Skip to main content

Fellow Finance Kokemuksia – Kotimainen Vertaislainapalvelu

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Kokemuksia Fellow Financesta on ehtinyt kertyä jo sen verran, että voin viimein kirjoittaa arvostelun myös tästä kotimaisesta vertaislainojen markkinapaikasta. Mitä sinun tulee tietää, jos haluat sijoittaa vertaislainoihin Fellow Financella? Otetaan siitä selvää.

Mikä ihmeen Fellow Finance?

Fellow Finance on kotimainen ja Pohjoismaiden suurin joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu, joka aloitti toimintansa vuonna 2014. Fellow Financen tavoitteena on muuttaa perinteistä pankkitoimintaa niin, että ihmiset voivat lainata rahaa suoraa toisilleen tai yrityksille nopeasti ja mutkattomasti.

Tätä kirjoittaessani Fellow Financelle on rekisteröitynyt 15 200 sijoittajaa, lainoja on rahoitettu 560 miljoonan euron edestä ja rahoitusta on hakenut 763 742 henkilöä. Yhtiö on myös listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle.

Itse kuvailisin palvelua lähinnä pankki- ja rahoitusmaailman Uberiksi tai Airbnb:ksi, jonka tarkoituksena on tarjota mahdollisimman kustannustehokas ja tehokas palvelu, jossa ihmiset pystyvät hakemaan rahoitusta ja lainaamaan rahaa toisilleen ja yrityksille ilman hitaita ja usein myös todella kalliita välikäsiä.

Kuten monella muullakin toimialalla, niin myös pankki- ja rahoitusmaailma on murroksessa, jossa digitalisaation ja koneoppimisen tuomat mahdollisuudet tekevät rahoituksen hakemisesta huomattavasti helpompaa, edullisempaa, asiakasystävällisempää ja ennen kaikkea nopeampaa.

Olen kerran nuoruudessani asepalveluksen jälkeen hakenut rahoitusta pankista ensimmäistä autoani varten, sillä tarvitsin sitä uuden työpaikkani työmatkoihin. Vaikka hakemani laina oli vain 1 200 euroa, niin prosessi perinteisessä pankissa oli todella kankea ja hidas.

Oli itseasiassa todella lähellä etten olisi saanut koko lainaa ja olisin joutunut perumaan uuden työpaikkani, sillä minulla ei ollut pankin vaatimia vakuuksia. Allekirjoitettu työsopimus ei kelvannut pankille, vaan olisi tullut esittää viimeisen kolmen kuukauden tilinauhat. Tämä oli tietenkin mahdotonta, sillä en ollut vielä aloittanut työpaikassa. Asiaa ei myöskään helpottanut yhtään se, että tarvitsin rahat nopeasti, sillä vielä täytyi löytää sopiva auto ja tehdä kaupat. Kaikki tämä täytyi tehdä vajaassa viikossa.

Tämän omakohtaisen kokemukseni vuoksi näen Fellow Financessa ja muissa vertaislainapalveluissa potentiaalia ja olen siitä asti ollut todella kiinnostunut toimialasta. Vaikka vertaislainaus on saanut kritiikkiä siitä, että on eettisesti arveluttavaa lainata ihmisille rahaa, niin en itse näe asiaa niin. Ilman tuota kulutusluottoa pankista, en olisi päässyt uudelle työpaikalleni.

Fellow Finance kokemuksia

*Rekisteröityminen Fellow Financeen oli helppoa ja mutkatonta. Allekirjoitukset rekisteröintivaiheessa onnistui näppärästi verkkopankkitunnuksia käyttäen ja käyttöliittymä oli helppo ymmärtää.

Alusta oli aluksi hieman hidas viemään minua aina seuraavalle sivulle. En ole vieläkään varma mistä tämä johtui, mutta ainakin nyt viime kuukausina alusta on käyttäytynyt tuota alkukankeutta nopeammin. Olettaisin, että koodaajat ovat onnistuneet tekemään alustasta nopeamman.

Pisteitä Fellow Finance saa myös kattavasta raportoinnista ja tilastoinnista sekä suomen kielisestä alustasta. Minulla oli jo aiemmin kokemusta muista ulkomaalaisista vertaislainojen markkinapaikoista, joten suomen kielinen ja selkeä alusta oli näihin verrattuna selkeä plussa.

Rahan tallettaminen tilille onnistui reaaliaikaisesti verkkopankkitunnuksia käyttäen ja siitä rahat oli helppo siirtää allokaattoreihin, jotka muistuttavat hyvin paljon ulkomaalaisten alustojen autoinvestiä. Alustalla ei siis itse tarvitse valita lainoja yksitellen, vaikka tämäkin on toki mahdollista.

