Skip to main content
Huomattava säästö turhakkeiden pois jättämisellä? - SijoitusSuomi

Turhakkeiden todelliset kustannukset

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Oletko koskaan miettinyt paljonko ns. turhakkeet tulevat todellisuudessa kustantamaan pitkässä juoksussa? Viimeistään nyt olisi oikea aika alkaa miettimään, sillä tulen avaamaan erilaisten turhakkeiden todellisia kustannuksia. 

Mistä on kyse?

Muistan ikuisesti yläastetta käydessäni terveydenhoitajan toimistossa olevan julisteen. Julisteessa painotettiin tupakkatuotteiden terveyshaitoista, mutta siinä oli kuvattu myös niistä koituva taloudellinen rasite. Julisteessa oli kuva purkista, jossa oli huomattava määrä seteleitä ja siinä kerrottiin paljonko tupakkaan kuluu rahaa vuodessa, jos polttaa askin päivässä.

Muistan myös tupakoinnin lopettamista koskevat neuvot aikuisilta ja niissä painotettiinkin laittamaan askia vastaava määrä rahaa purkkiin ja vuoden lopussa, niillä voisi sitten matkustella. Kyseessä oli tietenkin tärkeä ja tarpeellinen viesti, mutta rahojen purkkiin laittaminen ja niillä matkustaminen kuulostavat suhteellisen huonoilta neuvoilta jälkeenpäin ajateltuna.

Tärkeämpää olisi ollut mielestäni avata kustannukset tupakoinnista pitkässä juoksussa ja rahojen purkkiin laittamisen sijaan, olisi voinut neuvoa säästämään vaikka kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin. Olisimme nähneet huomattavasti karummat luvut ja viesti olisi tullut myös paremmin perille.

Tästä ajatuksesta innostuneena, ajattelin seuraavaksi esittää hieman laskelmia erilaisten turhakkeiden todellisista kustannuksista pitkällä aikajänteellä. Voisiko nämä luvut lisätä koulujen ilmoitustauluille?

Laskelmat

Seuraavassa taulukossa tulen kuvaamaan neljän turhakkeen todellisia kustannuksia 20 ja 40 vuoden ajanjaksoilla. Vertailun vuoksi, taulukosta löytyy kustannukset myös ilman korkotuottoja.

Käytän taulukossa 8 % tuotto-odotusta / vuosi, sillä se on keskimääräinen nimellistuotto osakemarkkinoilta. Laskuihin ei ole myöskään otettu huomioon verotusta ja kuluja.

TuoteKustannusKustannus / kk20 vuotta (0 %)40 vuotta (0 %)20 vuotta (8 %)40 vuotta (8 %)
Lottoa 10 riviä viikossa10 €40 €9 600 €19 200 €22 936 €130 035 €
Tupakka-aski päivässä7 €196 €47 040 €94 080 €112 387 €637 170 €
Apple iPhone 7 256 Gt1000 €-1000 €1000 €4 661 €21 725 €
BMW i8130 000 €-130 000 €130 000 €605 924 €2 824 188 €

Lottoaminen, tupakointi, uusin iPhone ja BMW i8 tulevat siis kustantamaan paljon enemmän kuin niiden nimelliskustannus. Pelkästään lottoamisen pois jättämisellä ja niistä jäävät rahat viisaasti säästämällä saa mukavan potin vaikka eläkepäiville, tupakoinnista puhumattakaan.

Uutta puhelinta etsiessä kannattaa myös miettiä sen todellista kustannusta. Uusimman iPhonen hyllyyn jättäminen ja tyytyminen edullisempaan voi tuoda huomattavat säästöt pitkällä aikajänteellä. BMW i8 saattaa olla taulukon ylilyönti, mutta halusin sillä osoittaa erittäin kalliin turhakkeen todellista hintaa.

Lopuksi

Kirjoituksen perimmäinen tarkoitus oli siis kuvainnollistaa korkoa korolle -ilmiön voimaa pitkällä aikajänteellä ja myös herättää ajatuksia omasta kulutuskäyttäytymisestämme.

Pienilläkin muutoksilla saa siis aikaan huomattavaa vetoapua omaan talouteemme. Jos mieleen herää muitakin hyviä esimerkkejä niin laita kommenttia. Lisäilen niitä sitten taulukkoon. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

2 thoughts to “Turhakkeiden todelliset kustannukset”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.