitteena on tuoda markkinoille helppotajuisia tuotteita nykyaikaisen pankkisovelluksen välityksellä. Instabank perustettiin Norjassa vuonna 2016 ja on sittemmin tullut myös Suomen markkinoille.
Instabankilla on Norjan finanssivalvonnan (Finanstilsynet) toimilupa harjoittaa pankkitoimintaa ja se kuuluu norjalaisen talletussuojan piiriin. Tämä on todella hyvä asia, sillä jos Instabank menisi konkurssiin, niin Norjan valtio korvaa ne rahat, jotka olivat säästötilillä. Tämä talletussuoja on voimassa aina 100 000 euroon asti.
Norjalaiset pankit ovat viime vuosina tulleet Suomen markkinoille myrskyn lailla ja se ei toisaalta ole mikään ihme, sillä Suomen perinteiset kivijalkapankit eivät tarjoa säästötileillään enää juuri yhtään korkoa. Tämän lisäksi mediassa on ollut puhetta jopa negatiivisen koron mahdollisuudesta. Ei siis ihme, että Suomessa on kysyntää pankille, joka vielä tarjoaa talletetuille rahoille edes vähän korkoa.
Parempaa korkoa säästöillesi
Instabankin säästötili on täysin kuluton ja se tarjoaa 0,8 % kiinteää korkoa aina 100 000 euroon asti. Korko pääomitetaan vuosittain vuoden viimeisenä päivänä, mutta tiedon kertyneistä korkotuloista voit käydä katsomassa vaikka joka päivä. Talletuksilla ei myöskään ole määräaikaa, joten tililtä voi koska vaan nostaa rahaa pois.
Oma säästötilini on ollut Bank Norwegianissa, josta olenkin aiemmin kirjoittanut. Nyt kuitenkin aion nostaa sieltä rahat pois ja tulevaisuudessa siirtää ylimääräiset rahat Instabankiin, sillä aion maksaa opintolainani kokonaisuudessaan takaisin pankille. Bank Norwegianilla säästötilin korko on 0,75 %, joten Instabankilla se on ihan vähän parempi.
Tuo on samalla ihan hyvä vinkki opiskelijoille, jos opintolainaa ajatteli nostaa, sillä tuo 0,8% korko on ainakin tällä hetkellä korkeampi kuin pankkien marginaali + euribor 12kk. Tästä hyötyy vielä enemmän, jos vain muistaa valmistua ajoissa ja siten saa samalla myös opintolainahyvityksen.
Svea Ekonomi on toinen pankki, joka tarjoaa tällä hetkellä samaa korkoa säästötilille (0,8%), mutta pelkästään katsomalla TrustPilotin arvosanoja pystyy huomaamaan, että kaikki ei tuossa pankissa ole hyvin. Kyseinen lafka on saanut 1,3/5 tähteä luotettavuudesta ja olen kuullut myös muilta bloggaajilta, että harrastavat erittäin ärhäkästä perintää.
Instabankin arvosana TrustPilotissa on sen sijaan 4,6/5 tähteä, joten ei tarvi kahta kertaa miettiä kumman valitsee.
Kuinka näin hyvä korko on pankille kannattavaa?
Instabank pystyy tarjoamaan asiakkailleen kivijalkapankkeja parempaa korkoa, sillä he käyttävät säästötilien rahoja rahoittaakseen kulutusluottoja.
Osa suomalaisista on sitä mieltä, että he eivät halua olla tukemassa korkea korkoisia kulutusluottoja tarjoavia pankkeja. Tämä on toki ihan hyvä pointti, mutta myös suomalaiset kivijalkapankit tarjoavat kulutusluottoja aika kiskurimaisilla koroilla. Ei tässä siis minun mielestäni ole mitään uutta auringon alla.
Pitäisin tätä itse win-win tilanteena säästäjille ja pankille. Uskon paremman talletuskoron samalla olevan myös sisäänheittotuote suomalaisille asiakkaille ja tavoitteena on varmaankin päästä paremmin suomalaisten tietoisuuteen.
