Skip to main content

Kannattaako lapselle säästäminen?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Lapselle säästäminen lapsen omalle tilille on monelle tuttua, mutta voisiko osakkeisiin säästäminen olla perinteistä talletustiliä fiksumpaa? Selvitetään myös mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lapselle säästämisen aloittamista ja mietitään asiaa hieman enemmän lapsen itsensä näkökulmasta. Oppiiko lapsi rahan arvoa ja sen viisasta käyttöä jos 18-vuotiaana on usean kymmenen tuhannen euron salkku? Onko rahat juhlittu puolessa vuodessa? Vai onko se mahdollisesti suurin apu mitä voit lapselle antaa? Otetaan tästä selvää!

Kannattaako lapselle säästäminen?

Kannattaako lapselle säästää vai pitäisikö lapsen tienata jokainen senttinsä itse oppiakseen arvostamaan ja käsittelemään rahaa sopivalla tavalla? Kuten kinkun ja juuston järjestys voileivässä, jakaa tämäkin asia suomalaisten mielipiteet kahtia. Itsekin olen asiaa pohtinut useasti ajaessani töistä kotiin, että miten toimin tilanteen ollessa ajankohtainen omalla kohdallani.

Miten itse näen asian?

Avasin oman arvo-osuustilini ollessani 21-vuotias, eli omat vanhempani eivät olleet minulle sellaista avannut. Aloitin salkkuuni säästämisen täysin nollasta ja moni voisi itseni mukaan lukien väittää, että juuri tästä syystä osaan budjetoida, säästää, sijoittaa, elää vähällä jne.

Onko tämä kuitenkaan loppujen lopuksi totta? Tarviiko omakohtaista kokemusta ja köyhyyttä olla kärsinyt ymmärtääkseen miten raha-asioiden kanssa tulee toimia? Omasta mielestäni kasvatuksella ja vanhempien esimerkillä on suuri merkitys lapsen omaan ymmärrykseen rahasta ja rahaan liittyvistä asioista.

Uskoisin, että useassa perheessä ei puhuta tarpeeksi rahasta ja se vaikuttaa negatiivisesti lapsen tulevaisuuteen. Kaikilla on mielestäni oikeus ja jopa velvollisuus oppia perusteet asialle, joka tulee seuraamaan sinua loppuelämäsi ajan.

Koulussa raha-asiat on tabu ja niistä ei puhuta tarpeeksi

Rahaan liittyvä kasvatus täytyy todellakin tulla kotoa, sillä kouluissa ei vieläkään osata valmistaa nuorta oman taloutensa hoitoon kunnolla ja usealle nuorelle jo pelkästään verkkopankin käyttö ja laskujen maksaminen voi tulla omilleen muuton jälkeen aivan uutena asiana. Puhumattakaan budjetoinnista, sijoittamisesta, säästämisestä, koroista, lainoista, luottokorteista, veroasioista, tukijärjestelmistä (kela, sosiaaliturva), jne.

Asia on kyllä parantunut omista peruskouluajoista huomattavasti, mutta parannettavan varaa on vieläkin. Onneksi osakseen vastuuta asiasta on ottanut esimerkiksi Nuoret Osakesäästäjät ja hetki sitten lanseerattu Pörssilähettiläät.

Lapselle säästäminen osakkeisiin on tehokasta

Jokainenhan meistä ymmärtää korkoa korolle -ilmiön voiman ja sen tuomat mahdollisuudet lapselle, jolla on useita vuosikymmeniä aikaa säästää. Vaikka aloittaisit itse sijoittamisen jo parikymppisenä, olisit silti teoriassa menettänyt 20 vuotta tehokasta aikaa saada rahoillesi tuottoa.

Martin Paasikin kirjoitti muutama vuosi sitten, että jokaisesta suomalaisesta tulisi miljonääri, jos lapsilisät sijoitettaisiin osakkeisiin. Tämä aiheutti kohua mediassa, sillä kansan syvien rivien mielestä lapsilisiä ei missään nimessä saa sijoittaa vaan ne täytyy heti kaikki kuluttaa tuttuun suomalaiseen tapaan.

Miten lapselle sitten säästetään?

Lapselle kannattaa ehdottomasti *avata asiakkuus esim. Nordnettiin lapsen omiin nimiin, sillä näin vältytään myöhemmässä vaiheessa lahjaverotukselta.

Asiakkuuden avaaminen ei kuitenkaan ole yhtä yksinkertaista kuin oman tilisi avaaminen ja pientä paperisotaa joutuu valitettavasti käymään. Vaikka tili tulee sitten olemaan lapsen nimissä, on vanhemmilla kuitenkin täysi oikeus hallinnoida lapsensa varoja kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.

Ota kuitenkin ainakin nämä asiat huomioon ennen lapselle säästämisen aloittamista:

  • Lapselle saa lahjoittaa korkeintaan 4999€ per lahjoittaja 3 vuoden ajanjaksolla. (tämän jälkeen maksat lahjaveroa) (tilanne vuonna 2018)
  • Jos lapsen kokonaisvarallisuus ylittää yli 20 000€, alaikäisen lapsen omaisuuden hoitamista koskevat säännöt astuvat voimaan ja Maistraatti astuu kuvioihin.
  • Jos lapsen rahoilla hankkii osakkeita EU/ETA-alueen ulkopuolelta, ostoon tarvitaan maistraatinlupa. Lue lisää Kauppalehden jutusta.
  • Arvo-osuustili täytyy avata, jos aikoo sijoittaa pörssilistattuihin kohteisiin. (esim. osakkeet, etf-rahastot) Näin varmistetaan, että esim. osingot tuloutuvat osakkeen omistajalle. Arvo-osuustiliä ei kuitenkaan tarvitse avata jos säästää ei-pörssilistattuihin sijoitusrahastoihin.
  • Muista, että lapsen täyttäessä 18 vuotta, siirtyy rahojen hallinta täysin lapsellesi. (Lisää alla)

Mitä tapahtuu, kun lapsi täyttää 18 vuotta?

