Skip to main content

Osakesäästötili madaltaisi kynnystä aloittaa sijoittaminen

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Osakesäästötili on asia josta kohistaan mediassa, sillä valtionvarainministerin vetämä työryhmä selvittää eri sijoitusmuotojen verotusta. Mikä on osakesäästötili? Miksi sitä odotellaan innolla myös Suomeen ja miksi laahaamme tässä asiassa jäljessä? Otetaan siitä selvää.

Osakesäästötili pähkinänkuoressa

Osakesäästötili on tili, joka mahdollistaisi yksityishenkilöiden avata tilin, siirtää rahaa ja käydä tilin sisällä kauppaa osakkeilla, sijoitusrahasto-osuuksilla ja joukkolainoilla ilman välittömiä veroseuraamuksia. Tällä hetkellä suomalaiset sijoittajat maksavat saamistaan osingoista osinkoveroa ja luovutusvoitoista pääomaveroa välittömästi.

Osakesäästötili mahdollistaisi yksityishenkilöille samat oikeudet kuin rahastoilla on. Tällä hetkellä esimerkiksi rahastot voivat uudelleen sijoittaa osingot ja muuttaa sijoituskohteita ilman veroseuraamuksia. Tästä syystä useat piensijoittajat ovat suosineetkin osingot uudelleen sijoittavia rahastoja, sillä tällä tavoin myös yksityishenkilö säästyy osinkoverolta.

Verotuksen ei kuitenkaan saisi mielestäni koskaan vaikuttaa sijoituspäätöksiin. Tästä syystä osakesäästötili toisi reilumman ympäristön kaikille sijoittajille ja verotukseen liittyvästä byrokratiasta ja sääntelystä saisi huomattavasti selkeämmän. Tämä taas madaltaisi kynnystä lähteä sijoittamaan osakkeisiin.

Verotusta ei pääse osakesäästötililläkään pakoon, mutta se lykkääntyisi

Voisi ajatella osakesäästötilin olevan hyvä pakokeino verokarhun teräviltä hampailta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Osakesäästötili kuitenkin lykkäisi veronmaksua siihen pisteeseen, kunnes nostat varoja osakesäästötililtäsi. Tämä mahdollistaisi huomattavasti kustannustehokkaamman osinkojen uudelleen sijoittamisen takaisin pörssiin ja pörssiin sijoittavien ei tarvisi enää välittää ns. lukkiutumisvaikutuksesta.

Lukkiutumisvaikutus tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka sijoittajan mielestä tietyt osakkeet olisi nyt järkevintä myydä ja vaihtaa toisiin osakkeisiin niin sitä ei kuitenkaan tehdä kovan verotuksen takia.

Voiko Suomi olla edelläkävijä vai löytyykö osakesäästötilejä muualta?

Suomi ei tässäkään asiassa ole edelläkävijä, vaan muut pohjoismaat ovat taas meitä edellä. Ruotsissa osakesäästötili otettiin käyttöön vuonna 2012 ja se tunnetaan nimellä investeringssparkanto ja Norjassa saman tyyliset tilit on otettu käyttöön viime syksynä. Myös Tanska on miettimässä osakesäästötilin käyttöönottoa ja voi olla, että jäämme viimeiseksi pohjoismaaksi ilman osakesäästötiliä.

Onneksi valtionvarainministerin vetämä työryhmä kuitenkin selvittää eri sijoitusmuotojen verotusta ja miettivät varmasti myös osakesäästötilin käyttöönottoa meille tänne Suomeen. Työryhmän työskentelyaika päättyy ensi kuussa ja toivottavasti saamme pian uusia uutisia osakesäästötilistä.

Tasavertaisuus eri sijoitusinstrumenteissa on äärimmäisen tärkeää

On mielestäni järjetöntä kohdella eri sijoitusinstrumentteja verotuksellisesti aivan eri tavalla. Sijoittajan ei kuuluisi mielestäni koskaan tehdä sijoituspäätöksiä pienentääkseen omaa verotaakkaansa.

Olisi kaikkien etu, että jokaisella olisi mahdollisuus sijoittaa haluamallaan tavalla ja hoitaa verotus tasavertaisesti kaikkien sijoittajien välillä. Osakesäästötili myös vähentäisi turhaa kirjanpitoa ja laskeskelua, sillä joutuisit miettimään verotusta vasta tililtä varoja nostaessasi.

Tällä hetkellä sijoittaja joutuu miettimään luovutusvoittoja, luovutustappioita ja muita hyvin sekavia verotukseen liittyviä asioita. Nykyinen malli voi olla todella sekava ja puuduttava usealle sijoittamista miettivälle suomalaiselle ja olisi kaikkien etu luopua vanhentuneesta verosääntelystä.

Lopuksi

Haastan lopuksi kaikki blogini lukijat ja / tai omaa talousaiheista blogia kirjoittavat vaikuttamaan tähän asiaan. Vaikka meistä kaikista välillä tuntuu, että mielipiteellämme ei ole väliä niin asialle voi kuitenkin jotain tehdä. Jaa osakesäästötiliin liittyviä tekstejä sosiaalisessa mediassa, kirjoita omaan blogiisi teksti aiheesta tai ota yhteyttä kansanedustajiin.

Tehdään kansanedustajille ja eri puolueille selväksi, että olemme hereillä tästä asiasta ja se saattaa vaikuttaa äänestyspäätökseemme tulevissa eduskuntavaaleissa. Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että jos haluat aloittaa viisaan säästämisen niin muista *avata ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

One thought to “Osakesäästötili madaltaisi kynnystä aloittaa sijoittaminen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.