Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Sijoittamisen aloittaminen on vaikeaa, sillä tykkäämme siirtää asioita aina huomiseen. Pian huomaakin sen huomisen menneen monta vuotta sitten. On kuitenkin asioita, joita täytyy pysähtyä miettimään ennen kuin ryntää osakemarkkinoille. Katsotaan seuraavaksi mitä tulisi ottaa huomioon ennen sijoittamisen aloittamista.
Sisällysluettelo
Miten sinun taloudessasi menee?
Miten sinun taloudessasi menee? Mitkä ovat tulosi ja menosi? Näistä kysymyksistä täytyy lähteä liikkeelle, sillä jos elät tällä hetkellä kädestä suuhun niin ylimääräisen rahan löytäminen sijoittamiseen voi olla haasteellista.
Älä kuitenkaan lannistu jos taloudessasi ei tällä hetkellä jää paljoa ylimääräistä rahaa. Ylimääräisiä menoja on helppo lähteä karsimaan ja pian menojen karsimisen jälkeen huomaat rahaa jäävän tilillesi. Olen aikaisemmin kirjoittanut artikkelin oman talouden suunnittelusta ja siitä voi olla apua myös sinulle!
Puskuri yllättäviä menoja varten
Pesukone meni rikki, lemmikki vaatii eläinlääkärin hoitoa ja lomautusta pukkaa työpaikalla. Yllättävillä menoilla on tapana yllättää kaikista huonoimpaan mahdolliseen aikaan ja joskus useampi yllättävä meno iskee yhtä aikaa. Tällaisia tilanteita varten on hyvä olla puskurirahaa pankkitilillä.
Paljonko rahaa sitten pitäisi olla yllättäviä menoja varten? Hyvänä nyrkkisääntönä pidetään kahden tai kolmen kuukauden nettopalkkaa, mutta kartoita hieman omaa tilannettasi ja mieti sitä pahinta katastrofi tilannetta. Minkälaisella summalla sinä pärjäät jos talouteesi tulee yllättäviä menoja ja tulopuolesi kokee hieman takapakkia?
Mitkä ovat tavoitteesi?
Ennen sijoittamisen aloittamista tulisi miettiä yhtä kysymyssanaa; Miksi? Kaikilla meistä on omat tavoitteet ja unelmat mitä kohti kurkottelemme. Ainoana yhtevänä tekijänä voidaan pitää, että tavoitteisiimme tarvitaan rahaa.
Ehkä kuvittelet itsesi viettämässä eläkepäiviä Espanjan rannoilla tai heittelemässä frisbeegolfia sillä aikaa, kun muut rämpivät räntäsateessa töihin. Voi myös olla, että tavoitteenasi on omistaa asunto muutaman vuoden päästä, jolloin ASP-tili voi olla miettimisen arvoinen.
Tavoitteet saavat meidät motivoituneemmiksi ja unelmiemme ajatteleminen auttaa meitä jaksamaan silloin kun ei huvittaisi säästää. Tavoitteet myös muovaavat omaa sijoitussuunnitelmaamme ratkaisevasti ja siitä syystä niiden miettiminen on ehdottoman tärkeää.
Paljonko siedät riskiä?
Sijoittaminen ei ole jatkuvaa nousukiitoa kohti tähtiä, vaan matkalle mahtuu myös ikäviä markkinaheilahteluja ja romahduksia. Menetätkö yöunesi jos sijoittamastasi varallisuudesta katoaa viikossa kymmeniä prosentteja taivaan tuuliin?
En ole itsekään vielä kokenut pörssiromahdusta ja mietin usein miten siihen suhtaudun. Ymmärrän kuitenkin sen, että sijoitushorisonttini on pitkä ja yritän asennenoitua markkinaheilahteluihin ja romahduksiin positiivisesti.
