Skip to main content
Sijoittaminen pörssiromahduksen alla - SijoitusSuomi

Miten pörssiromahdukseen voi valmistautua?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Seuraavaa romahdusta ennustetaan mediassa jatkuvasti. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta ja tarkoituksena on vaan lietsoa turhaa pelkoa sijoittajiin. Totuushan on se, että romahdus tai ainakin suurempi korjausliike tapahtuu, mutta sen ennustaminen on mahdotonta. Voit kuitenkin valmistautua tulevaan jo etukäteen ja se onkin vähintäänkin kannattavaa.

Tarviiko romahdusta pelätä?

Jos olet nuori ja sijoitushorisonttisi on vielä pitkä, niin turha panikointi romahduksen aikana on turhaa. Siihen kannattaa kuitenkin olla varautunut ja pitää huoli siitä, että olet valmis menettämään lähes kaiken sijoittamastasi varallisuudesta.

Jos päädyt myymään arvopaperisi juuri romahduksen aikana, tulet ottamaan siitä todella paljon takkiin. Juuri tästä syystä on tärkeää pitää reilumpaa puskuria riskittömällä pankkitilillä romahdusta varten. Suurempi romahdus vaikuttaa lähes kaikkeen elämässäsi ja voit jopa menettää työpaikkasi romahduksen aikana.

Yleensä myös lainojen korot alkavat nousta ja sinun voi olla vaikeaa selvitä myymättä arvopapereitasi. Pidä siis huoli siitä, että pystyt maksamaan laskusi ja lainasi, vaikka menettäisit työpaikkasi hetkellisesti.

Hyvin hajautettu salkku tuo turvaa

Hyvin hajautettu salkku tuo turvaa myös nousukausina, mutta se korostuu varsinkin romahduksen aikana. On tärkeää hajauttaa portfoliosi ajallisesti, maantieteellisesti ja eri sektoreille.

Jos sinulla on vain muutamaa eri yhtiötä salkussasi ja jos ne ovat pieniä tai keskikokoisia yhtiöitä, voi suurempi romahdus viedä kyseiset yhtiöt konkurssiin. Jos sinulla on kuitenkin useita eri yhtiöitä, tai jos salkustasi löytyy eri rahastoja ja etf-rahastoja on hajauttaminen huomattavasti helpompaa ja kustannustehokkaampaa.

Muista kuitenkin, että osakerahastot sisältävät myös osakkeita, joten ne eivät varsinaisesti ole turvallisempi vaihtoehto pörssiromahduksen aikana. Rahastoja ostamalla saat kuitenkin automaattisesti suhteellisen hyvin hajautetun salkun kustannustehokkaasti ja sen takia useat piensijoittajat niitä suosii.

Defensiivinen sijoittaminen

Jos harrastat suoraa osakepoimintaa ja mielestäsi romahdus on lähellä, voi defensiivisten yhtiöiden valinta salkkuusi olla hyvä vaihtoehto. Defensiiviset osakkeet laskevat yleensä vähemmän, kuin markkinat keskimäärin.

Tämä johtuu siitä, että kyseiset yhtiöt ovat sellaisella toimialalla, mihin suhdanteet eivät paljon vaikuta. Tälläisiä toimialoja voisi olla esimerkiksi lääke- ja elintarviketeollisuus. Ihmiset tulevat aina tarvitsemaan lääkkeitä ja ruokaa, joten näihin yhtiöihin suhdanteet eivät vaikuta niin huomattavasti.

Defensiiviset osakkeet ovat kuitenkin erittäin arvostettuja ja tästä syystä kyseisten osakkeiden hinnat voivat olla korkeampia. Jos olet kiinnostunut löytämään defensiiviä osakkeita, kannattaa aloittaa tuijottamalla osakkeiden beta-kerrointa. Beta-kerroin kuvaa markkinatuoton ja riskinsuhdetta.

Markkinoiden kokonaisriskiä kuvataan numerolla 1. Jos siis osakkeen beta-kerroin on pienempi kuin 1, niin kyseessä on defensiivinen osake. Vastakohtana voidaan pitää aggressiivia osakkeita, joiden beta-kerroin on vastakohtaisesti yli 1.

Sotakassaa tulevaa romahdusta varten

Onko nousukausi mielestäsi lähenemässä loppuaan? Siinä tapauksessa ns. sotakassan kerääminen voi olla järkevää. Yhdysvaltalainen liikemies ja miljardööri John D. Rockefeller joskus sanoi: ”Rahaa tehdään siten että ostetaan silloin kun veri virtaa kaduilla.”

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuuluisi hillitä ostojaan silloin, kun osakemarkkinoilla menee hyvin ja ostaa silloin, kun romahdus tapahtuu. Tämä voi kuitenkin olla haastavaa, sillä romahduksen aikana lähes kaikilla menee huonosti.

Osakkeiden ostaminen laskukauden aikana on varmasti myös henkisesti raastavaa, sillä et voi ennustaa missä se pohja on. Voi olla, että eilen sijoittamasi summa on seuraavana aamuna sulanut ja siinä pitäisi löytää kanttia sijoittaa lisää.

Pohjalta ostaminen kun kuitenkin on paras ajankohta ostaa, sillä saat osakkeet ”alennusmyynnistä”. Bank Norwegianiin voi myös olla hyvä avata talletustili, sillä Bank Norwegian tarjoaa 1,75 % korkoa, jos avaat sinne talletustilin. Korko on hyvä, sillä lähes kaikki Suomalaiset talletustilit ovat nollakorkotilejä.

Talletukset kuuluvat myös talletussuojan piiriin, joka on miljoonaa kruunua, eli noin 100 000 €. Voit siis kerätä sotakassasi sinne ja saada kuitenkin jonkunlaista korkoa rahoillesi.

Lopuksi

Kukaan ei loppujen lopuksi voi ennustaa milloin seuraava romahdus tapahtuu. Se voi tapahtua ensi viikolla tai useamman vuoden päästä. Tästä syystä liian varovainen toiminta pidemmän nousukauden aikana voi syödä tuottojasi huomattavasti.

On kuitenkin tärkeää valmistautua romahdukseen, sillä jossain vaiheessa se on todellisuutta. Et missään nimessä halua likvidoida osakkeitasi romahduksen aikana, joten tee oikeat toimenpiteet selvitäksesi romahduksesta taloudellisesti. Oikein valmistauduttuasi, voi romahdus olla todella hyvä asia.

Pystyt ostamaan osakkeita alennusmyynnistä ja seuraavan nousukauden aikana pääset nauttimaan suuremmista voitoista. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

One thought to “Miten pörssiromahdukseen voi valmistautua?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.