Skip to main content

Kulkeeko raha ja onnellisuus käsi kädessä?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Suurin osa meistä haaveilee vaurastumisesta. Toinen voi haaveilla siitä joka perjantai tai lauantai ennen lottokuponkiensa tarkastamista. Sijoittaja taas voi haaveilla siitä säästäessään kohti taloudellista riippumattomuutta. Onko raha kuitenkaan varma väylä onnellisuuteen? Haaveileeko suomalaiset lottovoitosta turhaan ja voiko todella olla niin, että raha ei tee onnelliseksi? 

Kun rahaa ei ole ja se aiheuttaa stressiä

Oletko elänyt tilanteessa, jossa rahaa ei yksinkertaisesti vain ole tarpeeksi? Ruokakaupasta pystyy ostaa lähinnä vain makaronia ja jauhelihaa, ja jos jokin kodinkone päättää lopettaa yhteistyön; ei uuden ostaminen ole lähitulevaisuudessa mahdollista.

Esimerkkejä löytyy useita, mutta kaikkia näitä rahaan liittyviä ongelmia yhdistää yksi asia: stressi. Rahasta aiheutuvan stressin kanssa painiminen ei todellakaan ole hauskaa ja siitä kuuluisi päästä mahdollisimman nopeasti eroon. Vastaavasti rahasta aiheutuvasta stressistä eroon pääsemisen tunne on vapauttava.

Ruokakaupassa voi ostaa terveellisesti ja välillä jotain laadukkaampaakin ruokaa, voi joskus ostaa edes jotain itselleen hetken mielijohteesta tai lähteä sen enempää miettimättä vaikka viikon rantalomalle Suomen kylmyyttä pakoon.

Rahaa siis todellakin kannattaa pyrkiä haalimaan itselleen edes sen verran, että pääsee rahan aiheuttamasta stressistä eroon. Stressistä eroon pääseminen parantavaa elämänlaatuasi ja tekee kaikesta vain niin paljon helpompaa.

Matka on tärkeämpi kuin päämäärä

Usein sanotaan, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Mielestäni tätä samaa mantraa voi käyttää myös vaurastumisen tavoittelussa. Kuten aiemmin mainitsin, rahan puutteesta aiheutuva stressi on todella kalvaava tunne.

Entä jos on kuitenkin onnistunut kerryttämään itselleen jo hieman keskiluokkaa enemmän vaurautta? Käveleekö raha ja onnellisuus käsikädessä ja voiko upporikas sitten olla uppo-onnellinen? Tätä tutki vuonna 2010 taloustieteen Nobel-voittajat Angus Deaton ja Daniel Kahneman.

He kävivät läpi yli 450 000 vastausta hyvinvointiin liittyvästä kyselytutkimuksesta ja tulivat siihen tulokseen, että onnellisuuden kasvu pysähtyy, kun vuosittaiset tulot ylittävät 71 000 euroa. Itse en ole asiasta suorittanut tutkimusta, mutta uskon tutkimukseen täysin.

Vaurastumisessa matka on mielestäni tärkeämpi kuin päämäärä, sillä matkalla kohti vaurastumista sijoitat, säästät, luet kirjoja, kuuntelet podcasteja ja kehität itseäsi ja mahdollisesti koko yhteiskuntaa jatkuvasti mahdollistaaksesi oman vaurastumisesi.

Voiko lottovoitto olla kirous?

Itselläni on mielenkiintoinen näkökulma lottovoittoon, sillä mielestäni se voi olla myös kirous. Kuulostaa järjettömältä, mutta se liittyy aiemmin esittämääni pointtiin matkan pitämisestä päämäärää tärkeämpänä. Mielestäni lottovoittoa voi verrata videopelissä huijaamiseen.

Miksi ajattelen näin? Pelasin muinoin ala-asteella Sims-nimistä tietokonepeliä ja siinä tavoitteena oli rakentaa perhe ja huolehtia siitä. Pelissä rakennettiin ja laajennettiin omakotitaloa, laitettiin hahmot käymään töissä jne.

Pelissä oli myös oma rahansa ja rahaa sai, kun luomasi hahmo kävi töissä. Pelissä oli kuitenkin mahdollista huijata ja käyttää koodeja, jolla sait loputtoman määrän rahaa käytettäväksi. Tämän koodin löydettyäni olin hetken aikaa haltioissani.

Nyt voisin rakentaa hulppean kartanon heti pelin alussa ja enää ei tarvitse miettiä pelissä olevaa rahamäärää. Tätä iloa kesti kuitenkin vain viikon, sillä pian huomasin pelin menettäneen merkityksensä. Kyllästyin peliin, sillä siinä ei enää ollut mitään järkeä ja pilasin itseltäni hyvän pelikokemuksen.

Tämä ei myöskään ole ainut videopeli missä olen aikoinaan huijannut koodeilla. Kaikissa peleissä lopputulemana on ollut sama; peliin on kyllästynyt todella nopeasti. Voisiko sama tapahtua myös oikeassa elämässä lottovoiton sattuessa?

Onko lottovoiton saaminen elämässä huijaamista ja voiko se johtaa elämään kyllästymiseen? Kokemusta ei ole, mutta useat lottovoittajat ovat historian saatossa laittaneet elämänsä jopa enemmän risaiseksi kuin se oli ennen lottovoittoa.