Vaikka alkuperäinen tarkoituksesi olisi ollut antaa kipinää ja apua lapsesi säästämisen ja sijoittamisen polulle, tulee päätös säästämisen jatkamisesta kuitenkin lapseltasi kun hän täyttää 18 vuotta.

Tässä vaiheessa voit vain luottaa siihen, että lapsesi tekee ne mielestäsi oikeat päätökset ja ei pistä kaikkia säästämiäsi rahojasi lihoiksi ja biletä niitä puolessa vuodessa. Aiemmin puhumallani kasvatuksella on juuri tästä syystä äärimmäisen suuri merkitys.

Oikea kasvatuskaan ei kuitenkaan aina tuota hedelmää, sillä jokainen ymmärtää sen kiusaksen jos tiedossa on mahdollisesti kymmeniä tuhansia euroja käyttörahaa kun täyttää 18 vuotta.

Yleensä juuri tällä hetkellä tarvitaan mahdollisimman paljon rahaa, sillä mahdollisuuksia avautuu paljon. Näitä ”järkeviä” kulutuskohteita ovat sitten mm. tuliterä auto, yökerhot, moottoripyörä ja lista jatkuu.

Lopuksi

Vaikka lapselle säästetyt rahat sitten palaisivatkin turhuuksiin ja kipinää säästämisestä ei 18-vuotiaana tule, on säästäminen lapselle mielestäni kuitenkin järkevää. Olet ainakin vanhempana sitten yrittänyt taata lapsellesi helpompaa tulevaisuutta.

Teki lapsesi rahoilla sitten mitä teki, älä koskaan tuomitse näitä valintoja ja syytä lapseasi huonoista valinnoista. 18-vuotiaana ei välttämättä ole vielä penaalin terävin kynä ja aikuistumiseen voi mennä vielä muutama vuosi.

Itse olisin varmaan laittanut myös rahat lihoiksi jos minulla sellaisia rahoja olisi ollut tarjolla kun täytin 18 vuotta. P.S: Juusto tulee kinkun päälle. Jos tykkäät blogini sisällöstä, niin muista myös tykätä blogistani Facebookissa ja seurata blogiani Twitterissä!

2 thoughts to “Kannattaako lapselle säästäminen?”

  1. Hämmentää miten paljon Nordnet oikeasti saa mainontaa blogeissa nykyään. Itse rajoittaisin kyseisen välittäjän kautta säästämisen vain rahastoihin – ja rahastoihin voi ilmaiseksi säästää myös muualla kuin Nordnetissä.

    Mutta ihan heittona, jos säästää koko elämänsä, niin koska voi saada rahat käyttöön? Eli säästämisen itsessään ei pitäisi olla tarkoitus. Monet elävät elämänsä ihan hyvin, vaikka eivät ole säästäneet mitään. Yhteiskuntakin saattaa voida paremmin, jos raha liikkuu sen sijaan, että se makaa jossain säästössä. Säästämisellä on hyvä olla tarkoitus, että se oikeasti merkitsee jotain. Tavoite. Tietenkin voi säästää elämänsä lapsesta asti, että saa korkeampaa eläkettä – mutta eläkkeellä tarvitsee yllättävän vähän rahaa.

    Kun kirjoittaa näitä, miten kaikki voisivat olla miljonäärejä juttuja, on hyvä kysyä kysymys: Mitä hyötyä on olla miljonääri? Miten se oikeasti muuttaa elämää, paitsi että voi ostella kaikenlaista oman aikansa. Onko mielekästä koko elämänsä säästää vai onko mielekästä elää omalla tavallaan, sillä mitään emme saa hautaan.

    Toki lapselle on hyvä saada kiva tulevaisuus, mutta eikö tässä tapauksessa tulevaisuus ole juuri sitä, että omistaa 10000 kun täyttää 18 ja voi tehdä rahalla ihan mitä haluaa. Laittaa vaikka sitten säästöön ja osakkeisiin jos haluaa.

    Itse osinkosijoittajana olen sitä mieltä, että lapselle pitäisi koota 18 ikään menessä salkku joka tuottaa mukanvan määrän osinkoja vuodessa – 500 euroa kuussa on aivan mahdollista saada kokoon 18 vuodessa.
    Silloin elämä olisi paikallaan. Toinen vaihtoehto olisi sijoitusasunto

    1. Sinulla on hyviä pointteja, mutta ehkä tärkeimpänä kysymyksenä on miettiä omaa säästämistään.

      Jos säästää kaiken ylimääräisen, niin eihän siinä mitään järkeä olekaan. Jos taas säästää lapsilisät, joita ei tarvitse alkuperäiseen tarkoitukseen niin onko se paljon sinun elämästäsi pois? Tuskimpa.

      Rahahan ei tunnetusti tuo onnellisuutta, mutta kyllä itse olen mielummin onneton, jolla on rahaa kuin onneton jolla ei ole pennin jeniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.