Skip to main content

Vertaislainojen markkinapaikat – Nämä 5 valitsin itse

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Vertaislainojen markkinapaikkoja on paljon ja hyvien markkinapaikkojen löytäminen vaatii hieman työtä. Tarpeellisen taustatyön tehneenä päädyin sijoittamaan näihin viiteen eri markkinapaikkaan. Miksi valitsin juuri nämä 5 markkinapaikkaa? Ota katsaus viiteen eri vertaislainoja tarjoavaan markkinapaikkaan, joihin itse sijoitan.

Miksi hajautan useampaan markkinapaikkaan?

Pääasiassa hajautan eri markkinapaikkoihin pienentääkseni vertaislainoihin sijoittavan markkinapaikkariskiä. Vertaislainoihin sijoittaessa yksi suurimmista riskeistä on markkinapaikan konkurssi.

Suurin osa vertaislainojen markkinapaikoista ovat vielä suhteellisen uusia yrityksiä ja markkinapaikan mahdollisessa konkurssissa on erittäin todennäköistä, että menetät pääomasi. Tästä syystä on mielestäni tärkeää hajauttaa useampaan eri markkinapaikkaan.

Hajauttamalla eri markkinapaikkoihin saa usein pienennettyä myös muita vertaislainaukseen liittyviä riskejä. Markkinapaikoilla on usein sopimukset eri luottolaitosten kanssa, joten siinä pienenee luottolaitosriski ja usein luottolaitokset toimivat myös maantieteellisesti eri alueilla, joten maantieteellinen hajautuskin tulee siinä samalla.

Itse hajautin useampaan markkinapaikaan osaksi myös sen vuoksi, että halusin perinteisten kuluttajalainojen lisäksi sijoittaa myös yrityslainoihin ja rakennushankkeisiin.

Kirjoitan tässä artikkelissa lyhyesti näistä viidestä eri markkinapaikasta, jotka valitsin omaan portfoliooni. Pidemmät arvostelut ovat myös tulossa tulevaisuudessa ja Fast Investistä olen itseasiassa pidemmän arvostelun jo kirjoittanutkin.

1. Markkinapaikka – Fast Invest

*Fast Invest oli ensimmäinen markkinapaikkani ja siellä omat vertaislainaus sijoitukseni sai alkunsa. Kirjoitinkin Fast Investistä jo pidemmän arvostelun aiemmin, joten en sitä tässä paljon avaa, mutta Fast Invest on toistaiseksi toiminut itselläni erittäin hyvin.

Fast Invest sai tällä viikolla myös päivitetyn käyttöliittymän. Nyt raportointikin on huomattavasti kehittynyt edellisestä versiosta. Fast Invest ei tosin vielä ole avannut luottoyritysten nimiä, mutta kaikki korot on maksettu toistaiseksi täysin ajallaan.

Vertaislainaus on viime vuosina kiinnostanut sijoittajia paljon ja tämä on hieman vaikuttanut useiden markkinapaikkojen lainojen korkoihin. Fast Investillä nakutan kuitenkin kirjoitushetkellä 13,48% keskituottoa, joka on keskiarvoa hieman suurempi.

Jos vertaislainaus Fast Investillä kiinnostaa, *rekisteröi täysin ilmainen tili Fast Investiin jo tänään!

2. Markkinapaikka – Mintos

*Mintos on vertaislainojen markkinapaikkojen suvereeni markkinajohtaja 38% markkinaosuudella. Mintoksen markkinapaikalla on mahdollista sijoittaa yli 59 eri luottolaitoksen lainoihin ja markkinapaikalla onkin jo yli 100 000 sijoittajaa 73 eri maasta. Olen kirjoittanut myös Mintoksesta syvemmän arvostelun ja pääset lukemaan sen tästä.

Mintos on siitä mielenkiintoinen markkinapaikka, että automaattista sijoitusportfoliota asettaessa sinulle todellakin annetaan paljon parametreja säädettäväksi. Tämä eroaa paljonkin muista markkinapaikoista, sillä useat muut markkinapaikat eivät tarjoa läheskään yhtä paljon kustomointimahdollisuuksia.

Automaattista sijoitusportfoliota asettaessasi voit myös päättää, mihin eri luottolaitoksiin päätät rahasi sijoittaa. Explorep2p on tehnyt tämän osalta hienoa työtä, sillä kyseinen sivu on antanut arvosanan kaikille eri Mintoksen luottolaitoksille. Yleisesti käyttäjien keskuudessa yli 60 pisteen arvosanaa pidetään luotettavan luottolaitoksen merkkinä.

Mintos on toistaiseksi toiminut odotusteni mukaan, mutta keskimääräinen tuottoprosentti on tällä hetkellä vertaislainoille vaatimattomat 11.38%. Tämä johtuu osaksi siitä, että valitsin luottolaitoksista vain kaikista luotettavimmat ja osaksi myös siitä, että vertaislainaus on nyt suositumpaa kuin koskaan. Tämä on hieman polkenut tuottoa sijoittajien kohdalla alaspäin.

Jos vertaislainaus Euroopan johtavalla markkinapaikalla kiinnostaa, *avaa ilmainen tili Mintokseen tästä linkistä ja saat 0,5% cashback bonuksen ensimmäisten 3 kuukauden ajaksi.

3. Markkinapaikka – Robocash

Kolmanneksi markkinapaikaksi ja viimeiseksi täysin kuluttajalainoihin keskittyväksi markkinapaikaksi päätin valita *Robocashin

Robocash on yksi tunnetuimmista markkinapaikoista ja yritys onkin takonut tuottoa jo useamman vuoden ajan. Robocash tunnetaan hyvin yksinkertaisesta ja helposta käyttöliittymistä vertaislainoihin sijoittaessa.

