Skip to main content
Järkevä säästäminen - SijoitusSuomi

Suomalainen lottoaa aina?

Veikkauksien mainoksia pyörii televiossa, kaupoissa ja niitä jopa piilotetaan iltapäivälehtien artikkeleihin ovelasti voittajien tarinoina. Missä on Veikkauksen moraali? Toimiiko Veikkaus rahapelimonopolina eettisesti? Miksi Suomalaiset ovat lottokansaa? Löytyykö Veikkauksen markkinoinnista ja peliriippuvuudesta joku yhteys? Onko uhkapelaaminen Suomessa ongelma? Pureudutaan seuraavaksi vähän erilaiseen itseäni ärsyttävään aiheeseen: uhkapelaamiseen.

Veikkaus ja markkinointi

Veikkaus on nyt suurempi kuin koskaan, sillä Ray ja Fintoto yhdistyi siihen tämän vuoden alussa. Koko monopolin tarkoitus oli alunperin tietenkin luoda turvallinen ja vastuullinen uhkapelaamisympäristö sitä harrastaville.

Tämän lisäksi Veikkauksen mainonnan ei kuuluisi lisätä kysyntää, vaan tavoitteena olisi pitää Suomalaiset uhkapelaajat Veikkauksen palveluiden piirissä. Kansainvälinen rahapelikilpailu on kuitenkin kovaa ja on tietenkin kaikkien etu, että Veikkauksen voitoista ainakin osa valuu meidän kaikkien hyödyksi.

Onko mainonta kuitenkaan eettistä ja hyvin rajoitettua? Veikkaus kulutti vuonna 2015 30 miljoonaa euroa pelimainontaan ja varmasti nyt huomattavasti enemmän yhdistymisen myötä. Veikkauksien mainoksia tulee lähes jokaisesta mediasta ja niitä on aloitettu jopa piilottamaan voittajatarinoina iltapäivälehdissä; ”Matti voitti 200 000 € Kenosta, näin hän käytti voittorahat”.

Tämän lisäksi Veikkaus mainostaa uhkapelipalveluitaan mielestäni arveluttavilla sloganeilla kuten: ”Suojaudu arjelta, muista unelmoida: unelmointivälineet alk. 1€”. Olisiko kuitenkin eettisempää olla mainostamatta tätä niin sanottua tyhmyysveroa suojana arjelta? Mielestäni se on kuitenkin aika kaukana siitä.

Suomalaiset ja lottoaminen

Suomalaiset todella ovat lottokansaa. Tekniikka Talouden artikkelissa kerrotaankin, että kyselyn mukaan mieluisin tapa rikastua Suomalaisten mielestä olisi lottovoitto (30 % Suomalaisista). Lottoamisen taakse jäävät siis muun muassa säästäminen (22 %), sijoittaminen (21 %) ja kova työnteko (11 %).

Jos lähes kolmasosa Suomalaisista odottaa lottovoiton joskus osuvan kohdalle ja todennäköisyys seitsemän oikein tulokseen prosentteina on 0,0000053638 %, niin ainakin todennäköisyyslaskennan tunneilta on lintsattu peruskoulussa ja paljon. Lottoamista pidetäänkin usein tyhmyysverona, mutta viekö uhkapelit useilta Suomalaisilta mahdollisuuden vaurastua? Muista uhkapeleistä puhumattakaan.

Rahapelikoneet

Lähes jokaisesta pienestäkin ruokakaupasta Suomessa löytyy pelikoneita ja usein ne eivät myöskään ole siinä tyhjillään. Aina ruokakauppaan mennessäni näen ihmisiä työntämässä rahojaan pohjattomaan kaivoon, usein muutaman satasen voiton toivossa.

Näin ei kuitenkaan ole useissa Euroopan maissa ja nytkin Alankomaissa vaihto-oppilaana olen huomannut, että ruokakaupoista ei löydy ainuttakaan pelikonetta. Pelikoneita löytyy ainoastaan pelihalleista ja pubeista. Voisiko näin olla myös Suomessa? Itsekin muistan kuitenkin työntäneeni pelikoneisiin pienen omaisuuden nuorempana ja harmittaa vietävästi, etten tajunnut viisaampaa sijoitusta rahoilleni vielä silloin.

Miksi säästämisestä ja sijoittamisesta ei saada yhtä mielekästä puuhaa? Mitä kuuluisi tapahtua, jotta rikastumisen olisi sen mielekkyyden lisäksi myös realistista?

Uhkapeliriippuvuus

THL:n artikkelin mukaan Suomessa on yli 130 000 ihmistä, joilla on jonkin asteinen rahapeliongelma. Peliriippuvuus on myös toiminnallinen ongelma, eli sitä on äärettömän vaikea nähdä ulospäin.

Päihderiippuvuuteen on huomattavasti helpompi puuttua ja läheisten on se myös helppo huomata ajoissa. Tästä syystä Veikkauksen tulisi olla erittäin tarkka mainonnassaan, sillä mainonta saattaa vaikuttaa erittäin negatiivisesti jo valmiiksi peliriippuvaisiin ihmisiin ja Veikkauksen pelin markkinointi luo niitä varmasti myös koko ajan lisää.

Uhkapeliriippuvuus lisää myös Suomalaisten velkaantumista, sillä varmasti moni peliriippuvainen rahoittaa riippuvuutensa myös luotolla.

Miksi haluan puuttua tähän?

Säästämistä ja sijoittamista täytyy tuoda esiin kaikin mahdollisin keinoin. Tätä blogia luodessani ensisijainen tavoitteeni olikin luoda lisää tietoisuutta järkevää säästämistä ja sijoittamista kohtaan.

Mielestäni uhkapelaaminen kuluttaa Suomalaisten lompakoista aivan liikaa rahaa ja sitä tulisi rajoittaa enemmän. Suomalaisilla kuuluu tietenkin olla vapaus tehdä rahoillaan mitä haluaa ja uhkapelaaminen voi olla myös mukava ja viihdyttävä harrastus, mutta uhkapeliriippuvuus on vakava ongelma ja moni Suomalainen ei osaa kontrolloida pelaamistaan.

Tupakointia on myös rajoitettu viimeisen 10 vuoden aikana paljon ja se on varmasti tuottanut tulosta. Voisiko saman käsittelyn antaa myös uhkapelaamiselle?

Lopuksi

Lopuksi haluan sanoa pahoitteluni uusien kirjoitusten puutteesta viime aikoina, mutta olen nyt vaihto-opiskelemassa Alankomaissa ja aika on ollut kortilla viime aikoina. Uusia kirjoituksia tulee kuitenkin myös jatkossa! 🙂 Muista myös seurata SijoitusSuomea Facebookissa ja Twitterissä!

2 thoughts to “Suomalainen lottoaa aina?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.