Skip to main content

Opiskelija, näin selätät rahahuolet tehokkaasti

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Opiskelijana voi rahasta olla pulaa, sillä opintotuki ei välttämättä yksinään riitä elämiseen. Opiskelijana on kuitenkin täysin mahdollista hallita omaa taloutta ja parhaassa tapauksessa voi saada jopa jotain säästöön. Opintojeni loppusuoralla olen oppinut paljon ja nyt voin auttaa tulevia ja tämän hetkisiä opiskelijoita heidän talouden hallinnassaan. Itsekin tein virheitä opintojeni alussa, mutta sinä voit ne samat virheet välttää!

Kaikki alkaa rehellisestä katsauksesta omaan tulo- ja menorakenteeseen

Ensimmäisenä täytyy ottaa rehellinen katsaus omaan tulo- ja kulurakenteeseen. Elä siis kuukausi normaalisti, mutta ota kuitit talteen ja kirjaa ylös kaikki saamasi tulot ja menot. Näin saat yhdessä kuukaudessa tietää, mihin käytät rahojasi ja kuinka paljon.

Jos viivan alle ei jää mitään tai ollaan pahasti miinuksella, on sinulla käytännössä kaksi vaihtoehtoa; lisää tuloja tai karsi menoja. Jokainen opiskelija varmasti ymmärtää, että työmarkkinoilla on tungosta ja osa-aikaisenkin pestin saaminen voi olla haastavaa.

Tästä syystä menojen karsiminen voi olla helpompi tapa lähteä selättämään omia rahahuolia. Jos haluat oppia lisää oman talouden hallinnasta, kurkkaa aiemmin kirjoittamani kirjoitus aiheesta!

Asuminen on opiskelijan suurin menoerä

Uskallan väittää, että lähes jokaisen opiskelijan suurin menoerä on asunnon vuokranmaksu. Asunnot ovat usein myös niukassa opiskelijapaikkakunnilla ja tästä syystä voi helposti joutua maksamaan vuokrasta enemmän kuin oli suunniteltu.

Tässä asumisasiassa kannattaa olla hereillä jo ennen opintojen alkamista ja asunto kannattaakin etsiä mielellään useita kuukausia ennen opintojen alkamista, sillä nopeat syövät hitaat tässäkin tapauksessa. Isommilla paikkakunnilla voi myös miettiä muuttavansa kimppakämppään tai soluasuntoon.

Olin itse vaihdossa Alankomaissa ja asuin 4 henkilön soluasunnossa. Ajatus hirvitti aluksi, sillä en ollut koskaan aiemmin asunut soluasunnossa. Jälkiviisaana voi sanoa, että se oli erittäin kustannustehokas ja toimiva ratkaisu ja ei ainakaan tarvinnut potea tylsyyttä.

Terveellisestä ruokavaliosta ei kannata alkaa tinkimään

Yksi asia josta itseltänikin löytyy vielä huomattavasti parannettavaa, on terveellisen ruokavalion noudattaminen. Rahaa tärkeämpi asia on terveys ja siitä ei kuuluisi tinkiä vain sen takia, että säästää muutaman euron. Uusia ja kalliita ruokatrendejä ei tarvitse seurata, mutta terveellisesti voi syödä myös suhteellisen edullisesti.

Ruokaostokset ovat varmaan usealla opiskelijalla se toiseksi suurin kuluerä kuukaudessa, joten asiaa kannattaa miettiä huolella. Ruokakaupat kannattaa kilpailuttaa siten, että ostat samat viikon sapuskat kaikista kolmesta ketjusta ja vertailet ruokakassien hintoja. Älä ole myöskään merkkiuskollinen, sillä kauppojen omissa ns. ”halppismerkeissä” on täsmälleen sama tuote eri paketissa.

Paras tapa on seurata yksikköhinnan sijaan kilohintaa, sillä pakettien koko ei aina kerro koko totuutta tuotteen määrästä ja helposti haksahtaa edullisempaan, mutta pienempään pakettiin. Muista myös haalia Keskon ja S-ryhmän bonuskortit, sillä jokainen euro on kotiin päin.

Kilpailuttaminen on tärkeää

Koska olet viimeksi kilpailuttanut sähkö-, puhelin- ja nettiliittymäsi? Milloin olet viimeksi kilpailuttanut vakutuuksesi? Usein myös opiskelijat unohtavat kilpailuttaa sopimuksensa ja maksavat vuodessa jopa satoja euroja ylimääräistä täysin turhaan.

