Vertaislainaus on kiehtonut itseäni jo jonkin aikaa, mutta nyt viimein pääsin itsekin kokeilemaan vertaislainaamista. Mitä kokemuksia on kertynyt ja onko tässä suomalaiselle piensijoittajalle loistava tapa hajauttaa sijoituksiaan?
Sisällysluettelo
Mikä ihmeen vertaislainaus?
Vertaislainaus (peer-to-peer lending) on yksilöiden kesken tapahtuvaa lainaamista, jossa lainanhakija ja lainanantaja yhdistyvät keskenään ilman perinteistä lainanantajaa, kuten pankkia. Pankeilla on tapana ottaa oma iso siivunsa välistä, joten vertaislainauksessa voittavat niin lainanhakija kuin lainanantajakin.
Lainan osapuolet eivät kuitenkaan ole suoraan tekemisessä toistensa kanssa, sillä markkinapaikat hoitavat kaiken puolestasi aina laskutuksesta mahdolliseen perintään asti. Markkinapaikkojen työkalut tekevät myös vertaislainaamisesta sijoittajalle helppoa, sillä halutessaan useat palvelut mahdollistavat täysin automaattisen prosessin, jossa asettamillaan parametreilla homma on täysin automaattista.
Suomessa tunnettuja markkinapaikkoja ovat esimerkiksi Fellow Finance ja Fixura. Useat suomalaiset piensijoittajat suosivat tosin ulkomaalaisia markkinapaikkoja, sillä suomalaiset markkinapaikat eivät ainakaan vielä tarjoa esimerkiksi takaisinmaksutakuuta, joka pienentää sijoittajan eli lainanantajan riskiä huomattavasti. (tästä lisää myöhemmin)
Vertaislainaus onkin ihan tuttu juttu jo reilusti yli vuosikymmenen ajan ja alkoi nostaa kunolla päätään vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Finanssikriisin jälkeen pankit tarjosivat lainoja erittäin nihkeästi ja suurilla koroilla, joten vertaiset riensivät ihan kirjaimellisesti apuun.
Mahdollisuus yli 16% tuottoon ?
Kaksinumeroiset tuotot nostavat kenen tahansa mielenkiintoa niin kiinnostuksesta, kuin epäilyksestäkin. Osakemarkkinoillahan keskituotto on 7-8% luokkaa, joten tuplattu tuotto kuulostaisi jo liiankin hyvältä.
Vertaislainauksessa se kuitenkin on teoriassa mahdollista, sillä useat markkinapaikat mahdollistavat sinun valita itse lainasi, joihin sijoitat. Useasti nämä yli 16% korolla varustetut lainat ovat tosin erittäin harvoin saatavilla suuren kysynnän vuoksi ja lainanhakija saattaa olla myös suuremmalla todennäköisyydellä maksukyvytön maksamaan lainaansa takaisin.
Vaikka 16% korkotuottoon harva vertaislainoihin sijoittava tuskin pääseekään, niin kaksinumeroinen se voi olla enemmän kuin helposti. Tästä huolimatta haluan jo valmiiksi muistuttaa, että korkeamman tuoton mukana tulevat myös suuremmat riskit ja niin on myös tässäkin tapauksessa. (tästä lisää myöhemmin)
Vannoutuneena passiivisena indeksisijoittajana minun oli ensiksi vaikea uskoa vertaislainaamiseen mitenkään. Pitkän mietinnän ja tutkinnan pohjalta päätin kuitenkin kastaa varpaani veteen ja aloittaa myös itse vertaislainaamisen. Tarkoituksenani on tulevaisuudessa nostaa vertaislainoihin sijoitettavaa pääomaa noin 10 prosenttiin koko salkkuni koosta.
Onneksi vertaislainaukseen voi kuitenkin totuttautua omaan tahtiin ja vaikka ihan muutamalla eurolla saada käyttöliittymä ja lainaaminen ensin tutuksi ennen suurempia sijoituksia. Näin on myös itseni kohdalla ja voit halutessasi myös vain seurata omaa matkaani vertaislainaajana täällä blogissani. Tulen päivittämään omaa matkaani joka kuukausi ja kirjoittamaan omista kokemuksistani vertaislainauksesta.
Loistavaa tuottoa , mutta millä riskillä?
Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös vertaislainaamiseen kuuluvat riskit oman pääomansa menettämisestä. Olen myös tullut siihen lopputulokseen, että riskit ovat jopa suuremmat kuin osakemarkkinoilla, mutta pienen position pitäminen vertaislainoissa voi olla hyvää kokonaisuuden hajauttamisen kannalta. Tulen kirjoittamaan riskeistä lisää tulevaisuudessa, mutta käydään tässä nyt lyhyesti muutamia vertaislainaamisen riskejä.
Markkinapaikan konkurssi
Valitsemasi markkinapaikka voi luonnollisesti mennä konkurssiin, jolloin rahojesi takaisin saanti ainakin vaikeutuu. Tätä riskiä voi kuitenkin lieventää hajauttamalla rahojaan useampaan eri markkinapaikkaan ja ottamalla markkinapaikoista jo etukäteen selvää niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi Ruotsissa TrustBuddy meni konkurssiin vuonna 2015 ja siinä paloi aika monella sijoittajalla näpit.
