Skip to main content

Taloudellinen riippumattomuus – Vapaus työelämästä?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Olen viime aikoina lukenut paljon taloudellisesta riippumattomuudesta ja olen huomannut, että aihe kiehtoo minua erittäin paljon. Automatisaatio ja teknologia vievät työpaikkoja jatkuvasti, eikä kenenkään työpaikka ole enään turvattu. Tämän kaiken lisäksi eläkeikä nousee ja työeläkkeelle pääsisi vasta erittäin vanhana, olenko silloin vielä kykenevä nauttimaan eläkepäivistäni?

Mitä on taloudellinen riippumattomuus?

Taloudellinen riippumattomuus on laaja käsite ja sillä on myös eri merkitys riippuen siitä, miten haluat elämästäsi nauttia, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että sinun ei enää tarvitse tehdä työtä elantosi eteen, sillä pääomatulosi tuottavat sinulle jo tarvitsevasi määrän rahaa.

Taloudellisen riippumattomuuteen voi tietenkin päästä myös toisellakin tapaa ja tässä vaiheessa monella tulee mieleen lottovoitto ja se onkin yksi väylä taloudellisesti riippumattomaksi, mutta oletko valmis pelaamaan elämäsi lottovoiton varaan?

Miten?

Jos et siis halua luottaa lottovoiton osuvan tiellesi, niin miten taloudellisesta riippumattomuutta voi lähestyä? Se on loppujen lopuksi aika yksinkertaista, sillä sinun tulee ainoastaan tavoitella mahdollisimman korkeaa säästöprosenttia.

Säästöprosenttisi on siis käytännössä sinun nettotulojen ja menojen erotuksesta jäävä summa jaettuna nettotuloillasi. Otetaan tähän seuraavaksi laskelma helpottamaan sen ymmärtämistä.

Matti tienaa nettona 50,000 € vuodessa ja menoja Matille kertyy vuoden aikana 40,000€. Matin säästöprosentti on siis (50,000€ – 40,000€) / 50,000 € = 0,2 eli 20 prosenttia.

Matilla pyyhkii siis tämän laskelman mukaan aika hyvin, varsinkin kun otetaan huomioon, että niin monen suomalaisen säästöprosentti on 0 prosenttia tai jopa pakkasen puolella.

Osalle ihmisistä tämä ’kädestä suuhun’ tai velaksi eläminen on olosuhteiden pakosta, sillä elämä on arvaamatonta ja opiskelu sekä työttömyys voi ajaa säästöprosentin nostamisen mahdottomaksi. Olen toki myös huomannut, että osalla taloudellista riippumattomuutta tosissaan tavoittelevilla säästöprosentti voi kivuta jopa yli 70 prosentin ja ihailenkin sellaisia ihmisiä, jotka pystyy menojaan karsimaan niin hyvin.

Taloudellista riippumattomuutta tavoitellessa kuitenkin kannattaa muistaa olla tinkimättä liikaa omista harrastuksista ja asioista joista nautit sillä aika ja nuoruus ovat rajallisia resursseja, mutta kaiken turhan ylimääräisen karsimalla voit myös itse nostaa säästöprosenttiasi, jos olosuhteesi sen mahdollistavat.

Tietenkin pankkitilille säästäminen ei ole viisas vaihtoehto ja suosittelenkin avaamaan tilin Nordnettiin. Nordnet on luotettava ja suosittu palveluntarjoaja ja pääset sitä kautta helposti kartuttamaan varallisuuttasi. *Aloita säästäminen Nordnetissä jo tänään!

Keskity pääomatuloihin

Ilman lottovoittoakin voi siis meistä melkein jokainen tulla taloudellisesti riippumattomaksi, mutta se vaatii aikaa ja äärimmäistä kärsivällisyyttä. Aikaa voi toki lyhentää merkittävästi nostamalla edellä mainittua säästöprosenttia, mutta kaikki varmasti ymmärtävät, että karsimalla menojasi joudut mahdollisesti elämään niukemmin ja se tekee prosessista huomattavasti raskaampaa.