Kaikki liittymät ja vakuutukset kannattaa kilpailuttaa mielellään kerran vuodessa, sillä uusia tarjouksia tulee jatkuvasti eri palveluntarjoajilta. Muista myös kirjoittaa kaikkien sopimustesi kuukausi tai vuosimaksut jonnekin ylös, että sinun on helppo seurata ja kilpailuttaa sopimukset eri palveluntarjoajien välillä.

Ennen vaihtoon lähtöä kilpailutin matkavakuutuksen eri vakuutusyhtiöiden kesken. Soitin ainakin viiteen eri vakuutusyhtiöön, mutta silti ennen lähtöä kaverini löysi minulle tuntemattoman vakuutusyhtiön ja sai matkavakuutuksensa reilusti edullisemmin kuin minä. Tämäkin oli opetus minulle, että täytyy jaksaa keskittyä ja kilpailuttaa paremmin.

Pidä järki mukana raha-asioissa

Opiskelijana vaikeinta on pitää järki mukana raha-asioissa. Opiskelijalle on tarjolla ties minkälaisia bileitä ja tapahtumia ja niistä kieltäytyminen kuulostaa täysin mahdottomalta.

Jos tililläsi ei kuitenkaan ole rahaa edes loppukuun ruokiin, voi bileistä tällä kertaa kieltäytyminen olla se järkevin ja oikea ratkaisu. Tietenkin täytyy muistaa, että omaan sosiaaliseen elämään ja hauskanpitoon kannattaa panostaa myös opiskelijana, mutta punnitse jokaisen tapahtuman kustannus ennen päätöksen tekemistä.

Osa tapahtumista saattaa olla hyvinkin edullisia tai niistä voi karsia kuluja, jos tajuaa hetkeksi pysähtyä miettimään. Jos taas olet ahkera ja teet töitä opintojesi ohella, riittää rahaa silloin useampaan tapahtumaan helpommin. Olen henkilökohtaisesti päässyt näkemään opiskelijoita, jotka hassaavat satoja euroja kuukaudessa bilettämiseen ja sen jälkeen itkevät kilpaa kun lautasella on vain makaronia ja ketsuppia. Samalla syy on aina jossain muualla, kuin omassa kulutuskäyttäytymisessä.

Töitä voi tehdä, mutta ei liikaa

Jos onnistut saamaan itsellesi osa-aikaisen työpaikan opiskelujen ajaksi täytyy minun onnitella sinua hienosta suorituksesta. Osa-aikatöiden saaminen tämän päivän Suomessa voi olla haastavaa, sillä kilpailu on kovaa kaikissa opiskelijalle sopivissa työpaikoissa.

Ole kuitenkin varovainen töitä tehdessäsi, sillä jos se vaikuttaa negatiivisesti opintojesi etenemiseen, ei se silloin enää välttämättä kannatakaan. Opiskelijana pääasiallinen tavoitteesi on valmistua mahdollisimman nopeasti ja jos työt vaikuttaa siihen negatiivisesti, voi opintojesi edistyminen hidastua liikaa.

Opiskelijoiden täytyy olla myös tarkkana, etteivät tulot ylitä tulorajoja. Tulorajen ylittyessä joudut maksamaan opintotukesi korkoineen takaisin valtiolle ja tehdystä työstä saatu palkkaa menee hukkaan. Itse koin parhaana vaihtoehtona työskennellä kesällä hikihatussa ja ottaa sitten syksyllä sekä keväällä rennommin. Tämä mahdollisti täydellisen keskittymisen opintoihin ja vapaa-aikaakin jäi chillaukseen.

Näe opintolaina mahdollisuutena

Minutkin kasvatettiin uskomaan, että kaikki laina on pahasta ja sitä tulisi välttää kaikin mahdollisin keinoin. Tästä samasta syystä tälläkin hetkellä usea opiskelija jättää opintolainat nostamatta, vaikka tarjolla olisi parhaimmassa tapauksessa usean tuhannen euron edestä täysin ilmaista rahaa.