Kannattaako säästäminen/vaurastuminen siis ollenkaan?

Voisi ajatella säästämisen olevan turhaa sen jälkeen, kun tulot ylittävät tuon 71 000 euroa vuodessa. Eikös vain? Järki kuitenkin sanoo, että kaikki meistä ei kuitenkaan voi tienata tuota aiemmin mainitsemaani 71 000 euroa vuodessa ja silloin säästäminen voi olla vaihtoehtoinen avain maksimoida rahasta irti revittävä onni.

Säästämistä miettivien kannattaa kuitenkin ensin katsoa omia tavotteitaan ja näkemyksiään tulevaisuudesta. Uskotko Suomen eläkejärjestelmän toimivan vielä silloin kun pääset eläkkeelle? Haluatko käyttää enemmän aikaa omiin projekteihin tai harrastuksiin ja haluaisit siitä syystä vähentää työtunteja tulevaisuudessa?

Haluatko turvata jälkeläistesi tai mahdollisten tulevien jälkeläistesi tulevaisuuden? Kiinnostaako taloudellinen riippumattomuus tai jokin suureen määrään rahaa liittyvä haave? Tavoitteita on useita ja jos näet, että omat tavoitteesi ja unelmasi vaativat hieman enemmän pääomaa; voi säästäminen olla kannattavaa.

Tässä tapauksessa kannattaa *avata ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin ja aloittaa viisain mahdollinen tapa säästää jo tänään! Jos taas olet harvinainen tapaus ja sinulla ei ole mitään rahaan liittyviä unelmia tai haaveita; elä päivä kerrallaan ja nauti elämästäsi.

Lopuksi

Päätin pitkästä aikaa kirjoittaa enemmän omaan mielipiteeseeni perustuvan kirjoituksen ja näitä voisin alkaa kirjoittaa myös hieman enemmänkin tulevaisuudessa.

Herättikö teksti mitään tunteita? Kommentoi ihmeessä alle, sillä kuulen mielelläni mielipiteesi asiasta. Muista myös tykätä blogistani Facebookissa ja seurata Twitterissä.

8 thoughts to “Kulkeeko raha ja onnellisuus käsi kädessä?”

  1. Aika mielenkiintoinen ajatus lottovoitosta 😀 Ei kyl ite oo tullu ajateltuu asiaa tollee. En itekkää lottoo usein mut kyl mä sen lottovoiton voisin ottaa ja uskoo siihen et osaisin nauttiiki viel elämäst

  2. Olen samaa mieltä, että raha tuo onnellisuutta tiettyyn pisteeseen asti. Jos ainoa päässäsi oleva ajatus on rahan riittäminen seuraavaan palkkapäivään asti, niin ei elämä voi kovin onnellista olla. Uskon myös, että suurin osa avioeroista ja parisuhteen loppumisista johtuu raha-asioista ja niistä aiheutuneista tappeluista.

    Mielestäni jokaisen pitäisi yrittää vaurastua säästämisen ja sijoittamisen kautta, jotta he voisivat nähdä, että tuoko se onnellisuutta. Olen varma, että moni yllättyisi.

    Keräämällä varallisuutta pystyt saamaan itsellesi lisää kaikkein arvokkainta asiaa maailmassa, eli lisää aikaa tehdä asioita mitä haluat.

  3. Ite näen homman sillai et lisäraha ei poista edes rahaongelmia ku ne vaan sit muuttaa muotaan eli pitää ruveta miettimään mihin sen ylimääräisen rahan upottaa ja stressi seuraa silloinkin ku ei oo varmuutta onnistuuko rahat pitämään. Entä jos kaiken menettää. Stressin poistamiseen ei siis tarvitse rahaa vaan muunlaista elmänhallintaa.
    Raha ei tee ihmistä myöskään onnelliseksi vaan ainoastaan vauraaksi. Vauraus taas voi antaa enemmän rohkeutta toteuttaa itseään mikäli muutoin uskoo itseensä. Myöskin parisuhdetta voi paremmin hoitaa kun ei tarvitse keskittyä ruokatarjousten pakonomaiseen lukemiseen navan kihnuttaessa selkärankaa vaan voi keskittyä itse siihen parisuhteen hoitamiseen.
    Raha on vain rahaa, mutta keskimäärin on helpompaa kun on rahaa 😉
    Lottovoitosta aivan samaa mieltä kuin myös muistakin esimerkeistä. Liian helposti saatu menettää merkityksen. Hyvää pohdintaa!

    1. Ymmärrän pointtisi lisärahan tuomasta stressistä, mutta mielestäni se lisärahan aiheuttama stressi on erilaista ja hieman vähemmän musertavaa, kun rahan puutteesta johtuva stressi. 🙂 Tuo ”liian helposti saatu menettää merkityksen” kyllä hyvin kiteyttää tuon mun esimerkin! Kiitos kommentista!

  4. Tiettyyn rajaan asti varmaan nostaakin onnellisuutta. Mutta minulle kävi niin että kun pääsin pitkäaikaiseen tavoitteeseeni (100k€ velaton salkku) alkoi maha jo ns. tuntua hiukan täydeltä salkun kasvatusta ajatellen. Nyt aionkin jättää salkun kasvamaan pelkillä osinkotuloilla hetkeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.