Skip to main content
Aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen? - SijoitusSuomi

Rahastosijoittaminen – aktiiviset vai passiiviset?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Se iänikuinen kysymys, josta on väitelty sijoittajien keskuudessa liittyy rahastoihin ja tarkemmin siihen, että kannattaako salkkuunsa haalia aktiivisia vai passiivisia rahastoja? Molemmissa vaihtoehdoissa on selkeät hyvät ja huonot puolet ja molempiin vaihtoehtoihin liittyy niin paljon muuttujia, että oikeaa vastausta tuskin on, mutta sijoittajan on hyvä tietää niiden eroista ja tehdä omat päätöksensä asiaa koskien. 

Aktiiviset rahastot

Aktiivisista rahastoista puhutaan yleensä silloin, kun kyseistä rahastoa hoitaa henkilö, joka tunnetaan myös salkunhoitajana. Salkunhoitajan tarkoitus on tietenkin yrittää päihittää vertailuindeksi ja yrittää tehdä oikeita ratkaisuja salkun sisällön suhteen, maksimoidakseen rahastoa omistavien henkilöiden tuotot rahastosta.

Tälloin rahaston sisältö voi muuttua tiheäänkin tahtiin, riippuen salkunhoitajan omista näkökulmista sen hetkiseen markkinatilanteeseen. Ilmaiseksi salkunhoitaja ei kuitenkaan tätä työtä tee, vaan hänen palkkansa katetaan aktiivisten rahastojen hallinnointikuluilla. Tärkeää on kuitenkin huomata, että salkunhoitajan ratkaisut eivät aina tuota tulosta ja tulos voi jopa hävitä vertailuindeksille.

On myös tietenkin mahdollista, että salkunhoitaja tekee juuri ne oikeat ratkaisut ja tuotto päihittää vertailuindeksin mennen tullen, mutta mitään taetta tälle ei ole. Aktiivisia rahastoja miettiessä, kannattaa ehdottomasti tarkistaa rahaston kulurakenne, koska suuret kulut tulevat syömään rahastotuottojasi huomattavan paljon pitkällä aikavälillä.

Passiiviset rahastot

Aktiivisten rahastojen vastakohtana toimii sitten passiiviset rahastot ja nämä ovat myös yleensä passiivisia indeksirahastoja, koska kyseiset rahastot seuraavat vain jotain tiettyä indeksiä. Yhtenä hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää *Nordnetin Superrahasto Suomea, joka keskittyy seuraamaan OMXH25-indeksiä, eli Helsingin Pörssin 25 eniten vaihdettua osaketta. Rahastolla ei siis ole aktiivista salkunhoitajaa, vaan rahasto on rakennettu heijastamaan täysin indeksiä.

Passiiviset indeksirahastot ovat yleensä kulurakenteeltaan huomattavasti edullisempia sijoittajalle, koska hallinnointikulut ovat pienemmät, mutta passiiviset indeksirahastot eivät koskaan tule päihittämään indeksiä, vaan tuotto on täsmälleen indeksintuotto. Tästä tuotosta pitää tietenkin vielä miinustaa kulut, mutta kulurakenne passiivissa rahastoissa on yleensä niin pieni, että merkittäviä kuluja ei tästä sijoittajalle tule.

Kumman valitsen?

Nyt tiedät aktiivisten ja passiivisten rahastojen erot, mutta tärkein kysymys on varmasti vielä mielessä. Kootaan tähän seuraavaksi tiivistettynä lista asioista, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksesi itse.

Aktiiviset rahastot

+ Salkunhoitaja

+ Tuotto voi olla vertailuindeksiä huomattavasti suurempi

+ Reagoi markkinatilanteisiin

Taetta hyvälle tuotolle ei ole, voi jäädä jopa vertailuindeksin alapuolelle

Huomattavasti suurempi kulurakenne

Passiiviset rahastot

+ Todella pieni kulurakenne

Tasainen tuotto

 Ei lähes koskaan päihitä indeksiä

– Ei reagoi markkinatilanteisiin

Lopuksi

Nyt olemme tehneet pienen pintaraapaisun rahastosijoittamisen maailmaan ja asiaan kannattaa ehdottomasti perehtyä myös enemmän, mutta toivottavasti huomaat nyt aktiivisten ja passiivisten rahastojen suurimmat eroavaisuudet, sillä niiden ymmärtäminen on erittäin tärkeää ennen rahastosijoittamisen aloittamista.

Itse olen tällä hetkellä keskittynyt perinteisissä rahastoissa ainoastaan passiivisiin indeksirahastoihin, mutta se johtuu lähinnä siitä, että Nordnet tarjoaa asiakkailleen täysin kuluttomia Superrahastoja. Jos haluat perehtyä lisää näihin rahastoihin, niin suosittelen lukemaan yhden aiemmin kirjoittamistani artikkeleistani, joissa käyn kyseisiä rahastoja hieman tarkemmin läpi. Artikkelin pääset lukemaan tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.