Skip to main content
Opintolainan sijoittaminen - SijoitusSuomi

Opintolainaa voi käyttää myös sijoituslainana

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Jos olet vielä opiskelija, on sinulla erittäin hyvä mahdollisuus ottaa opintolainaa sijoittamiseen. Alhaisen korkotason, euriborin ja uuden opintolainahyvityksen jälkeen sitä voidaan jo puhua erittäin hyvänä sijoituslainana. Laina on kuitenkin aina lainaa ja se täytyy maksaa takaisin, joten riskinsietokykyäsi koetellaan ja jos opintosi venyy, niin tulet menettämään aika ison osan lainan hyödyistä.

Opintolaina selitettynä

Jos olet korkeakouluopiskelija, olet usein oikeutettu nostamaan myös opintolainaa 400€ kuukaudessa (yleensä kuitenkin nostetaan koko lukukauden potti yhdellä kertaa) ja useat opiskelijat nostavatkin sitä rahoittaakseen opintojaan. On myös olemassa niitä, jotka eivät lainaa tarvitse, mutta päättävät silti nostaa sitä, sillä se voi parhaassa tapauksessa olla ilmaista rahaa.

Valtio nimittäin tarjoaa porkkanaa niille opiskelijoille, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2014 tai sen jälkeen. Kyseiset opiskelijat ovat oikeutettuja opintolainahyvitykseen ja se on 40% siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2500€.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka nostaisit opintolainaa ja pitäisit niitä tyynynalla, voit saada monta tuhatta euroa ilmaista rahaa valtiolta, kunhan valmistut ajoissa. Valtio halusi antaa tämän porkkanan uusille opiskelijoille, jotta useampi opiskelija valmistuisi ajoissa ja siirtyisi nopeammin veronmaksajaksi.

Useat opiskelijat kuitenkin karttavat opintolainaa kuin ruttoa, sillä laina on laina ja se täytyy maksaa takaisin korkoineen päivineen. Se myös lisää hieman paineita opiskelijalle, sillä hän voi käytännössä menettää monta tuhatta euroa opintolainahyvitystä, jos opinnot jostain syystä venyvät, eikä opiskelija valmistukaan ajoissa.

Opintolaina sijoituksiin

Kuten aiemmin totesin, opintolainaa voi tosiaan nostaa, vaikkei sitä opiskeluidensa rahoittamiseen tarvitsisikaan. Näin tekevät jo yllättävän monet suomalaiset opiskelijat ja usein nämä opiskelijat myös sijoittajavat lainarahansa.

Tätä kutsutaan sijoituskielessä ’lainalla vivuttamiseksi’. Tällähetkellä korkotaso on erittäin pieni eli euriborikin laahaa todella alhaalla. Tämä tarkoittaa sitä, että laina on erittäin edullista ja tulet maksamaan erittäin vähän korkoja opintolainastasi.

Pieni korkotaso ja opintolainahyvitys ovat myös ne syyt, miksi opintolainan sijoittaminen on niin suosittua. Korkotaso voi tietenkin tulevaisuudessa nousta ja samalla nousee myös riski, sillä tällähetkellä sijoituskohteidesi tuotto-odotukset eivät tarvitse olla hirveän korkealla tehdäksesi tulosta, mutta jos korkotaso nousee, niin tilanteet muuttuvat nopeasti.

Useat opiskelijat ovat kuitenkin valmiita hyväksymään tämän riskin, sillä opiskeluaika on yleensä aika pitkä ja jos sitä aikaa ei pääse sijoittamaan, menettää mahdollisesti suuret tuotot. *Aloita siis viisas säästäminen Nordnetissä jo tänään!

Mihin opintolainan voi sijoittaa?

Opintolainan voi tietenkin sijoittaa mihin haluaa, mutta listaan tähän kuitenkin kohteita mihin opiskelijat yleensä rahojaan sijoittaa:

 • Osakkeet
  Voit sijoittaa opintolainasi suoraan osakkeisiin, mutta silloin hajautuksesi jää todella olemattomaksi ja riskitaso nousee.
 • Indeksirahastot
  Itse sijoitan opintolainaani lähinnä indeksirahastoihin, sillä indeksirahastoissa ei ole salkunhoitajaa ja kulut ovat yleensä todella marginaaliset.
 • ASP-tili
  Ehdottomasti turvallisin vaihtoehto opintolainan sijoittamiseen, sillä riskiä ei käytännössä ole, mutta ASP-tili ei sovi kaikille ja tuotto on pieni.
 • S-Juna
  Itse laitoin ensimmäisen opintolaina nostoni poikimaan S-Junaan.

Lopuksi

Lopuksi voimme päätellä, että opintolainan sijoittaminen voi tuottaa ison summan rahaa, mutta myös riskinsietokykyäsi koetellaan. Aloitin itse opintolainan sijoittamisen vasta toisena opintovuotena, sillä pelkäsin myös tätä riskiä.

Tajusin kuitenkin, että tulen tulevaisuudessa todennäköisesti myös ottamaan asuntolainaa, jossa on paljon suuremmat korot ja riskit. Jos siis meinaan joskus lainalla vivuttaa, niin parempaa aikaa ja mahdollisuutta ei minulle todennäköisesti koskaan tule. Tällä hetkellä olen vielä ristiriitaisessa tilanteessa ensivuodesta, sillä tulen saamaan 2000€ opintolainaa tammikuussa ja en osaa päättää, ostanko ensimmäiset osakkeeni vai jatkanko indeksirahastoihin sijoittamista.

Osakkeiden osto on aina hieman kyseenalaista pienemmillä summilla, sillä kunnon hajautusta ei salkkuun saa, mutta toisaalta myös tuotto-odotukset voivat olla paljon suuremmat, jos osaa valita oikeat osakkeet salkkuunsa. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

2 thoughts to “Opintolainaa voi käyttää myös sijoituslainana”

 1. Hyvä kirjoitus, miten hyödyntää opintolainaa. Harmi etten aikanaan tajunnut tätä Silloin ei ollut valtion palautusosuuksia….
  Nordnet mahdollistaa alle 200 €:n suorat osakesijoitukset edullisella kiinteällä välityspalkkiolla, joten 2000€:lla saa mukavasti harjoitettu myös osakkeisiin. Tämä on hyvä parannus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.