Skip to main content

Vertaislainojen markkinapaikat – Nämä 2 valitsin itse

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Vertaislainojen markkinapaikkoja on paljon ja hyvien markkinapaikkojen löytäminen vaatii hieman työtä. Tarpeellisen taustatyön tehneenä päädyin sijoittamaan näihin viiteen eri markkinapaikkaan. Miksi valitsin juuri nämä 2 markkinapaikkaa?

Päivitys 30.3.2020. Sijoitan enää kahdella markkinapaikalla vertaislainoihin koronaepisodin vuoksi. Artikkeli päivitetty.

Miksi hajautan useampaan markkinapaikkaan?

Pääasiassa hajautan eri markkinapaikkoihin pienentääkseni vertaislainoihin sijoittavan markkinapaikkariskiä. Vertaislainoihin sijoittaessa yksi suurimmista riskeistä on markkinapaikan konkurssi.

Suurin osa vertaislainojen markkinapaikoista ovat vielä suhteellisen uusia yrityksiä ja markkinapaikan mahdollisessa konkurssissa on erittäin todennäköistä, että menetät pääomasi. Tästä syystä on mielestäni tärkeää hajauttaa useampaan eri markkinapaikkaan.

Hajauttamalla eri markkinapaikkoihin saa usein pienennettyä myös muita vertaislainaukseen liittyviä riskejä. Markkinapaikoilla on usein sopimukset eri luottolaitosten kanssa, joten siinä pienenee luottolaitosriski ja usein luottolaitokset toimivat myös maantieteellisesti eri alueilla, joten maantieteellinen hajautuskin tulee siinä samalla.

Itse hajautin useampaan markkinapaikaan osaksi myös sen vuoksi, että halusin perinteisten kuluttajalainojen lisäksi sijoittaa myös yrityslainoihin ja rakennushankkeisiin.

Kirjoitan tässä artikkelissa lyhyesti näistä viidestä eri markkinapaikasta, jotka valitsin omaan portfoliooni. Pidemmät arvostelut ovat myös tulossa tulevaisuudessa ja Fast Investistä olen itseasiassa pidemmän arvostelun jo kirjoittanutkin.

1. Markkinapaikka – Mintos

*Mintos on vertaislainojen markkinapaikkojen suvereeni markkinajohtaja 38% markkinaosuudella. Mintoksen markkinapaikalla on mahdollista sijoittaa yli 59 eri luottolaitoksen lainoihin ja markkinapaikalla onkin jo yli 100 000 sijoittajaa 73 eri maasta. Olen kirjoittanut myös Mintoksesta syvemmän arvostelun ja pääset lukemaan sen tästä.

Mintos on siitä mielenkiintoinen markkinapaikka, että automaattista sijoitusportfoliota asettaessa sinulle todellakin annetaan paljon parametreja säädettäväksi. Tämä eroaa paljonkin muista markkinapaikoista, sillä useat muut markkinapaikat eivät tarjoa läheskään yhtä paljon kustomointimahdollisuuksia.

Automaattista sijoitusportfoliota asettaessasi voit myös päättää, mihin eri luottolaitoksiin päätät rahasi sijoittaa. Explorep2p on tehnyt tämän osalta hienoa työtä, sillä kyseinen sivu on antanut arvosanan kaikille eri Mintoksen luottolaitoksille. Yleisesti käyttäjien keskuudessa yli 60 pisteen arvosanaa pidetään luotettavan luottolaitoksen merkkinä.

Mintos on toistaiseksi toiminut odotusteni mukaan, mutta keskimääräinen tuottoprosentti on tällä hetkellä vertaislainoille vaatimattomat 11.38%. Tämä johtuu osaksi siitä, että valitsin luottolaitoksista vain kaikista luotettavimmat ja osaksi myös siitä, että vertaislainaus on nyt suositumpaa kuin koskaan. Tämä on hieman polkenut tuottoa sijoittajien kohdalla alaspäin.

Jos vertaislainaus Euroopan johtavalla markkinapaikalla kiinnostaa, *avaa ilmainen tili Mintokseen tästä linkistä ja saat 0,5% cashback bonuksen ensimmäisten 3 kuukauden ajaksi.

2. Markkinapaikka – Fellow Finance

Fellow Finance on suomalainen vertaislainojen markkinapaikka, joka on välitetyn rahoituksen määrällä mitattuna Pohjoismaiden suurin. Yritys on myös listattuna Helsingin pörssin First North -kauppapaikalla.

Aloitin sijoittamaan Fellow Financella vasta hetki sitten, joten en ole voinut kirjoittaa vielä syvempää arvostelua. Tarkoituksena on kuitenkin kirjoittaa arvostelu tulevaisuudessa, jahka saan alustasta enemmän kokemusta.

*Rekisteröidy Fellow Financelle!

Lopuksi

Tässä olen nyt lyhyesti esittänyt viisi markkinapaikkaa, joiden kautta tulen sijoittamaan vertaislainoihin. Markkinapaikkoja voi tulla tulevaisuudessa myös lisää, mutta toistaiseksi päätän keskittyä vain näihin viiteen eri markkinapaikkaan.

Tulen tulevaisuudessa kirjoittamaan jokaisesta markkinapaikasta myös pidemmän arvostelun, mutta toistaiseksi päätin vain esitellä nämä 5 eri markkinapaikkaa.

Mitkä markkinapaikat sinä olet valinnut? Kommentoi ja muista seurata blogiani myös tulevaisuudessa. Tulen avaamaan vertaislainaustuottojani tulevaisuudessa enemmänkin, mutta ensiksi täytyy saada hieman enemmän kokemusta näistä markkinapaikoista.

Mikään tässä blogissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogissa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.