Skip to main content
Miksi sijoittaminen kannattaa? - SijoitusSuomi

Uusi vuosi, uudet kujeet

Vuosi 2018 on jo hyvää vauhtia käynnissä, mutta opiskelijavaihtoni tuomien kiireiden vuoksi en ole ehtinyt pitkään aikaan sorvin ääreen. Nyt vaihtoni on kuitenkin ohi ja pääsen toivottavasti nopeasti kiinni arkeen ja kirjoitteluun! Käydään tässä artikkelissa läpi hieman viime vuotta ja tämän vuoden suunnitelmia. 

Minun elämä vuonna 2017

Vuosi 2017 oli käänteen tekevä vuosi elämässäni. Vuoden alussa olin opettelemassa projektinhallintataitoja ja teimme pienissä ryhmissä projekteja eri yrityksille ja organisaatioille. Samalla kirjoittelin artikkeleita blogiini ja opettelin käyttämään WordPressiä blogialustana.

Kesällä hain mukaan perustamaan Osakesäästäjien Keskusliiton Nuoria Osakesäästäjiä ja pääsin kyseiseen projektiin mukaan! Olemme puolessa vuodessa saaneet kyseisen projektin isolla tavalla käyntiin ja meillä on erittäin hyvä porukka auttamassa nuoria pääsemään mukaan säästämisen ja sijoittamisen maailmaan.

Minulla oli siis todella monta rautaa tulessa ja tiesin syksyllä lähteväni vielä elämäni ensimmäiseen opiskelijavaihtooni Alankomaihin. Uuteen kulttuuriin, ystäviin, hauskanpitoon ja haastavaan opiskeluympäristön tottumiseen kului paljon energiaa ja jouduin ottamaan hieman takapakkia blogini kirjoittelusta.

Opiskelijavaihto oli kuitenkin yksi elämäni parhaimmista kokemuksista ja suosittelen kaikille lämpimästi vaihtoon lähtöä.

Sijoitukseni vuonna 2017

Sijoitukseni noudattivat aiemmin laatimaani sijoitussuunnitelmaa ja olen pysynyt siinä. Pystyin ensimmäistä kertaa nostaa salkkuni kokoa hieman enemmän, sillä käytin opintolainaa velkavipuna.

Näin opiskelijana minulla ei olisi muuten ollut mahdollisuutta kasvattaa salkkuni kokoa samaa tahtia, joten olen erittäin tyytyväinen opintolainan tuomaan mahdollisuuteen. Opiskelijavaihtoni vei ajan lisäksi myös huomattavan määrän rahaa, mutta tämä oli minulla jo aiemmin tiedossa.

Pidin opiskelijavaihtoa kuitenkin sijoituksena itseeni ja en kadu siihen sijoittamiani rahoja päivääkään. Nyt vaihtoni on kuitenkin ohi ja pystyn paremmin keskittymään blogini lisäksi myös taloudenhallintaan.

omistukset Uusi vuosi, uudet kujeet

Omistuksistani näkee, että olen nostanut painotustani Amerikkaan ja tulen nostamaan sitä vielä hieman enemmänkin. Superrahastot ovat olleet lempituotteitani niiden lähes täyden kuluttomuuden takia, mutta Pohjoismaat ovat vain todella pieni osa tätä globaalia maailmaa.

Tästä syystä haluan keskittyä nostamaan painotustani enemmän Amerikkaan ja Eurooppaan. Minun täytyy myös myydä kehittyvien maiden sijoitukseni, sillä liikkeellelaskija iShares tarjoaa huomattavasti edullisempaa kehittyvien maiden vaihtoehtoa. Puhuin tästä muutoksesta jo viime vuonna, kun avasin sijoitussuunnitelmaani.

salkkuni kehitys Uusi vuosi, uudet kujeet

Tässä vielä salkkuni kehitys koko ajalta. Nähtäväksi jää, tuleeko suurempi korjausliike jo tänä vuonna. Arvostustasot ovat olleet todella korkealla useamman vuoden ajan ja joka vuosi puhutaan tulevasta korjausliikkeestä.

Hauskinta tässä on se, että kukaan ei tiedä koska se tulee. Tiedämme ainoastaan sen, että se on vääjämättä tulossa jossain vaiheessa. Se voi olla huomenna, ensi viikolla tai useamman vuoden päästä.

Tavoitteeni vuodelle 2018

Selkeä tavoitteeni tänä vuonna on valmistua koulusta. Tämä on ihan realistinen tavoite, sillä minun täytyy enää suorittaa työharjoittelu (jonka aloitan helmikuun alussa) ja tehdä opparini.

Jos pääsen tavoitteeseeni, olen oikeutettu opintolainahyvitykseen ja valtio maksaa 30 % siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2500 €. Tämä tarkoittaisi kohdallani lähes 3000 € ilmaista rahaa, joten tavoitteisiini pääsy on itselleni erittäin tärkeää tänä vuonna. Tavoitteenani on myös kirjoittaa blogiani useammin kuin viime vuonna, sillä kirjoittelu jäi hieman vähäiseksi ja en päässyt aiemmin asettamiini tavoitteisiini sen suhteen.

Haluaisin myös tehdä jotain uutta blogillani tänä vuonna ja mielessäni onkin jo uusia muutoksia, mutta projekti on vielä alussa joten en pysty avaamaan asiaa vielä tämän enempää.

Lopuksi

Viime vuosi meni kohdallani paremmin kuin osasin toivoa ja toimettomaksi ei todellakaan jääty. Toivottavasti tämä vuosi olisi hieman vähemmän hektinen, sillä tarvitsisin enemmän aikaa tämän blogin kirjoitteluun ja pohdiskeluun.

Nyt on hyvä aloittaa arkeen palaaminen, sillä opiskelijavaihtoni sekoitti kaikki rytmini aivan täysin. Tämä artikkeli olkoon ensimmäinen askel siihen arkeen palaamiselle. Minulla on myös paljon muitakin vaihdon jälkeen hoidettavia asioita hoidettavana, mutta aion ottaa härkää sarvista ja hoitaa asiat kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Haluan keskittyä nyt täysillä tavoitteisiini, sillä nämä tulevat vuodet tulevat olemaan tärkeimpiä oman tulevaisuuteni kannalta. Toivotan kaikille lukijoilleni mahtavaa uutta vuotta hieman myöhässä ja toivon, että myös te pääsette tavoitteisiinne. Mukavaa ja tuottoisaa vuotta 2018!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.