Skip to main content

Kilpailuta sähkösopimus muutamassa minuutissa!

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Sähkösopimus kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa vuoden välein, sillä sähkön hinta on voinut laskea huomattavasti siitä hetkestä kun viimeksi solmit sopimuksen. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit saada vuositasolla jopa satojen eurojen säästöt. Tulen tulevaisuudessa kilpailuttamaan myös muita omia sopimuksiani ja tulen kirjoittamaan niistä blogiini. Sopimusten kilpailuttaminen on hyvä tapa puristaa lisäsäästöjä sijoituksiin.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on äärettömän helppoa ja nopeaa

Toisin kuin useissa muissa sopimuksissa, sähkösopimuksen kilpailutus on äärettömän helppoa ja nopeaa tänä päivänä. *Sähkömittari.fi palvelun avulla kilpailutin itse oman sähkösopimukseni ja minulla kesti vain muutama minuutti solmia uusi, huomattavasti edullisempi sähkösopimus.

Hauskinta tässä kaikessa oli se, että sähköyhtiö ei itselläni edes vaihtunut, vaan samalla sähköyhtiöllä oli huomattavasti parempi tarjous olemassa. Sähköyhtiö ei tietenkään itse ilmoita edullisemmasta sopimuksesta, sillä jos joku on valmis maksamaan enemmän, niin eipä se sähköyhtiötä haittaa.

Vaikka sähkösopimuksen kilpailutus itsessään on todella yksinkertaista, on silti tärkeää tietää muutamasta sähkösopimuksiin liittyvistä asioista ennen kilpailutusta. Käydään niitä seuraavaksi läpi.

Sähkön hinta

Käytämme sähköä joka päivä ja ilman sitä emme tulisi toimeen, mutta emme silti välttämättä tiedä mistä sähkön hinta muodostuu. Sähkön hintahan koostuu sähköenergian hinnasta ja sähkön siirtohinnasta.

Normaalisti sähköä kuluttavilla kotitalouksilla noin puolet hinnasta koostuu sähköenergiasta ja puolet sähkönsiirrosta. Sähköntuottajat ja sähkönmyyjät käyvät kauppaa esim. Nord Pool nimisen sähköpörssin kautta, jonka jälkeen sähkönmyyjät myyvät sähkön eteenpäin kuluttajille.

Suomessa on pystynyt kilpailuttamaan sähkön hinnan jo vuodesta 1995, joten alalla on paljon toimijoita ja uusia parempia sopimuksia ilmaantuu jatkuvasti.

Suomessa sähköä toimitetaan noin 2,5 miljoonaan kotitalouteen, mutta silti vain noin 200 000 kotitaloutta kilpailuttaa sähkösopimuksensa vuosittain. Tämä on sääli, sillä useat kotitaloudet pystyisi tekemään huomattavia säästöjä vuositasolla käyttämällä muutaman minuutin päivästään kerran vuodessa.

Sähkösopimuksen kilpailutus

Sähkösopimusta kilpailuttaessasi täytyy muistaa muutama tärkeä asia. Ensinnäkin sähkön siirtohintaa emme valitettavasti pääsee kilpailuttamaan, sillä siirtohinta määräytyy paikallisen sähköverkonhaltijan mukaan ja heillä on monopoli omalla alueellaan.

Tämä on valitettava asia, sillä tästä syystä Suomessa on isoja alueellisia eroja sähkönsiirron hinnoissa. Tästä huolimatta, pystyt kuitenkin kilpailuttamaan sähköenergian osuuden ja voit valita haluamasi sähköyhtiön toimialueesta riippumatta.

Tärkeää on myös muistaa sähkösopimuksen tyyppi, sillä pääasiassa on olemassa toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikaisia sopimuksia. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa hinta muuttuu sähköpörssin vaihtelujen mukaan ja sitä päivitetään aina sopimuksessa mainitun tarkkailujakson päätyttyä.

Tarkkailujakson pituus on sopimuskohtainen, mutta yleensä jakso on kuukauden mittainen. Määräaikaisissa sopimuksissa hinta on sama koko määräaikaisen sopimuskauden. Tämä määräaikainen sopimuskausi kestää yleensä 1-2 vuotta ja sen aikana et voi vaihtaa sähkösopimusta ilman todella painavaa syytä, sillä sopimus on molemmille osapuolille sitova.

Kummassakin sopimustyypissä on puolensa ja on mielestäni makuasia kumpaan päätyy. Itse tykkään aina enemmän toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista, sillä inhoan että minut sidotaan sopimuksella tiettyyn yhtiöön.

Jos sähkön hinta kuitenkin päättää yhtäkkiä nousta paljon, olisi määräaikainen sopimus ollut parempi. Tämä johtuu siitä, että määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta on aina sama eikä sähköpörssi vaikuta hintaan mitenkään. Jos sähkön hinta tekee päin vastoin ja päättää laskea, on toistaiseksi voimassa oleva sopimus parempi.

Muista myös, että sähkösopimuksen voi kilpailuttaa Suomen lain mukaan maksutta vain kerran 12 kuukauden aikana. Useammin kilpailuttavilta voi sähköyhtiö veloittaa mittarilukeman ylimääräisestä lukemisesta muutaman kympin.

