Skip to main content

Helpot sijoitusstrategiat rahastoihin sijoittavalle

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Meille tylsille rahastoihin ja/tai ETF-rahastoihin sijoittaville harvoin löytyy mitään strategiaa, sillä sijoitustyylimme on sanan mukaisesti todella tylsä. Voit kuitenkin toteuttaa ainakin kahta eri sijoitusstrategiaa myös tylsänä rahastosijoittajana. Nämä strategiat ovat nimeltään dollar cost averaging ja value averaging. Jos olet tehnyt Nordnetin kanssa kuukausisäästösopimuksen, noudatat todennäköisesti dollar cost averaging strategiaa jo nyt! Mitä nämä strategiat sitten pitävät sisällään? Otetaan siitä selvää!

Osta halvalla ja myy kalliilla

Todella tuttu mantra monelle, mutta halvalla ostaminen ja kalliilla myyminen ei onnistu aina edes ammattilaisilta. Kannattaako edes yrittää? No jos itsevarmuutta, kokemusta ja ammattitaitoa löytyy niin mikäpä siinä. Meille lopuille täytyy löytää huomattavasti helpompi strategia siihen, miten ajoitamme ostomme osakemarkkinoilla.

Tässä meidän apuun rientää kaksi jo monelle tuttua strategiaa: dollar cost averaging ja value averaging. Molemmat strategiat muistuttavat hieman toisiaan ja monen mielestä on täysin makuasia kumpaa käyttää. Kaikille meille Nordnetin kuukausisäästösopimuksen tehneille dollar cost averaging on tuttu strategia.

Dollar cost averaging -strategia

Dollar cost averaging strategiassa ideana on ostaa säännöllisesti (esim. kuukausittain) samaa sijoituskohdetta. Myös sijoitetun pääoman määrä tulee olla joka kerta saman suuruinen ja strategia perustuukin ajallisen hajauttamisen hyötyihin.

Ajallinen hajautus pienentää markkinariskiä, sillä jos sijoittaisit könttäsummana esim 10 000 euroa johonkin kohteeseen niin voi olla, että sijoitit koko summan markkinoiden ollessa korkeimmillaan. Jos taas sijoitit dollar cost averaging strategialla ja sijoitat vaikka 500 euroa kuussa, tulisi sinun ostettua myös kurssien ollessa alhaalla ja siitä saadaan sitten piirrettyä keskikurssi ostoillesi.

Tärkeää on kuitenkin huomata, että noudattamalla tätä strategiaa voit myös menettää mahdollisia tuottoja. Tällä strategialla otat vain hieman kantaa markkinoihin ja tipsuttelet rantaveteen. Jos markkinat jatkaa nousuaan, laiturilta pommilla hyppäävä sijoittaja tulee takomaan enemmän voittoa.

Value averaging -strategia

Value averaging strategia eroaa edellisestä siten, että ostat enemmän kurssien ollessa alhaalla ja vähemmän kun kurssit nousee. Strategian tarkoituksena on yrittää saada mahdollisimman paljon, mahdollisimman vähällä panoksella.

Strategiassa asetat ennalta määritetyn ennustearvon sijoituskohteesi kehitykselle ja seuraat pääseekö kohteesi tavoitteeseen. Sijoitat sitten sijoituskohteesi arvon ja ennustearvon erotuksen määrän rahaa esimerkiksi kuukausittain.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ostat enemmän kurssien valuessa alaspäin, ja vähemmän kurssien noustessa ylöspäin. Value averaging strategiaa noudattavilla täytyy kuitenkin olla hieman enemmän käteiskassaa, sillä pidemmän laskukauden aikana joudut vain koko ajan ostaa enemmän ja enemmän.

Vastaavasti kurssien sahatessa ylöspäin, voi sinulla jäädä liikaa käteiskassaa käytettäväksi ja et silloin pääse hyödyntämään nousua samalla tavalla kuin dollar cost averaging strategiaa noudattava sijoittaja.

Lopuksi

Kyseiset strategiat sopivat siis parhaiten meille tylsille rahasto/etf-sijoittajille, sillä yksittäisten osakkeiden kohdalla kannat myös yritysriskiä. Yritysriski tarkoittaa sitä, että laskusuhdanne ei johdukkaan markkinariskistä vaan yrityksen heikentyneestä liiketoiminnasta tai muista ongelmista.

Kyseinen yritys ei siis välttämättä enää näe seuraavaa noususuhdannetta, vaan voi ajautua pitkän laskusuhdanteen jälkeen pahimmillaan jopa konkurssiin. Oletko sinä jo aloittanut kuukausisäästämisen Nordnetissä? *Avaa täysin ilmainen arvo-osuustili jo tänään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.