Skip to main content
Miksi sijoittaminen kannattaa ilman säästöjä - SijoitusSuomi

Näin aloitat sijoittamisen ilman säästöjä

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Suurin osa meistä on joutunut aloittamaan tyhjästä. Osalla on voinut olla hieman pääomaa palkasta säästettyjen eurojen avulla tai vanhemmilta saatujen säästöjen kautta. Täysin tyhjästä aloittaminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, eikä myöskään turhaa pienemmilläkään tuloilla.

Oma tarinani

Muistan yhä ensimmäisen rahastomerkintäni *Nordnetin Superrahastoihin vuonna 2014. Arvo-osuustililläni oli merkinnän jälkeen huikeat 200 €.

Siinä sitten seurasin innokkaasti kurssien sahailua ja sain pientä onnistumisen tunnetta jo muutaman euron tuotoista. Ajan kuluessa huomasin muutaman euron tuotot muuttuvan kymmenien eurojen tuotoiksi ja pian sen jälkeen satojen eurojen tuotoiksi.

Korkoa korolle -ilmiö alkoi väistämättä näkymään salkussani ja jatkuva kuukausittainen säästäminen vain kiihdytti sitä. Aloin kiinnostumaan enemmän sijoittamisesta ja halusin mahdollisimman monen suomalaisen ymmärtävän sen tärkeyden niin pian kuin mahdollista.

En koskaan ajatellut kirjoittavani blogia, eikä sitä olisi äidinkielen opettajanikaan varmaan koskaan itsestäni uskonut. Halusin kuitenkin oppia käyttämään WordPressiä, jolla tämäkin blogi on tehty ja minulla oli nyt mahdollisuus kirjoittaa blogia aiheesta josta pidän. Tässä sitä nyt ollaan lähes vuosi takana ja paljon opittu niin sijoittamisesta, kuin tärkeistä IT-taidoistakin.

Tyhjästä ponnistaminen

Kaikkihan me elämää jonkin verran eläneet tiedämme, että nallekarkit eivät aina mene tasan. Pelkästään Suomeen syntymistä pidetään lottovoittona ja olen täysin samaa mieltä. Suomessakin syntyvillä on kuitenkin eri lähtökohdat ja jos sinulle ei ole niitä parhaita kortteja jaettu, ei missään nimessä kannata lannistua.

Itse tajusin jo kauan sitten, että siitä itkeminen nurkassa ei tule auttamaan yhtään mitään. Kaikki on joskus aloittanut varallisuuden hankinnan jostain ja joillain se vaan tulee olemaan helpompaa, mutta tyhjästäkin voi ponnistaa. Vaikeampaa se tietenkin tulee olemaan, mutta myös varmasti huomattavasti enemmän palkitsevaa.

Kannattaa myös aina muistaa, että suuret tulot eivät aina korreloi varallisuuden kanssa. Suomessakin on paljon ns. ”rikkaita köyhiä”, jotka ovat omalla toiminnallaan kaivaneet itselleen syvää kuoppaa. Suuret tulot ovat tietenkin helpottava tekijä, mutta vain jos osaat hallita omaa talouttasi. Ajalla on myös suuri merkitys ja aikaisin aloittaminen tulee helpottamaan matkaa kohti vaurautta.

Onko pienillä summilla turha lähteä mukaan?

Jos hyvästä taloudenhallinnasta huolimatta oma talous ei anna periksi isompia summia sijoittaa, niin ei kannata jäädä märehtimään. Tärkeintä on unohtaa muiden kommentit sosiaalisessa mediassa ja iltapäivälehdien kommenttiosioissa.

Heidän mukaan on turhaa lähteä säästämään muutamia kymppejä kuussa ja parempana sijoituskohteena nähdään kori kolmosolutta tai muutama rivi lottoa. Heidän mielestään on myös turha säästää rahaa, sillä niitä ei saa käärinliinoihin mukaan. Väistämättömästi meistä tietenkin jokainen arkkuun jossain vaiheessa päätyy, mutta kannattaako sitä liikaa miettiä?