Luottotappioriski
Joskus voi tapahtua niin, että yksittäinen lainaaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin. Useat palveluntarjoajat tarjoavat sijoittajalle kuitenkin takaisinmaksutakuuta (buyback guarantee), joka tarkoittaa sitä, että luottoyhtiö maksaa sinulle pääomasi takaisin jos lainaaja ei pystykään maksamaan lainaansa takaisin. Tämä pienentää luottotappioriskiä huomattavasti.
Jos kuitenkin liian moni lainaaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin, niin luottoyritys voi mennä kokonaan nurin ja silloin takaisinmaksutakuuta ei luonnollisestakaan enää ole. Näin voi käydä esimerkiksi suuremman taantuman osuessa kohdalle, jolloin yhä useammalla ei ole varaa maksaa lainaansa takaisin.
Muut riskit
Muitakin riskejä vertaislainaamiseen liittyy mukaan lukien poliittiset riskit, likviditeettiriskit ja valuuttariskit. Tulen kirjoittamaan riskeistä enemmänkin tulevaisuudessa, mutta ylläolevat riskit ovat ne kaksi huomattavasti suurinta riskiä vertaislainauksessa.
Lopuksi
Tulen tulevina viikkoina kirjoittamaan paljon vertaislainaamisesta, joten voit seurata rauhassa touhailujani sivulta jos oma riskinsietokyky ei vielä vertaislainaamiseen riitä.
Mikään tässä blogissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogissa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.
Olen sijoittanut vuosien ajan vertaislainoihin usean eri toimijan kautta. Ensimmäiset vertaislainasijiutukset taisin tehdä v. 2013. Vertaislainaukseen olen käyttänyt lähinnä ulkomaisia toimijoita, kuten itsekin blogissasi mainitset. Tutuiksi ovat tulleet Mintos, Bondora, Lainaja.fi, Twino, RoboCash, FastInvest ja PeerBerry. Olen luopunut jo aikaisemmin Lainaajasta, Twinosta ja Bondorasta ja nyt käynnistin luopumistoimet myös FastInvestista. FastInvestin kohdalla lähinnä täydellinen läpinäkymättömyys on suurin ongelma ja viime aikoina korkotaso on myös laskenut. Saatavilla ei enää moneen kuukauteen ole ollut 15% korolla olevia lainoja ja nyt myös 13,50% korolla olevat lainat ovat olleet vähissä.
Itselläni suurin osa vertaislainasijoituksistani on Mintoksessa. Viime vuonna hajautuksen vuoksi aloitin sijoitukset myös RoboCashissa ja PeerBerryssä.
Hyvä sivusto eri (ulkomaisten) vertaislainapaikkojen vertailuun on explorep2p.com. Suosittelen tutustumaan!
Vertaislainaus on toki hyvä lisä salkkuun ja pian 5v ajalta on omasta salkustani olemassa TWR-menetelmällä laskettu tuottohistoria ja kyllä yli selvästi yli 10% vuosituottoon on päästy.
Kiitos markkinapaikkojen listauksista ja palautteesta! Tuo explorerp2p.com on vielä itselleni tuntematon. Täytyy ottaa seurantaan. Ajattelin itse aloittaa Fast Investillä, Mintoksella ja PeerBerrystä. Mitä suosittelisit näiden lisäksi kokeilemaan? Ihan kaikkia näitä sinun kokeilemiasi ei viitsi lähteä koittamaan ainakaan vielä hetkeen 😀
Jos valitsisin 3 alustaa, niin ottaisin Mintos, PeerBerry ja RoboCash. Näitä siis käytän itsekin tällä hetkellä. Tai no, FastInvestissä on vielä pieni summa, mutta odotan että siellä olevat sijoitukset erääntyvät. FastInvestissä se lainojen myyntioptio on vähän huono, sillä siinä menettää jo kertyneen koron, eli käytännössä menettää useamman kuukauden korkotuoton jos tyhjentää koko salkun kerralla.
Mintoksessa tilanne on hyvä jälkimarkkina ja pienellä (0,1-0,3%) alennuksella lainat saa usein myytyä nopeasti. Hyvät lainat voi saada jopa preemiollakin kaupaksi. Itse käytän tuota mainitsemaani explorep2p-sivustoa apuna valitsemaan Mintoksesta hyvät lainantarjoajat, sillä niissäkin on suuria eroja. Mintoksella on oma ratinginsa myös ja sitä myös käytän apuna. Jos valitsisin vain yhden alustan, niin se olisi Mintos.
PeerBerrystä ja RoboCashista on myös positiiviset kokemukset, mutta niiden kautta olen sijoittanut vasta muutaman kuukauden. Näitä pidän myös luotettavina toimijoina.
