Skip to main content

Sijoittaminen on viisain tapa säästää rahaa

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Haluatko miljonääriksi? Tämä lausahdus kuuluu mielestäni lauantai-illan viihdeohjelmaan, eikä suinkaan kaikkien sijoittajien tavoitteeksi. Vaikka mediassa ja blogeissa kirjoitetuilla teksteillä on usein hyvä tarkoitus, ei miljoonan kannata, tai edes pidä olla jokaisen sijoittajan tavoite. Voiko sijoittaminen olla vain yksinkertaisesti paras ja viisain tapa säästää rahaa?

Tavoitteena rahan ostovoiman säilyttäminen

Säästäminen pankkitilille on usean suomalaisen tapa säästää ylimääräistä rahaa, jos sitä sattuu olemaan. Vaikka maltillisen kokoisen puskurin pitäminen helposti likvidoitavassa kohteessa onkin tärkeää, on usealla suomalaisella silti enemmän kuin maltillisen puskurin verran rahaa käyttö- tai talletustilillä.

Tänä vuonna talouselämä kirjoitti artikkelin, joka kertoo suomalaisten tileillä makaavan yli 87 miljardin euron säästöpotti kotitalouksien talletuksissa. Tämä kertoo mielestäni paljon usean suomalaisen mentaliteetistä, että riskiä rahojen kanssa ei missään nimessä kannata ottaa.

Aika usein jää kuitenkin huomaamatta, että inflaatio nakertaa tämän säästöpotin ostovoimaa joka vuosi ja tappiota tulee nimenomaan riskin välttämisen vuoksi. Tämän takia pitäisi mieltää se, että elämässä täytyy ottaa hieman riskiä, pitää vain osata valita ne oikeat riskit otettavaksi.

Voisiko sijoittaminen toimia siis parhaimpana ja viisaimpana tapana säästää se ylimääräinen raha, vaikka lopputulos ei olisi kuin rahojen suojaaminen inflaatiolta? Ottaen myös huomioon sen, että parhaassa tapauksessa sijoittamalla voi lopputuloksena olla paljon muutakin, kuin rahan ostovoiman pitäminen.

Sijoittaminen on viisain tapa säästää rahaa

Jos siis päättää säästää rahaa muutenkin, miksi sitä ei tekisi parhaalla mahdollisella tavalla? Tästä syystä pidän sijoittamista yksinkertaisesti vain viisaimpana tapana säästää rahaa. Osalle sijoittajista se on paljon muutakin, mutta kaikille sen ei tarvitse olla.

Tuskin minustakaan miljonääriä tulee sijoittamalla, mutta tulevaisuuden minä on varmasti tyytyväinen ja kiitollinen nykyisen minäni toiminnasta ilman miljoonaakin. Tästä syystä lopputuloksella ei itselleni ole niinkään väliä.

Usein myös tämä valtavan omaisuuden tavoittelu nakertaa pohjan ihan hyviltä ajatuksilta. Esimerkiksi 50 euron kuukausisäästäminen tuskin tekee sinusta miljonääriä, mutta tulevaisuudessa siitä voi kasvaa huomattavan kokoinen potti, johon olet varmasti tyytyväinen.

”Ei pienillä summilla kannata sijoittaa”

Tätä mantraa kuulee valitettavan usein ja valitettavasti siihen syyllistyy todella moni. Lausahdushan pitää hyvin paikkansa, jos tavoitteena on saada se miljoona euroa kasaan sijoittamalla muutamia kymppejä kuussa.

Samalla logiikalla voisin sanoa kaikille säästämisen olevan turhaa, jos ei ole varaa säästää kerralla kunnolla. Silti minullakin oli lapsena säästöpossu, jonne nimenomaan säästettiin se muutama kymppi kuussa.

Miksi ei voi vain sijoittaa sillä periaatteella, että se on se paras tapa suojata rahojaan inflaatiolta ja saada kohtuullisella riskillä mahdollisesti myös tuottoa siihen päälle? Tämän lisäksi, pienillä summilla sijoittaessa pääsee jutun juoneen hyvin kiinni ja siitä voi kehittyä hyvä tapa.

Yleensä myös silloin tajuaa itsensä kehittämisen ja koulutuksen tärkeyden, että voi tulevaisuudessa sijoittaa enemmän. Sijoittamisessa on tietenkin riskinsä, mutta helposti likvidoitavan puskurin ollessa kasassa, voi pitää päänsä kylmänä myös pörssin huonoina ja rytisevinä päivinä.

For any given decision that you’re going to make, there’s upside and downside, but in aggregate if you are stagnant and you don’t make those changes, then I think you’re guaranteed to fail and not catch up. So to some degree, I think it’s really right that over time the biggest risk that you can take is to not take any risks.” -Mark Zuckerberg

Lopuksi

Mielestäni sijoittaminen kuuluisi olla lähes jokaisen suomalaisen arkea. Oli sijoitettava summa muutamia kymppejä tai kymppituhansia kuussa. Sijoittamista ei kuuluisi mielestäni kategorisoida vain varakkaiden puuhasteluna, vaan jokaisen säästöpossun ja talletustilin parempana ja viisaampana korvikkeena. Ole sinäkin viisas ja *avaa täysin ilmainen arvo-osuustili Nordnetissä jo tänään! Muista myös tykätä blogistani Facebookissa ja seurata Twitterissä!

3 thoughts to “Sijoittaminen on viisain tapa säästää rahaa”

  1. Olen sijoittanut pääasiassa suomalaisiin pörssiyhtiöihin yli 30:n vuoden ajan. Se on ollut erittäin hyvä säästämismuoto. Sijoituskohteina ovat olleet vakavaraiset, hyvää osinkoa maksavat yhtiöt. Suosittelen!

  2. Hyvä kirjoitus 🙂
    Ihan totta, kyllä sijoittamisen voi aloittaa ihan pienellä aluksi ja sen pitäisi olla osa jokaisen arkea.
    Itse aloitin vasta viime kesänä vanhemmalla iällä, ja alkuun tietysti kaipasi paljon infoa mutta pikkuhiljaa kohti lisää kokemusta!
    Itse löysin hyviä neuvoja esim. täältä: https://sijoitusrahastot.org. Jos on ok jakaa muille lukijoille lisä vinkkejä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.