Jos ehdin jälkikasvua saamaan ennen kyseistä tapahtumaa, olen tyytyväinen tietäessäni auttaaneni heidän taivaltaan tässä maailmassa. Monilla on myös hauska mielikuva sijoittajista, sillä ajatellaan että kaikki sijoittajat palvovat rahaa niin paljon, että asutaan teltoissa, juodaan kuravettä ja syödään näkkileipää.

Uskallan kuitenkin väittää, että moni piensijoittaja elää jopa leveämpää elämää kuin nämä arvostelijat. Oman talouden hallinta on kuitenkin niin tärkeä osa oman elintason parantamiseen ja siihen ei pienet kuukausittaiset sijoitukset paljon vaikuta.

Yhdistä lainat ja säästä

Jos sinulle on kertynyt useita kalliita lainoja esimerkiksi luottokorteista, niin yksi hyvä vinkki on yhdistää lainat yhdeksi lainaksi ja näin pystyt säästämään lainan kuluissa merkittäviä summia.

Hyvä palvelu lainojen kilpailuttamiseen on *Sortter, joka etsii sinulle ilmaiseksi kaikista edullisimman koron, kun yhdistät lainat. Edullisemman koron lisäksi lainojen yhdistäminen auttaa myös siinä, että sinun ei enää tarvitse maksaa esimerkiksi avausmaksuista ja tilinhoitomaksuista. Näin lainan todellinen vuosikorko pysyy matalalla ja pystyt hoitamaan lainasi maksun paljon paremmin.

Lopuksi

Olen oppinut arvostamaan Suomea paljon enemmän nyt vaihto-opiskeluni aikana. Meillä on asiat todella hyvin ja mahtavat lähtökohdat oman varallisuuden kasvattamiseen, kuin monella muulla. Siitä syystä on mielestäni tärkeää ottaa siitä mahdollisuudesta kiinni ja aloittaa oman varallisuuden kartuttaminen mahdollisimman nuorena. Aloita siis sinäkin jo tänään ja *avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin!

4 thoughts to “Näin aloitat sijoittamisen ilman säästöjä”

 1. Hyvä kirjoitus! Tämän aihealueen koen itekin hyvin tärkeäksi ja olenkin kirjoittanut paljon sivuten aihetta jossain muodossa. Vasta kuulin yhden henkilön toivovan lottovoittoa, että joskus pääsisi käymään New Yorkissa. Eikö järkevämpää olisi laskea arvio reissun budjetista ja jakaa se sopiviin kuukausieriin niin matka olisi varmasti plakkarissa ennen lottovoittoa 🙂 Maasta se pienikin ponnistaa!

  1. Niimpä! Jos odottaa lottovoittoa unelmiensa toteuttamiseksi, niin suurella todennäköisyydellä ei tule koskaan unelmiaan toteuttamaan. Juuri sen takia olisi järkevää ne lottorahatkin käyttää paremmin, sillä samalla parantaa unelmien toteuttamis mahdollisuuksiaan huomattavasti!

 2. Hyvä ja helposti ymmärrettävä kirjoitus aloittelijoille! Olet ottanut saman hienon mission kuin minä eli yrittää rohkaista nuoria aloittamaan sijoittamisen!

  Kaikilla on tosiaan mahdollisuus Suomessa vaurastua. Itsekin huonoista lähtökohdista lähteneenä päätin pari vuotta sitten aloittaa vaurastumisen ja nyt tänä aikana nettovarallisuus on noussut about 25 000 €. Suurimmalla osalla ihmisistä ei vaan ole pitkäjänteisyyttä tekemään muutoksia elämässään.

  1. Kiitos mukavasta palautteesta!

   Joo olet aivan oikeassa. Missiona olisi saada mahdollisimman moni Suomalainen heräämään mahdollisimman ajoissa. Kaikkia ei saa kukaan käännytettyä mukaan, mutta ne joita voisi kiinnostaa olisi hyvä tälläisestä mahdollisuudesta tietää mahdollisimman pian. Olen myös törmännyt sinun kirjoituksiisi ja kirjoitat kyllä äärettömän hyvin. Pitänee muistaa ottaa blogisi kunnolla seurantaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.