Skip to main content
Uusi sijoittaja? Tiedätkö mitä korkoa korolle ilmiö tarkoittaa? - SijoitusSuomi

Näin korkoa korolle- ilmiö muuttaa käsityksesi rahasta

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.” – Albert Einstein

Mitä korkoa korolle tarkoittaa?

Ennen sijoittamisen aloittamista, tärkein asia mikä tulisi ymmärtää on korkoa korolle -ilmiö. Korkoa korolle tarkoittaa käytännössä sitä, että korkoa ei synny ainoastaan pääomallesi vaan myös korot jotka olet alunperin saanut kerrytettyä pääomastasi, alkaa nyt myös kerryttämään korkoa. Tähän korkoa korolle -ilmiöön perustuu koko sijoittamisen idea ja ilman sitä, sijoittaminen ei olisi läheskään yhtä kannattavaa tai mielekästä. Voit ajatella korkoa korolle -ilmiötä kuin jyrkännettä alas pyörivää lumipalloa, jossa tärkeintä ei ole se summa minkä pystyt sijoittamaan, vaan se aika kuinka kauan sijoitat. Yleensähän sanotaan, että mitä nuorempana aloitat sijoittamisen, sitä enemmän pääset nauttimaan tästä lumipallo efektistä, mutta kuinka moni parikymppinen nuori vielä ajattelee kauas tulevaisuuteen? Sijoittaminen ei ole kuitenkaan koskaan liian myöhäistä. Sijoittamista yleensä myös luonnehditaan maratonina, eikä se ole siis laji pikajuoksijoille, sillä korkoa korolle -ilmiö tulee esille kunnolla vasta useiden vuosien jälkeen. Jos olet siis etsimässä pikavoittoa, sitä ei valitettavasti ole tarjolla.

Laskelmia korkoa korolle ilmiön tehokkuudesta

Korkoa korolle -ilmiö on helpompi todentaa antamalla hieman esimerkkejä miten se toimii:

 1. Matti aloittaa sijoittamisen 20-vuotiaana ja sijoittaa 200€ kuukaudessa 2-vuoden ajan 8% tuotto-odotuksella.
  Ikä sijoittamisen jälkeen: 22-vuotta
  Pääoma koko ajalta: 4800€
  Säästöjen arvo ajan jälkeen: 5207€
 2. Matti aloittaa sijoittamisen 20-vuotiaana ja sijoittaa 200€ kuukaudessa 5-vuoden ajan 8% tuotto-odotuksella.
  Ikä sijoittamisen jälkeen: 25-vuotta
  Pääoma koko ajalta: 12000€
  Säästöjen arvo ajan jälkeen: 14 689€
 3. Matti aloittaa sijoittamisen 20-vuotiaana ja sijoittaa 200€ kuukaudessa 10-vuoden ajan 8% tuotto-odotuksella.
  Ikä sijoittamisen jälkeen: 30-vuotta
  Pääoma koko ajalta: 24000€
  Säästöjen arvo ajan jälkeen: 36 281€
 4. Matti aloittaa sijoittamisen 20-vuotiaana ja sijoittaa 200€ kuukaudessa 20-vuoden ajan 8% tuotto-odotuksella.
  Ikä sijoittamisen jälkeen: 40-vuotta
  Pääoma koko ajalta: 48000€
  Säästöjen arvo ajan jälkeen: 114 681€
 5. Matti aloittaa sijoittamisen 20-vuotiaana ja sijoittaa 200€ kuukaudessa 40-vuoden ajan 8% tuotto-odotuksella.
  Ikä sijoittamisen jälkeen: 60-vuotta
  Pääoma koko ajalta: 96000€
  Säästöjen arvo ajan jälkeen: 650 175€

Kuten näistä laskelmilta huomaamme, korkoa korolle ilmiö ei toimi 2 vuoden eikä vielä edes 5 vuoden ajanjaksoilla, vaan se alkaa todella näkymään vasta 10 vuoden jälkeen. Jos jaksaa sijoittaa todella kauan, eli 40 vuotta niin 8% tuotto odotuksella olet melkein seitsemän kertaistanut alkuperäisen pääomasi. Puhutaan siis jo järjettömästä määrästä rahaa.

Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan

Tietysti, sijoittamisessa piilee aina riski ja vaikka keskimäärin olemmekin päässeet tuohon maagiseen 8% tuotto-odotukseen, niin se ei joka vuosi toteudu. Joskus se saattaa olla enemmän, joskus vähemmän. Muutamina vuosina se saattaa olla jopa todella paljon enemmän, mutta se saattaa olla myös todella paljon vähemmän. Näiden riskien minimoimiseen kannattaa tehdä sijoituksensa oikein. Tähän auttaa paljolti sijoituksien ajallinen hajauttaminen, joka kuukausittain säästäessä tapahtuu automaattisesti. Lisäksi maantieteellinen ja eri aloille hajauttaminen on järkevää, sillä jos kaikki munasi ovat yhdessä korissa niin voit menettää koko korin kerralla. Hajauttamisesta tulen kertomaan lisää blogini aikana ja se onkin yksi tärkeimmistä asioista mitä sijoittamiseen liittyy.

Kulut

Sijoittamiseen kuuluu myös kuluja jotka ovat pakollisia pahoja, mutta joita voi myös minimoida valitsemalla palveluntarjoajansa oikein, tutustumalla palveluntarjoajan kaikkiin kuluihin sekä sijoittamalla esim passiivisesti hoidettuihin rahastoihin joilla ei ole varsinaisesti salkunhoitajaa vaan rahasto vaan seuraa esimerkiksi jonkun maan indeksiä. Suoria osakeostoja ei myöskään kannata ostaa pienemmillä summilla vaan yleensä noin 500€-1000€ kertaostokset ovat kaikista järkevimpiä kulurakenteen takia. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

Lopuksi

Lopuksi haluan vielä kertoa yhdestä loistavasta videosarjasta joka hauskasti, mutta informatiivisesti kertoo korkoa korolle ilmiöstä. Kyseisen videosarjan on tehnyt sijoittajakoulutus.fi ja minun mielestäni se on älyttömän hyvä videosarja ja jokaisen aloittelevan sijoittajan kannattaa ehdottomasti katsoa ne kaikki. Tässä on kyseisen videosarjan ensimmäinen osa ja kaikki muutkin osat löydät kätevästi Youtubesta.

Jaa:

One thought to “Näin korkoa korolle- ilmiö muuttaa käsityksesi rahasta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *