Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Olen monessa artikkelissa maininnut nämä pörssinoteeratut ETF-rahastot, mutta en ole oikein avannut vielä, että mitä ne oikein ovat. Tässä artikkelissa tulemme käymään läpi ETF-rahastoja ja miksi niiden suosio on kasvanut vuosien varrella.
Mikä on ETF-rahasto?
ETF-rahastot (exchange-traded fund) ovat siis rahastoja jotka eroavat perinteisistä rahastoista sillä, että niillä käydään kauppaa pörssissä. ETF:t ovat erittäin suosittuja, sillä saat niillä kustannustehokkaasti erittäin hyvän hajautuksen arvopaperisalkullesi.
ETF-rahastoja on myös niin paljon erilaisia, että valinnanvara ei tule loppumaan kesken. Voit käytännössä ottaa ETF:iä jopa tietyille eri toimialoille jos löydät jonkun erittäin mielenkiintoisen toimialan, jonka uskot olevan tärkeä tulevaisuudessa. Voit myös hajauttaa salkkusi hyvin maantieteellisesti ottaen ETF-rahastoja, jotka keskittyvät tietyn valtion tai maanosan yrityksiin.
Voit myös sijoittaa esimerkiksi raaka-aineisiin tai valuuttoihin ja silti hajauttaa hyvin, eli sinun ei välttämättä tarvitse tehdä suurta tutkimustyötä eri yhtiöistä vaan voit valita itseäsi kiinnostavan alueen.
Kulut
Kuten lähes kaikkeen sijoittamiseen, myös ETF-rahastoihin sisältyy kulurakenne ja se koostuu hallinnointi- sekä kaupankäyntikuluista. Suurin osa ETF-rahastoista on kuitenkin passiivisia indeksiosuusrahastoja, eli näissä rahastoissa ei ole aktiivista rahastonhoitajaa.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hallinnointikulut eivät ole järin suuret. Kaupankäyntikulut täytyy kuitenkin huomioida, sillä kuten aiemmin totesin, ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä ja kuten ostaisit osakkeitakin niin pienemmillä summilla sijoittaessa kaupankäyntikulut käyvät usein liian suuriksi.
Onneksi Nordnet* tarjoaa palvelun, että voit kuukausisäästää ETF-rahastoihin ilman ostokuluja jo 50 eurolla kuussa. Tämän jälkeen ainoaksi kuluksi jää hallinnointikulut ja nämä kulut riippuu hyvin pitkälti liikkeeseenlaskijasta ja ETF:stä itsestään. Tietysti, jos joskus haluat myydä ETF-rahastojasi, niin myyntikulut täytyy ottaa huomioon myös kuukausisäästäessä, mutta jos aiot sijoittaa pitkällätähtäimellä, niin niitä ei kannata liikaa miettiä.
Nordnet on onneksi kuukausisäästösopimuksella mahdollistanut omat sijoitukseni ETF-rahastoihin, sillä en tällähetkellä opiskelijana pysty tekemään 500-1000 euron kertaostoja mihinkään osakkeeseen tai rahastoon minimoidakseni kaupankäyntikulut.
Fyysinen vai synteettinen?
Jos jostain paljon keskustellaan sijoittajien keskustelufoorumeilla, niin se on ehdottomasti kiista siitä kannattaako ottaa fyysinen vai synteettinen ETF-rahasto. Fyysiset ETF:t sijoittavat siis suoraan kyseisen ETF:n arvopapereihin ja synteettiset ETF:t ei varsinaisesti omista kyseisiä arvopapereita, vaan käyttää salkussaan johdannaisia.
Käytännössä siis synteettiset ETF:t ovat edullisempia kulujen kannalta, koska ETF:n hallinnoijan ei tarvitse muokata salkkua. Jos synteettiset ovat siis edullisempia kulujen kannalta, niin miksi tästä edes keskustellaan? Syy löytyy vastapuoliriskistä, mutta tätä aika usein liioitellaan, sillä vastapuoliriski on rajattu direktiivin mukaan 10 prosenttiin rahaston arvosta ja usein liikkeellelaskijalta löytyy vielä alhaisempi oma vakuuskäytäntö.
Tiivistetysti
- ETF-rahastot eroaa perinteisistä rahastoista siten, että ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä.
- Suosittuja, koska tarjoavat erittäin kustannustehokkaan hajautuksen eri toimialoihin tai maantieteellisen alueisiin.
- Erilaisia ETF-rahastoja on todella paljon ja on selvää, että jokaiselle löytyy jotakin.
- ETF-rahastojen kulurakenne koostuu lähinnä kaupankäynti- (osto ja myynti) ja hallinnointikuluista.
- Ostokuluista pääsee eroon tekemällä kuukausisäästösopimuksen Nordnettiin. (min. 50€)
- Synteettiset ETF-rahastot ovat edullisempia kulujen kannalta, mutta sisältävät vastapuoliriskin (max. 10%).
Lopuksi
ETF:t ovat siis saaneet erittäin paljon suosiota varsinkin piensijoittajien keskuudessa, sillä Nordnet on mahdollistanut kuukausisäästämisen ETF-rahastoihin ja piensijoittajat pääsevät nyt siis mukaan todella pienillä sijoitussummilla.
ETF-rahastoja on myös niin paljon, että jokaisella varmasti löytyy oma kohteensa oli se sitten sidottu maantieteellisesti tai toimialallisesti. Itse olen keskittynyt kuukausisäästämään ETF-rahastoihin ja olen päättänyt hajauttaa ETF-rahastoni mahdollisimman hyvin maantieteellisesti.
Arvopaperisalkussani on siis tällähetkellä kolmea eri ETF-rahastoa ja Nordnetissä pystyy säästämään neljään eri ETF-rahastoon kerralla, niin mietinnässä on vielä neljäs ETF-rahasto, mutta en ole vielä päättänyt mihin keskityn seuraavaksi. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!
Hieno juttu ja hyvä kirjoitus. Mulla vaan ongelma Nordigin kanssa, en pääse n. kymmenestä yrityksestä huolimatta kirjautumaan heille ja avaamaan tiliä. Oli maksuton tai maksullinen, palvelu on kaikkein tärkein ja kohta valitsen jonkun muun pankin. Vai onko kyse siitä, että olen piensijoittaja???
Palvelu tärkein