Tilin avaaminen Instabankiin
Tilin avaaminen Instabankiin oli todella helppoa ja nopeaa. Käytännössä avaat Instabankin sivut, kirjoitat sosiaaliturvatunnuksesi, täytät loput henkilötietokentät (puh. nro ja sähköposti), rastitat muutaman kysymyksen ja allekirjoitat tilin avaamisen pankkitunnuksillasi.
Tilille kirjautuminen onnistuu nopeasti puhelinnumerosi avulla. Kirjautuessasi näpyttelet puhelinnumerosi kenttään, jonka jälkeen puhelimeesi ilmestyy vahvistuskoodi, jolla sitten vahvistat kirjautumisen.
Olin aluksi tästä hieman skeptinen, sillä mitä jos puhelimesi katoaisi ja joku pääsisi kirjautumaan tilillesi. Mitään hätää ei kuitenkaan ole, sillä kaikki nostot tulee vahvistaa verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen. Pahinta mitä voi tapahtua on se, että puhelimesi varastanut henkilö pääsee näkemään tilisi saldon, mutta ei voi siis siirtää rahoja mihinkään ilman kovaa tunnistautumista.
Tämä ominaisuus muuttui tästä syystä todella käteväksi, sillä tililtä pystyy tekemään tilisiirtoja ihan perinteisen nettipankin tavoin. Nyt voin siis siirtää rahaa suoraan esimerkiksi Nordnetin arvo-osuustilille, kun aiemmin olen pystynyt nostamaan vain omalle käyttötilille. Samalla onnistuu myös laskujen maksu, jos siihen joutuu säästöjään käyttämään. Pyrin kyllä siihen, että näin ei tarvitsisi tehdä, mutta onhan tuo hyvä varalta olla.
Rahan tallettaminen tilille toimii samalla tavalla kuin kilpailijoilla, eli tilinumeroa ja omaa henkilökohtaista viitenumeroa käyttäen. Viitenumero kannattaa laittaa johonkin ylös tai tallentaa maksupohja omassa pankissa, sillä se tulee aina muistaa laittaa rahaa siirrettäessä. Rahat siirtyy ja näkyy tilillä muutamassa päivässä.
Lopuksi
Täytyy sanoa, että ei ainakaan vielä ole mitään pahaa sanomista tästä pankista. Ulkoasu on siisti ja käyttöliittymä on harkittu todella tarkkaan, sillä mitään ylimääräistä siellä ei ole. Ainoastaan ne ominaisuudet, mitä asiakas saattaa säästötililtään haluta. Ei siis mitään ylimääräisiä mainoksia tai muutakaan roskaa.
Jos haluat säästöillesi parempaa korkoa, niin kannattaa ehdottomasti avata Instabankin säästötili jo tänään! Tällä hetkellä mielestäni paras combo arjen talouden hallintaan on tämä säästötili ja Bank Norwegianin luottokortti. Jos haluat oppia lisää myös siitä, niin lue aiemmin kirjoittamani arvostelu!
Mitä mieltä sinä olet Instabankista? Kommentoi alle!
Oletko tutustunut Svea Ekonomi säästötiliin? Siellä olisi tarjolla 1% korko. Balanzialla on myös säästötili, ja sielläkin on 1% korko. Tosin ilmaisia nostoja on vain 6/vuosi. Pitäisi varmaan itekin kokeilla jotain näistä, nyt on rahat vain OP:n tilillä. Siellä ei korkoa kerry.
Olen joo tutustunut. Mainitsinkin tuossa tekstissä Svea Ekonomista. Ei vaan herätä ihan hirveästi luottamusta, kun ovat saaneet niin surkeat arvostelut asiakkailta TrustPilotissa. Ei mua se 0,2 % koron menettäminen haittaa, kunhan yritys on luotettava ja kunnossa. 🙂 Balanziasta en oo koskaan kuullutkaan. Pitää ottaa siitäkin selvää. 🙂
Nyt itseasiassa myös Svea Ekonomi pienensi talletuskorkoaan 0,8% prosenttiin. Eli Instabank ja Svea talletuskoron suhteen tasoissa. 🙂
Nosti takaisin 1% , ilm porukkaa lähti liikaa
Taitaa olla 0,90 % nyt 🙂