Skip to main content

Näin Monopoly opettaa meitä elämästä ja sijoittamisesta

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Tämä maailmankuulu kiinteistöpeli on viihdyttänyt ja saanut perhe-, sekä kaverisuhteet koetukselle jo useamman vuosikymmenen ajan. Monopolysta voi kuitenkin myös oppia paljon elämästä ja sijoittamisesta. Mitä ovat ne asiat, jota voimme oppia pelistä oikeaan elämään ja miten voit myös käyttää näitä taitoja menestyäksesi Monopolyssa?

Älä laita kaikkia munia samaan koriin

Useasti Monopolya pelatessa kaikki haluavat omistaa erottajan ja mannerheimintien. Nämä kiinteistöt nimittäin mahdollistavat suurimmat mahdolliset vuokratuotot ja niillä todellakin voi rikastua yhden vastapelaajalle tapahtuvan epäonnekkaan nopanheiton aikana. Kyseiset kiinteistöt ovat kuitenkin erittäin kalliita ylläpitää ja ne muodostavat erittäin pienen osan koko pelilaudan kiinteistöistä.

Taitavat Monopolyn pelaajat kuitenkin ymmärtävät, että jatkuvan kassavirran ylläpitäminen on voiton kannalta erittäin tärkeää ja tämä onnistuu parhaiten hajauttamalla kiinteistöjään ympäri pelilautaa. Edullisimmatkin kiinteistöt voi pitkässä juoksussa tuoda jopa enemmän kassavirtaa, kuin vain kaikista kalliimpien kiinteistöihin keskittyminen. Edullisempia kiinteistöjä ostaessasi, jää sinulle rahaa useampaan eri kiinteistöön ja edullisempia kiinteistöjä on myös huomattavasti helpompi ylläpitää ja päivittää, kuin kalliimpia kiinteistöjä.

Hajauttaminen on siis tärkeää niin Monopolyssa, kuin oikeassa elämässäkin. Teoriassa on mahdollista menestyä Monopolyssa ja oikeassa elämässä ilman hajauttamistakin, mutta silloin luotat täysin onneesi. On tärkeää yrittää saada todennäköisyys puolellesi niin paljon kuin vain suinkin mahdollista.

Sattuma, varautuminen ja adaptoituminen

Heität kolmet tuplat ja joudut vankilaan, verottaja iskee joka kierroksella ja samalla myös tuntuu, että joka nopanheitolla eksyt vastapelaajien kiinteistöihin. Monopoly opettaa meille paljon sattuman merkityksestä elämässä. Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja epäonnekkaiden sattumusten vuoksi täytyy olla varautunut ja kykenevä adaptoitumaan.

Niin Monopolyssa, kuin oikeassa elämässäkin voit varautua etukäteen sattuman tuomiin esteisiin matkallasi kohti voittoa. Voit varautua pitämällä sopivan määrän käteistä epäonnekkaisiin tilanteisiin, ettei sinun tarvitse kiinnittää kiinteistöjäsi kohdatessasi ensimmäiset vastoinkäymiset. Voit myös joutua muuttamaan alkuperäistä strategiaasi, sekä adaptoitua uuteen tilanteeseen mahdollisimman hyvin.

Varaudu siis sattumiin myös oikeassa elämässä. Vankilaan tuskin joudut, mutta osakemarkkinat ovat erittäin arvaamattomat ja pitkään kestäviin karhumarkkinoihin kannattaa olla etukäteen varautunut. Jos et ole mielestäsi tarpeeksi hyvin varautunut lue aiemmin kirjoittamani kirjoitus pörssiromahdukseen valmistautumisesta.

Neuvottelu ja muiden epäonnen hyödyntäminen

Muiden epäonnen hyödyntäminen kuulostaa brutaalilta, mutta se on avain Monopolyssa voittamiseen ja sitä kohtaamme myös oikeassa elämässä. Jos huomaat vastapelaajasi olevan ahdingossa, voit käyttää tätä hyödyksesi pelissä tapahtuvien vaihtokauppojen aikana. Ahdingossa olevalla pelaajalla ei ole usein paljon vaihtoehtoja, kuin hyväksyä huonotkin tarjoukset selvitäkseen.

Neuvottelutaidot ovat muutenkin tärkeitä pelissä, sillä tarkoituksenasi on yrittää saada luotua itsellesi parhaat mahdolliset kaupat vastapelaajan kustannuksella. Vastapelaaja täytyy yrittää saada kuvittelemaan tekemään parhaat mahdolliset kaupat, vaikka oikeasti sinä hyödyt kaupoista eniten. Tässä kohtaa yleensä erotetaankin jyvät akanoista, sillä hyvien neuvottelutaitojen omaaminen on todella tärkeää pelin edetessä.

Oikeassa elämässäkin taitavat sijoittajat ottavat kaiken ilon irti karhumarkkinoista. He ovat varautuneet tulevaan ja käyttävät muiden panikointia ja epäonnea brutaalisti hyväkseen kasvattaakseen omaa salkkuaan mahdollisimman edullisesti.

”Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.

Lopuksi

Monopolysta voimme siis oppia paljon tärkeitä asioita myös oikeaan elämään ja sen pelaaminen ei sitä kautta myöskään ole turhaa. Uskon varsinkin lapsien ja nuorien oppivan paljon pelistä, mitä voi hyödyntää tulevaisuudessa omassa elämässään. Mitkä ovat sinun parhaita muistoja pelistä? Kommentoi alle! Muista myös seurata sivujani Twitterissä, tykätä sivuistani Facebookissa ja tilata kanavani YouTubessa! Jos sinulla ei vielä ole arvo-osuustiliä Nordnetillä, niin *luo täysin ilmainen arvo-osuustili jo tänään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.