Jos sijoitusajastasi on jäljellä vielä kymmeniä vuosia, niin niitä kannattaakin ajatella positiivisesti, sillä silloin on mahdollista ostaa halvalla. Voit ajatella sitä niin, että se on vähän sama kuin ruokakaupassa kaikki tuotteet olisi -50 % alennustarroilla varustettu ja päiväystä vielä paljon jäljellä.
Kukapa meistä ei silloin lastaisi ostoskärryä täyteen? Vaikka historia ei ole tae tulevasta niin keskituotto osakemarkkinoilla on kuitenkin ollut sen 7 – 8 %, vaikka markkinoilla rysähteleekin. Jos silti pelkäät menettäväsi yöunet, voi riskiä pienentää eri sijoitusinstrumenteilla ja hyvällä hajautuksella.
Sijoitushorisontti ja instrumentit
Sijoittaminen osakemarkkinoille on maratoni ja nopeaa vaurastumista ei ole luvassa ilman järjettömiä riskejä. Sijoitushorisontti on hyvä määritellä, sillä se myös ohjaa minkälaisia sijoitusinstrumentteja sinun kannattaa salkkuusi ostaa.
Jos olet nuori ja sijoitushorisonttisi on vähintään 20 vuotta, pidetään täyttä osakepainoa varteenotettavana vaihtoehtona. Jos taas sijoitushorisonttisi on lyhyt, voi korkorahastot ja joukkovelkakirjat olla oikea ratkaisu.
Tämä johtuu siitä, että osakesijoituksissa on paljon suurempi riski kuin korkorahastoissa ja joukkovelkakirjoissa. Eli jos tarvitset rahojasi jo pian, mutta romahdus tai korjausliike osuu juuri siihen aikaan niin onhan se aika ikävää myydä omistuksiasi tappiolla.
Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä
Jos et halua sijoittamisesta harrastusta ja haluat vain päästä mukaan vaurastumaan niin sinun ei tarvitse osata tuhatta eri sijoitusjargoniin kuuluvaa termiä. Sinun ei myöskään tarvitse tuijottaa joka päivä pörssiä ja tunnuslukuja, vaan sijoittaminen voi parhaillaan olla hyvinkin yksinkertaista.
Sijoittaminen on siitä hauskaa, että yleensä laiskimmat ja tylsimmät sijoittajat tienaavat jopa paremmin kuin aktiivisesti kauppaa ja spekulaatiota harrastavat sijoittajat. Aina tietenkin löytyy niitä, jotka vuosi toisensa jälkeen onnistuu päihittämään vertailuindeksit, mutta heillä on usein myös ripaus onnea matkassa.
On kuitenkin tärkeää ymmärtää sijoittamiseen liittyvät kulut ja perusasiat. Lue siis muutama kirja tai blogiteksti ja olet varmasti jo hyvin kärryillä. Valitse kustannustehokkaimmat ratkaisut ja pysy niissä. Älä lähde hötkyilemään.
Lopuksi
Näitä asioita kannattaa ainakin miettiä ennen sijoittamisen aloittamista. Älä kuitenkaan jätä aloittamista kauas tulevaisuteen, sillä ajalla on niin suuri merkitys ja jokainen odottamasi päivä syö tulevaisuuden tuottojasi.
Netistä ja kirjoista löytyy todella paljon resursseja sijoittamisesta kiinnostuneille tämän blogin lisäksi ja pääset varmasti niiden avulla alkuun. Hoida siis taloutesi kuntoon ja *avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnetissä jo tänään!
Tosi hyvä teksti! Lisäisin vielä tuohon puskuriin, että se riippuu henk. koht. omaiduudesta. Esim kaikilla ei ole lemmikkiä ja autoa niin puskuria tarvii vähemmän 😉
Totta! 🙂 Käytin lemmikkiä ja autoa vain esimerkkinä ja tietenkin kaikkien täytyy itse miettiä, mistä voi tulla yllättäviä menoja omaan talouteen. 🙂