Vaikka Fellow Financella on mahdollisuus sijoittaa myös Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Puolan kulutusluottoihin sekä suomalaisiin yrityslainoihin, niin päätin silti itse keskittyä sijoittamaan vain suomalaisiin kulutusluottoihin.

Allokaattorista on mahdollista valita luottoluokitukseltaan 1-5 tähden lainoista ja asettaa näille omat painotuksensa. Mitä vähemmän tähtiä, niin sitä suurempaa tuottoa on mahdollista saada, mutta samalla kasvaa myös luottotappioriski.

Fellow Finance allokaattori Fellow Finance Kokemuksia   Kotimainen Vertaislainapalvelu
Oman Kulutusluotot Suomi -allokaattorini asetukset. Sijoitan ainoastaan 4 ja 5 tähden luottoluokituksen omaaviin lainoihin.

Itse valitsin allokaattorista vain 4 ja 5 tähden luottoluokituksen omaavat lainat, sillä halusin pienentää omaa luottotappioriskiäni. Kirjoitushetkellä markkinakorkotaso 5 tähden lainoissa on 9,7% ja 4 tähden lainoissa 12,9%. Markkinakorkotaso määräytyy toteutuneiden lainasopimusten perusteella, joten se ei pysy aina samana. Allokaattorissa voi myös asettaa omat minimikorkotasot jokaisen luottoluokituksen lainoihin.

Fellow Finance kulutusluotot Suomi korkotasot ja luottotappiot Fellow Finance Kokemuksia   Kotimainen Vertaislainapalvelu
Kulutusluotot: Korkotasot ja luottotappiot (11.1.2020) Lainojen korko on laskettu luottoluokan kymmenen viimeisimmän nostetun lainan keskikorkona. Realisoitunut luottotappio-% on sijoittajan luottotappio sen jälkeen, kun erääntyneet lainat on myyty perintäyhtiölle. Realisoituneissa tappioissa ei oteta kuitenkaan huomioon 6 viimeisimmän kuukauden lainoja niiden lyhyen lainahistorian vuoksi. Luottotappiovaraus-% on laskettu tämän hetken maksuviivellisten lainojen luottotappiovarauksen suhteena avoimeen lainapääomaan. Lähde: Fellow Finance

Yhtenä poikkeuksena muihin alustoihin verrattuna tuli myös se, että minimisijoitus yhteen lainaan on 25 €. Tässä Fellow Financella olisi mielestäni parantamisen varaa, sillä tykkään hajauttaa portfolioni mahdollisimman moneen lainaan hajauttamishyödyn vuoksi. Näin yksittäinen luottotappio ei kirvele sitten niin paljon.

Kirjoitushetkellä ja vajaan puolen vuoden kokemuksella yhtään realisoitunutta luottotappiota ei ole vielä syntynyt. Muutaman lainan maksuerä on myöhässä, mutta perintään asti ei ole vielä lainoja mennyt. Jos lainan maksuerä on 90 päivää myöhässä, niin laina myydään perintäyhtiölle ja pääomastaan saa suomalaisista luotoista 53 % takaisin.

Suurin ero ulkomaalaisiin toimijoihin verrattuna

Osa ulkomaalaisten markkinapaikkojen luottolaitoksista tarjoaa rahoitettaville lainoilleen myös 100 % takaisinostotakuuta (eng. buyback-guarantee), jossa rahoitusyhtiö lupaa ostaa realisoituneet luottotappiot takaisin sijoittajilta 100 prosenttisesti.

Tätä ei pidä kuitenkaan mieltää riskittömänä, sillä käytännössä riski siirtyy vain rahoitusyhtiöriskiksi. Huonosti hoidettu rahoitusyhtiö voi kärsiä liikaa luottotappioita, jolloin takaisinosto ei ole enää mahdollista. Tässä tapauksessa mitään takaisinostotakuuta ei enää ole ja usein vastapuoliriski on kyseinen luottolaitos.

Fellow Financessa sen sijaan vastapuoliriskinä ovat ainoastaan lainansaajat. Tämä tarkoittaa sitä, että lainasopimukset ovat lainanhakijan ja lainoihin sijoittavien välisiä sopimuksia eli sijoittajien varat eivät ole Fellow Financen tase-eriä.

Olen kyllä tykännyt ulkomaalaisten markkinapaikkojen takaisinostotakuusta ja tykkään niistä myös edelleen, mutta päätin silti antaa Fellow Financelle mahdollisuuden, sillä suomalaisten kulutusluottojen kohdalla pääomastaan saa kuitenkin 53 % takaisin, jos se menee perintään.