Matti säästi siis 10,000 € vuoden aikana ja hänen säästöprosenttinsa oli 20 prosenttia joka on tietenkin hienoa, mutta Matti ei tule pääsemään taloudellisesti riippumattomaksi ilman pääomatuloja. Pääomatuloiksi lasketaan siis sellaiset tulot, joita sinä et ole varsinaisesti ansainnut työllä vaan sijoittamalla.

Pääomatuloa on esimerkiksi sijoituksistasi saamasi osinkotulot tai omistamasi asunnostasi saadut vuokratulot. Käytännössä pääomatulot ovat juurikin rahojen laittamista töihin sinun puolestasi ja kukapa meistä ei haluaisi rahan tekevän lisää rahaa puolestamme?

Säästöprosentin kasvattaminen

Säästöprosentin kasvattaminen on kannattavaa kaikille riippumatta siitä, onko tavoitteesi taloudellinen riippumattomuus vai ei. Säästöprosentin kasvattaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja ainoat tavat kasvattaa säästöprosenttiasi on joko kasvattaa tulojasi tai karsia menojasi.

Uskoisin, että useimmille ihmisille menojen karsiminen on huomattavasti helpompaa kuin tulojen lisääminen ja juuri sen takia listaan tähän seuraavaksi asioita joita kannattaa miettiä omien menojensa suhteen ja voisiko niistä jotain kenties karsia?

 • Tulot & Menot
  Tee ensiksi lista omista tuloistasi vaikka kuukauden ajalta ja sen jälkeen tee lista kaikista menoistasi joita sinulla on kuukauden aikana. Tällä tavalla saat tietää oman kuukausittaisen säästöprosenttisi ja huomaat myös mihin kaikkeen rahasi menee.
 • Kilpailuta
  Monet suomalaiset unohtaa tai laiskuuttaan jättää kilpailuttamisen tekemättä omista sopimuksistaan. Voit helposti kilpailuttaa esimerkiksi puhelin, sähkö, vesi ja vakuutus sopimukset ja täten säästää kuukausittain selvää rahaa.
 • Pienistä puroista syntyy iso joki
  Puhuin tästä jo alkutekstissäni positiivisessa mielessä, mutta ikävä kyllä se toimii myös menoissa ja parhaana esimerkkinä voisin käyttää vaikka peliautomaatteja, sillä vaikka pelaisit niitä vain 2 eurolla päivässä niin ajan mittaan niistäkin menoista tulee erittäin suuria. Tämän takia myös menojen tarkkailu on tärkeää.
 • Hereillä ruokakaupassa
  Ruokakaupoissa voi myös tehdä yllättäviä säästöjä jos jaksat nähdä hieman vaivaa vertailemalla eri kauppojen hintoja. Merkkiuskollisuus kannattaa myös unohtaa ja antaa mahdollisuus myös eri ruokaketjujen ns. halpamerkeille, sillä aika useasti kyseessä voi olla jopa täsmälleen sama tuote, mutta se on vain eri paketissa.
 • Älä ota järjettömiä lainoja
  Lainat eivät välttämättä aina ole pahasta jos ne osaa valita oikein, mutta siinä vaiheessa, kun rahoitat päihteitä, uhkapelejä tai muuta viihdettä luotolla, ollaan todella syvissä vesissä. Lainoissakin näes toimii korkoa korolle ilmiö, mutta tässä tilanteessa siitä pääse nauttimaan luotonantaja, et sinä. Uskon, että moni näitä pikavippejä ja muita järjettömiä luottoja ottaneet eivät välttämättä ole tajunneet, että pienistäkin lainoista voi järjettömillä koroilla tulla erittäin kalliita ja jos et pystykään lyhentämään lainaa, vetää se sinut mukanaan pohjaan.

Lopuksi

Säästäminen ja oman säästöprosentin nostaminen on pitkäjänteistä puuhaa, mutta jos taloudellinen riippumattomuus kiinnostaa tai et halua enää elää kädestä suuhun niin se ehdottomasti kannattaa.

Muista kuitenkin, että tässä kuten kaikessa muussakin elämässä on tärkeää noudattaa sanontaa ’kohtuus kaikessa’, sillä elämästä täytyy kuitenkin viime kädessä myös nauttia. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

3 thoughts to “Taloudellinen riippumattomuus – Vapaus työelämästä?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.