Tämän hetkisen korkotason vuoksi, opintolainaa saa käytännössä puoli-ilmaiseksi ja siitä maksetaan korkeakouluopiskelijoilla jopa opintolainahyvitys, jos valmistut ajoissa. Tämä hyvitys on 40% siitä lainasummasta, joka ylittää yli 2500€. Voidaan siis ottaa nopea esimerkki, että Olli Opiskelijalla on 10 000€ opintolainaa maksettavana valmistuttuaan ajallaan. Hän saa siis opintolainahyvitystä seuraavaa laskukaavaa noudattaen (10 000€ – 2500€) * 0,40 = 3000€. Eli 3000€ täysin ilmaista rahaa vain siitä syystä, että valmistui ajoissa.

Tämä on valtion tarjoama porkkana ahkerille opiskelijoille, jotka valmistuvat tavoiteajassa. Opintolainasta saatavaa hyötyä voi myös kasvattaa jos et tarvitse sitä elämiseen, sillä voit sijoittaa kaiken saamasi opintolainan osakkeisiin, ASP-tilille tai vaikkapa Bank Norwegianin talletustilille.

Olen kirjoittanut opintolainan sijoittamisesta aiemmin, joten en pureudu siihen tässä sen tarkemmin. Jos opintolainan sijoittaminen kiinnostaa sinua enemmän, kurkkaa aiemmin kirjoittamani kirjoitus aiheesta! Muista avata myös *täysin ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin ja aloita vaurastuminen jo tänään!

Helpotusta ja motivaatiota opiskelijaelämään työelämän kautta

Olin itse vakituisessa työsuhteessa peräti 3 vuotta, ennen kuin siirryin opiskelemaan korkeakoulututkintoa. Nämä 3 vuotta olivat opettavaista aikaa, sillä työskentelin tehtaassa kolmivuorotyössä.

Sain kuitenkin säästettyä merkittävästi saamistani palkoista ja se helpotti omaa opiskelijaelämääni huomattavasti. Sain myös töissä ollessani kasattua itselleni motivaatiota opiskella korkeakoulututkintoni hyvin, sillä tekemäni työ oli raskasta henkisesti ja fyysisesti.

Jos et siis ole varma vielä siitä alasta mitä haluat opiskella, kannattaa löytää mikä tahansa työpaikka ja pitää välivuosi. Vuoden aikana saat säästeliäästi elämällä kerättyä itsellesi jo hyvän aloituspotin opintojesi alkuun. Samalla saatat saada enemmän motivaatiota opiskeluun ja olet ehkä saanut mietittyä itsellesi sopivan alan.

Ei siis välttämättä kannata hötkyillä heti toisen asteen jälkeen kolmannelle asteelle. Sinulla on koko elämä aikaa tehdä töitä ja vuosi tai pari töissä ennen kolmannen asteen opintoja voi tehdä ihan hyvää.

Lopuksi, arvosta Suomen koulutusjärjestelmää

Pärjäämme PISA-tutkimuksissa, saamme rahaa ja koululounaamme maksetaan lähes kokonaan opintojemme aikana. Samanlaista tilannetta ei ole useassa maassa.

Vietettyäni yhden lukukauden Alankomaissa, opin arvostamaan Suomea ja Suomen koulutusjärjestelmää vielä aikaisempaa enemmän. Paikalliset opiskelijat hieraisivat silmiään, kun kerroin meidän opintomme olevan ilmaisia ja saamme siitä vielä tukea valtiolta. He taas eivät saa valtiolta juuri mitään ja maksavat jokaisesta lukukaudesta 3000€ riihikuivaa rahaa.

On sanomattakin selvää, että kyseiseen korkeakouluun ei köyhistä perheistä tulevilla ole mitään asiaa. Meillä taas Suomessa kaikilla on mahdollisuus opiskella, opiskelijan taustoista huolimatta. Tämä on todella hieno asia ja itseänikin harmittaa opiskelijoihin osuvat leikkaukset. Toivottavasti saamme pitää tämän systeemin tälläisenään hamaan tulevaisuuteen asti, sillä kaikilla pitäisi olla yhtänäinen mahdollisuus opiskella niin korkealle kuin motivaatio riittää.

2 thoughts to “Opiskelija, näin selätät rahahuolet tehokkaasti”

  1. Mua harmittaa eniten just toi että en nostanut opintolainaa ollenkaan. Siinä ois ollu mahdollisuus käyttää sijoituksiin halpaa velkavipua. Noh, ei voi mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.