Ekologiset syyt sähkön kilpailutukselle

Sähkösopimuksen hinnassa voi tehdä huomattavia säästöjä vuositasolla, mutta myös ekologiset syyt voivat olla hyvä syy kilpailuttaa sähkösopimus. Sähkön laatuhan on aina sama sähköyhtiöstä riippumatta, mutta sähkön tuotantotavoissa on eroja. Sähkö tuotetaan niin monella eri tavalla ja valittavanasi on useita eri tuotantotavoilla tuotettua sähköä.

Sähköä voidaan tuottaa esimerkiksi tuulivoimalla, vesivoimalla tai täysin ydinvoimalla. Jos siis ympäristöarvot ovat lähellä sydäntäsi, kannattaa edullisuuden lisäksi painottaa valintaa myös ympäristöarvoista huolta pitävään sähköyhtiöön ja pienentää näin omaa hiilijalanjälkeä.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen netissä

Onneksi tällä mahtavalla internetin aikakaudella on mahdollista kilpailuttaa sähkösopimus muutamassa minuutissa käyttämällä sähkösopimuksia vertailevia sivustoja.

Useat sähkösopimuksia vertailevat sivustot tarjoavatkin mahtavia työkaluja, jotka pystyvät listaamaan sinulle edullisimmat sähkösopimukset muutaman perustiedon syöttämisen jälkeen. *Sähkömittari.fi on 100% suomalainen palvelu, jossa itsekin kilpailutin sähkösopimukseni.

Sinun tarvitsee syöttää vain muutama perustieto, jonka jälkeen työkalu kertoo kuinka paljon voisit säästää vuosittain vaihtamalla uuteen sopimukseen. Nämä tiedot tarvitset käyttääksesi *Sähkömittari.fi työkalua:

  • Nykyinen sähköyhtiö ja paikallinen verkonhaltija (sähkönsiirto yhtiö) (Nämä löytyy molemmat laskuistasi jos et muista)
  • Nykyisen sähkösopimuksen voimassaolo (määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva)
  • Postinumero & asumismuoto
  • Lämmitysmuoto & asiakastyyppi (yksityis- vai yritysasiakas)
  • Sähköpostiosoite

Tiedot syötettyäsi työkalu kertoo sinulle sopivimmat ja eniten säästöä tarjoavat sähköyhtiöt, pääset lukemaan sopimusehdot ja jopa vaihtamaan sähköyhtiön samalla lomakkeella.

Tämä on todella helppoa ja yksinkertaista, sillä Suomessa on niin paljon sähköyhtiöitä ja parhaimman sopimuksen löytäminen käsin kilpailuttamalla olisi todella työlästä.

Lopuksi

Kerätään lopuksi vielä hyvä tiivistelmä ja muutama uusia asia mitä kannattaa sähköstä ja sähkösopimuksista muistaa:

  • Sähkön hinta koostuu sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta, mutta vain sähköenergian voit kilpailuttaa.
  • Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa vuoden välein (maksullista jos kilpailuttaa useammin) tai aina kun edellinen määräaikainen sopimuksesi päättyy.
  • Päätä haluatko toistaiseksi voimassa olevan vai määräaikaisen sähkösopimuksen. Molemmissa on puolensa.
  • Muista edullisen hinnan lisäksi pitää huolta myös ympäristöarvoista. Kiinnitä huomiota sähkön tuotantotapaan!

Tässä tiivistetysti tärkeimmät asiat ja nämä sisäistettyäsi kannattaa ehdottomasti *kilpailuttaa sähkösopimuksesi täysin ilmaiseksi jo tänään!

8 thoughts to “Kilpailuta sähkösopimus muutamassa minuutissa!”

  1. Joka vuosi tulee vuoden alussa kilpailutettua sähkösopimus ja muutkin sopimukset. On tällä kilpailutuksella varmaan tuhansia euroja säästänyt aikojen saatossa.

    1. Hienoa! Itselläni jäänyt tämä kilpailutus, mutta olen nyt taas kiinnittänyt siihen enemmän huomiota. Itse kun olen sellainen persoona, että asiat jää aika usein tekemättä 😀

  2. ei toimi kunnolla noi vertailusivut. hinnat maaritelty niissa todella epamaaraisesti. sivuston mukaan pitaisi tulla saastoa mutta ei omien laskelmien mukaan.

  3. Kokeilin neljää eri palvelua sähkösopimuksen kilpailuttamiseen:
    sahkomittari.fi
    kilpailuttaja.fi
    sahkonhinta.fi
    sahkovertailu.fi

    Mainitsemasi sahkomittari.fi antoi huonoimmat tarjoukset näistä neljästä palvelusta, joita kokeilin. Parhaan sähkötarjouksen sain kilpailuttaja.fi palvelusta. Löysin samansisältöisen tarjouksen myös sahkonhinta.fi ja sahkovertailu.fi palveluista mutta kilpailuttajien kautta tarjoushinta oli jostain syystä noita halvempi. Sähkömittarista en edes löytänyt minulle parhaaksi osoittautunutta tarjousta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.