Kustomointimahdollisuuksia ei siis ole paljon, mutta käyttöliittymä ja raportointi näyttää hyvältä ja toimii hyvin. Perinteisten lainojen lisäksi Robocashilla on tarjolla myös paljon mikrolainoja, jotka kestävät maksimissaan 21 päivää.

Mikrolainoihin sijoittaessa täytyy tosin muistaa, että jälkimarkkinoita ei ole olemassa mikrolainoille. Lyhyen laina-ajan vuoksi se tosin tuskin ketään haittaakaan, mutta on tärkeä tietää mikrolainoihin sijoittaessa.

Robocash on vielä todella tuore tuttavuus itselleni, joten tuottoprosenteista en osaa vielä sanoa mitään. 12% hujakoilla se tosin näyttäisi olevan.

Jos vertaislainaus Robocashissa kiinnostaa, *luo ilmainen tili Robocashiin tästä.

4. Markkinapaikka – Envestio

*Envestio on neljäs markkinapaikka, jonka päätin ottaa mukaan portfoliooni. Envestio keskittyy täysin yrityslainojen joukkorahoittamiseen, joten se poikkeaa paljonkin muista markkinapaikoista. Olen aiemmin kirjoittanut myös Envestiosta pidemmän arvostelun.

Yrityslainoihin sijoittaessa pääset itse valitsemaan projektit, joita lähdet rahoittamaan. Projekteja on todellakin laidasta laitaan ja niihin pääsee tutustumaankin hieman ennen sijoituspäätöstä. Informaatio on hieman suppeaa ja sitä voisi projekteista olla kyllä enemmänkin.

Envestiolla projekteita ei vielä toistaiseksi ole mennyt ainuttakaan perintään, mutta sekin on tietenkin tulevaisuudessa mahdollista. Jos projekti johon olet sijoittanut menee perintään, niin saat heti 80% pääomastasi takaisin ja lopun 20% kohdalla voit valita otatko 10% heti takaisin vai odotatko mieluummin loppujen 20% perintää.

Tämä koskee siis vain “secured debt” vakuudella olevia projekteja, mutta ymmärtääkseni lähes kaikki tulevat projektit ovat juuri tämän vakuuden omaavia projekteja. Täyttä takaisinostotakuuta Envestiolla ei siis ole, mutta suurempi riski palkitaan suuremmalla tuottoprosentilla.

Kirjoitushetkellä Envestion sijoittajien keskimääräinen tuottoprosentti on peräti 18,86%, mutta itse en ole vielä yhteenkään projektiin päässyt mukaan. Projekteja ei tule jatkuvalla syötöllä ja uuden projektin ilmaantuessa sinun täytyy olla aika nopea, että pääset mukaan sijoittamaan projektiin.

Envestiokin on ilmeisesti yllättynyt uusien sijoittajien suuresta määrästä ja vaikka uusia projekteja tuleekin viikoittain, niin tarvittava summa täyttyy yllättävän nopeasti. Onneksi uusista projekteista tulee kuitenkin ilmoitus sähköpostilla, joten tässä täytyy vaan seurata omaa sähköpostiaan usein.

Jos vertaislainaus Envestiolla kiinnostaa *luo täysin ilmainen tili linkkini kautta ja saat 5€ lisärahaa + 0,5% lisätuottoa sijoituksillesi ensimmäiset 270 päivää tallettaessasi 100€ tai enemmän!

5. Markkinapaikka – Grupeer

Viimeiseksi markkinapaikaksi päätin valita Grupeerin. *Grupeer on siitä mielenkiintoinen markkinapaikka, että se mahdollistaa sijoittamisen sekä perinteisiin kuluttajalainoihin sekä kehitysprojekteihin. Myös Grupeerista olen kirjoittanut pidemmän arvostelun.

Kaikissa kuluttajalainoissa ja kehitysprojekteissa on myös buyback-guarantee, joten yksittäisten lainaajien takaisinmaksukyvystä ei tarvitse myöskään Grupeerilla välittää.

Itse ajattelin Grupeerilla sijoittaa vain ja ainoastaan kehitysprojekteihin, sillä minulla on perinteisiä kuluttajalainoja jo muilla markkinapaikoilla. Kehitysprojektit kiinnostaa, sillä se auttaa myös pienentämään vertaislainauksen riskejä.

Rekisteröidyin Grupeerin vasta hetki sitten, joten paljoa omakohtaista kokemusta ei ole vielä kerrottavana. Tallettamani rahat pitäisi tosin nyt viikon alussa olla Grupeerin tilillä, joten voin aloittaa vertaislainaamisen myös siellä.

Grupeerilla kehitysprojektien tuottoprosentti on 13-14% luokkaa, joten ihan mukavaa tuottoa pääsee myös Grupeerilla nauttimaan.

Jos vertaislainaus Grupeerilla kiinnostaa. *Luo täysin ilmainen tili Grupeeriin jo tänään!

Lopuksi

Tässä olen nyt lyhyesti esittänyt viisi markkinapaikkaa, joiden kautta tulen sijoittamaan vertaislainoihin. Markkinapaikkoja voi tulla tulevaisuudessa myös lisää, mutta toistaiseksi päätän keskittyä vain näihin viiteen eri markkinapaikkaan.

Tulen tulevaisuudessa kirjoittamaan jokaisesta markkinapaikasta myös pidemmän arvostelun, mutta toistaiseksi päätin vain esitellä nämä 5 eri markkinapaikkaa.

Mitkä markkinapaikat sinä olet valinnut? Kommentoi ja muista seurata blogiani myös tulevaisuudessa. Tulen avaamaan vertaislainaustuottojani tulevaisuudessa enemmänkin, mutta ensiksi täytyy saada hieman enemmän kokemusta näistä markkinapaikoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.