Muista mainitsemistani Twino ja Bondora ovat sellaisia, että jättäisin suosiolla väliin. Lainaajasta luovuin jo vuosia sitten, en ole sitä oikein seurannut sen jälkeen, joten en sen nykytilanteesta tiedä sijoittajan näkökulmasta.
Jatkossa olisi mukava seurata, että miten vertaislainasalkkusi kehittyy tuoton osalta.
Kiitos näistä! RoboCash oli itselleni täysin uusi tuttavuus, mutta ihan fiksulta näyttää. Otetaan sekin kokeiluun! Mintos ja PeerBerry tulee joka tapauksessa kokeiltua.
Aion tosiaan päivittää vertaislainasalkkuani täällä blogin puolella. Ihan hauskaa on kirjoittaakin, sillä osakesalkkuni on niin tylsä, ettei sen seuraaminen kiinnostaisi ketään.
Taas yksi jota saa seurata tähän vertaislainaukseen liittyen 😀 En itse kyllä uskalla lähteä mukaan ja pysyttelen rahastoissa
Haha no olen niin varovainen ollut, että täytyy nyt koittaa jotain uutta 🙂 Onneksi on vielä nuori ja oppirahoja ehtii maksamaan jos käy huonosti 😀
Millaisia kustannuksia vertaislaina-himmeleissä on?
Ei ole kustannuksia asiakkaalle ainakaan Fast Investissä. Vertaislainojen markkinapaikat saavat luotonantajilta oman osuutensa, jolla pyörittävät liiketoimintaansa 🙂
Kannattaa tutustua Envestioon Loistavasti pelannut kellontarkasti. Tarinat yritysprojektien takana on mielenkiintoisia.
Suosio on kova ja rahoituskierrokset merkitään aika äkkiä ja niinkuin muillakin korkotaso on laskenut.
https://envestio.com/
Pitääpi tutustua! 🙂 Kiitos!
Envestiosta myös täällä todella hyviä kokemuksia. Tosin heidänkin korot ovat pudonneet 21 prosentista 15-17 prosenttiin viime aikoina. Mutta se 21 olikin aika hulppea luku… kyllä 15-17 riittää myös ihan ok
FastInvestiin kannattaa suhtautua erittäin suurella varauksella. Tästä lafkasta on ollut eurooppalaisilla p2p-foorumeilla paljon keskustelua ja aika monta hämärää yksityiskohtaa on nostettu esiin. Tästä nyt ensi alkuun tunnetun p2p-sijoittajan ja bloggarin analyysi: https://www.vivainvest.eu/fastinvest-review-is-it-a-scam/
Muitakin vastaavia kirjoituksia olen nähnyt.
Itselläni portfoliossa Mintos, Envestio, PeerBerry ja Grupeer. Viimeksi mainittu on nousemassa suosikikseni. Piakkoin laajennan varmasti myös Crowdestoriin ja Crowdestateen.
Täytyypä ottaa Envestio myös tarkempaan käsittelyyn. Ja mitä Fast Investiin tulee, niin olen kyllä tehnyt taustatutkimusta yritykseen liittyen. Epäkohtia löytyy, mutta niihin kaikkiin on vastattu, kun eräs tunnettu p2p-sijoittaja itseasiassa vieraili Fast Investin toimistolla. 🙂 Voit lukea siitä lisää täältä: https://financiallyfree.eu/fastinvest-review/
Jep, Jorgin blogia seuraan toki, kuten lähes kaikki muutkin p2p-sijoittajat. FastInvestin toimistolla vierailu poisti sen suurimman uhkakuvan kuvitteellisesta firmasta, mutta mites kaikki muut riskit? Kuinka luotettavia ja vakaavaraisia FastInvestin loan originatorit on? Tekevätkö he positiivista tulosta ja millaisia mahdollisuuksia niillä on selvitä mahdollisesta taloudellisesta taantumasta? Loan orginatorit on kuitenkin se kivijalka, jonka varassa kukin p2p-platform elää ja hengittää. Mintos teki hyvän ratkaisun ja alkoi pakottaa omia originatoreitaan julkaisemaan tilastoja ja talousraportteja, joka auttaa arvioimaan sijoitetun pääoman riskiä. Tämä tosin tapahtui vasta sen jälkeen kun Eurocent oli jo epäonnistunut buyback guaranteensa kanssa ja sijoittajien rahat päätyivät perintäprosessien syövereihin.
Totta. Isompi taantuma on varmasti vaikea paikka lähes kaikille loan originatoreille. Siitähän tämä vertaislainauksen suuri riski käytännössä tuleekin. Tietenkin vakavaraisimmilla loan originatoreilla on mahdollisuus selviytyä vähän muita paremmin niin suuremman taantuman osuessa kohdalle uskon ongelmien koskevan lähes kaikki loan originatoreita.
Tämän takia otan nyt aluksi 5 eri markkinapaikkaa testiin ja toivon myös muiden vertaislainausta harkitsevien hajauttavansa sijoituksensa eri markkinapaikoille. Katsotaan kuinka tuo FastInvest kehittyy. Jos loan originatoreita ei tämän vuoden puolella paljasteta, vedän rahani sieltä pois. 🙂