Skip to main content
Säästäminen oman talouden suunnittelulla - SijoitusSuomi

Miksi oman talouden hallinta on todella tärkeää?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Oman talouden hallinta pitäisi olla tärkeä osa jokaisen arkea, mutta todella monelta se jää tekemättä. Tästä syystä myös useat Suomalaiset elävät yli varojensa ja ottavat järjettömiä kulutusluottoja arjesta selviämiseen. Käydään seuraavaksi läpi hieman oman talouden hallinnan perusteita ja siihen liittyviä apuvälineitä, jotka tekevät oman talouden hallinnasta vaivatonta ja selkeää.

Oman talouden hallinta

Ensimmäinen asia oman talouden hallinnassa on selvittää ja kirjata kaikki talouteesi kuukausittain tulevat tulot. Tuloihin lukeutuu kaikki talouteesi tuleva raha ja yleensä se koostuu ansio- ja pääomatuloista. Seuraavaksi voit kirjata kaikki talouteesi liittyvät pakolliset menot.

Tähän liittyy vuokran tai vastikkeen lisäksi myös esimerkiksi puhelinlaskut, vakuutukset, lainojen lyhennykset sekä sähkö- ja vesilaskut. Nyt pystyt jo laskemaan kuukausittaisen budjettisi vähentämällä pakolliset kulut tuloistasi. Jäljelle jäävällä summalla sinun täytyisi selvitä koko kuukausi mielellään niin, että viivan alle jäisi vielä jotain säästöönkin.

Onnistuaksesi tässä on erittäin tärkeää, että kategorisoit ja kirjaat kaikki kuukauden aikana tulevat menot ylös ja kuun lopussa pystyt sitten näkemään jäikö viivan alle mitään. Huomaat myös samalla taloutesi suurimmat menoerät ja pystyt siten mahdollisesti nipistämään kyseisestä menoerästä ensi kuussa.

Tulot vs Menot

Oman talouden hallinnassa on vain kaksi tapaa päästä parempiin tuloksiin: tulojen lisääminen tai menojen vähentäminen. Suurimmalle osalle meistä tulojen lisääminen voi olla erittäin haastavaa, sillä tulot koostuu pääasiassa ansio- ja / tai pääomatuloista.

Uskallan väittää, että palkankorotuksen saaminen tai työpaikan vaihtaminen enemmän maksavaan on useille meistä erittäin haastavaa ja lisätulojenkin saaminen muualta voi tuottaa ongelmia ja unettomia öitä. Tästä syystä ainoaksi vaihtoehdoksi jää menojen vähentäminen ja siihen me pystymmekin huomattavasti helpommin vaikuttamaan.

Suurimmalla osalla meistä suurimpana menoeränä asumiskulujen jälkeen ovat ruoasta syntyvät kulut, sillä täytyyhän ihmisen syödä päivittäin selvitäkseen. Ruokakuluista voi kuitenkin helposti tehdä huomattavasti pienemmät esimerkiksi unohtamalla merkkiuskollisuuden ja antamalla eri ruokaketjujen ”halpamerkeille” mahdollisuuden.

Kannattaa myös vertailla eri ruokaketjujen hintoja, sillä aina samassa lähikaupassa käyminen voi nakertaa ison osan rahoistasi. Myös kaikkien sopimustesi kilpailuttaminen voi tuottaa yllättäviä säästöjä menoistasi ja muutaman tunnin työllä voit säästää vuosittain huomattavia summia rahaa.

Voisin jauhaa erilaisista tavoista pienentää menoja vaikka kuinka kauan, mutta menorakenne on kuitenkin meillä kaikilla yksilöllinen ja pitämällä kirjaa omista menoistasi löydät varmasti oman taloutesi suurimmat ongelmakohdat.

Puskuri yllättäviin menoihin

Kuvitellaan se perinteinen katastrofitilanne, että autosi jättää tienvarteen, lemmikkisi vaatii eläinlääkärin hoitoa ja siinä samassa pesukonekin sanoo itsensä irti.

On päivän selvää, että tässä tilanteessa yllättäviä menoeriä on niin paljon, että et voi millään rahoittaa näitä kaikkia pelkästään sille kuukaudelle tarkoitetuilla varoilla vaan jostain täytyy saada lisää rahaa. Näitä tilanteita varten kannattaa ehdottomasti olla puskurirahaa tilillä, sillä ethän halua samantien kajota mahdollisiin sijoituksiisi tai pahimmassa tapauksessa ottaa kallista luottoa.

Oikeaa määrää puskurivaroille on vaikeaa määrittää, mutta sen tulisi kattaa hieman isommatkin yllättävät menoerät. Jos tähän asti elämääsi on kuulunut kädestä suuhun eläminen, voi puskurivarojen kerryttäminen olla ensimmäinen askel kohti parempaa taloudellista tilannetta.

Aseta itsellesi tavoitteita

Oman talouden hallinta ja menojen kirjaaminen ylös on suhteellisen tylsää puuhaa, joten tavoitteiden asettaminen voi tehdä siitä huomattavasti mielenkiintoisempaa.

Ole kuitenkin rehellinen itsellesi tavoitteita asettaessasi, sillä erittäin haastavien tai lähes mahdottomien tavoitteiden asettaminen vie helposti motivaation niitä kohtaan. Aloita helpoilla tavoitteilla ja muista myös palkita itsesi tavoitteisiisi päästessäsi.

Työkaluja talouden hallintaan

Käytännössä talouden hallintaan voi suorittaa kynällä ja palalla paperia, mutta nykyteknologia on onneksi mahdollistanut myös erilaisia työkaluja talouden hallintaan. Yksi kätevä tapa on kirjata kaikki tulot ja menot Excel-taulukkoon ja siihen löytyy jo valmiiksi tehty pohja Marttojen sivuilta.

Tällä pohjalla pystyt kätevästi seurata rahankäyttöäsi budjetti-, kirjanpito- ja vuosiyhteenvetolomakkeiden avulla. Tähän Exceliin on myös valmiiksi tehty laskutoimitukset, joten tehtäväksesi jää ainoastaan numeroiden naputtelu taulukkoon. Taulukkoa voi myös muokata itselleen sopivaksi jos sen näkee tarpeelliseksi.

OP on luonut myös mobiilisovellus Pivo:n ja sitä voi käyttää myös oman talouden hallintaan. Sovellusta voi käyttää vaikka ei olisi OP:n asiakas, mutta OP:n asiakkaat voivat lisätä sovellukseen myös maksukortin.

Lopuksi

Oman talouden hallinta on suhteellisen tylsää puuhaa, mutta siitä on järjettömän paljon hyötyä pitkässä juoksussa. Haluaisinkin, että kaikki kokeilisivat oman talouden hallintaa ainakin muutaman kuukauden ajan ja jos homma on edelleen turhaa ja tylsää niin lopettaisi siihen.

Itseäni se on ainakin auttanut äärettömän paljon, sillä opiskelijan täytyy olla todella tarkka omasta kulutuksestaan. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

2 thoughts to “Miksi oman talouden hallinta on todella tärkeää?”

  1. Hyvin kirjoitettu. Aihe on varmasti monelle erittäin ajankohtainen. Itsekkin taistelin oman talouden kanssa pitkään ennen kuin sain raha-asiat järjestykseen. Nykyyän rahaa jää vähän säästöönkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.