Vertaislainaamisen riskit

Kuten kaikessa sijoittamisessa, niin myös vertaislainasijoittamisessa on omat riskinsä, jotka sijoittajan tulee ymmärtää ennen niihin sijoittamista. Ylläpuhutun luottotappioriskin lisäksi riskeinä ovat muun muassa likviditeettiriski ja markkinariski.

Likviditeettiriski

Vertaislainoihin sijoittaessa on hyvä ottaa huomioon, että sijoitusten likvidoiminen on hieman osakkeiden likvidointia työläämpää. Jos siis käteisen tarve yllättää ja haluat päästä sijoituksistasi eroon ennen koko lainan takaisinmaksua, niin joudut myymään sijoituksesi muille sijoittajille jälkimarkkinoilla.

Fellow Financen jälkimarkkinoilla voi joutua myymään lopun lainan pääomasta hieman edullisemmin muille sijoittajille, vaikka se on toki mahdollista myös toisinkin päin. Tärkeää on myös muistaa, että Fellow Finance veloittaa 1% välityspalkkion kaikista jälkimarkkinoilla myydyistä lainoista.

Onneksi laina-ajan voi kuitenkin itse päättää ja useat lainat myös maksetaan takaisin kokonaisuudessaan ennen niiden alkuperäistä maksuaikaa. Kannattaa myös huomioida, että vertaislainoihin sijoittaessa jokaisen maksuerän mukana tulee takaisin myös osa pääomasta, joten koko pääoma ei ole sidottuna koko laina-aikaa.

Markkinariski

Markkinariski on myös olemassa vertaislainoihin sijoittaessa. Esimerkiksi taantuma saattaa viedä useilta ihmisiltä työpaikan ja tällöin lainojen takaisin maksaminen vaikeutuu.

Täyttä varmuutta vertaislainaamisen kohtalosta ei vielä ole, sillä yhtään taantumaa ei ole vertaislainaamisen historian aikana vielä ollut. Mielenkiintoisena pointtina pitäisin kuitenkin sitä, että vertaislainaaminen syntyi vuoden 2008 finanssikriisin yhteydessä, sillä pankit olivat silloin erittäin nihkeitä lainaamaan rahaa ja mahdollisuus tälläiseen nähtiin.

Globaalin taantuman kohdatessa maantieteellinen hajauttaminen ei auta, mutta kyllähän taantuma lähes aina osuu tiettyihin maihin pahemmin kuin toisiin. Tästä syystä kannattaa hajauttaa vertaislainat myös maantieteellisesti hyvin.

Lopuksi

Näiden kokemusten perusteella jatkan kyllä vertaislainoihin sijoittamista Fellow Financella. Minulla on vertaislainasijoituksia toki ulkomaalaisissakin palveluissa hajautuksen vuoksi, mutta pitihän sitä nyt kotimaistakin palvelua päästä kokeilemaan.

Kiinnostaako sijoittaminen Fellow Financella? Aloita pankkiirin elämä ja *avaa tili Fellow Financelle jo tänään!

Mikään tässä blogissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogissa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

5 thoughts to “Fellow Finance Kokemuksia – Kotimainen Vertaislainapalvelu”

  1. Kuinka paljon tuottoa oot saanut? Mulla toteutunut tuotto on pyörinyt tuossa 6-10% paikkeilla. Huomasin kans tuon hitauden aluksi mut on se ainakin vähän parantunut tosin vieläkin vihreä hammasratas pyörii tuossa liiankin kauan. 😀

    1. Aika samoissahan tuo oma tuotto on pyörinyt. Heilahtelua on tosin aika paljon toteutuneessa tuotossa lähinnä siitä syystä, että sijoitettu pääoma ei ole vielä älyttömän paljon. Tarkoituksena on kyllä lisätä omaa positiota myös Fellow Financella nyt alkukokeilujen jälkeen.

      1. Heilahtelua kyllä tulee jos muutaman lainan maksuerät ovat myöhässä. Se kyllä tosin vähenee sitä mukaa, mitä enemmän pääomaa tuolla on kiinni. En oo viel muita vertaislaina juttuja koittanut, kun tykkään siitä et tää on kotimainen.

  2. Vuoden verran nyt sijoittanut Fellow Financella. Tuotto on jäänyt ulkomaalaisten toimijoiden taakse, koska on jonkin verran luottotappioita, mutta muuten ollut kyllä tyytyväinen varsinkin läpinäkyvyyden. Helpompi luottaa kotimaiseen toimijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.