Skip to main content
Fast Investin logo

Vertaislainaus arvostelussa Fast Invest

Kokemuksia Fast Invest vertaislainaus markkinapaikasta alkaa olla kertynyt ja on aika arvostella ensimmäinen vertaislainaus markkinapaikka eli Fast Invest.

PÄIVITYS 30.3.2020 En sijoita enää Fast Investillä. Koronaepisodin aikana olen vähentänyt vertaislainasijoituksiani huomattavasti.

Mikä on Fast Invest?

Fast Invest on suhteellisen uusi markkinapaikka vertaislainoille, sillä se perustettiin vuonna 2015. Markkinapaikka on erikoistunut kuluttajalainoihin Euroopassa ja tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa lainoihin takaisinostotakuulla.

Fast Invest on rekisteröinyt Isoon-Britanniaan, mutta yrityksen sydän sijaitsee Liettuassa. Tällä hetkellä markkinapaikalla on yli 14 000 sijoittajaa ja sijoittajat voivat sijoittaa kuluttajalainoihin Isosta-Britanniasta, Espanjasta, Puolasta ja Tanskasta.

fastinvestetusivu 1024x244 Vertaislainaus arvostelussa Fast Invest
Fast Investin oma etusivuni kuukauden sijoittamisen jälkeen. Tällä hetkellä saan korkoa keskimäärin 13.57%.

Rekisteröityminen ja rahan tallettaminen

Rekisteröityminen Fast Investiin on nopeaa ja helppoa, mutta sivuston kieli kannattaa heti ensiksi vaihtaa suomen kielestä takaisin englanniksi. Tämä onnistuu sivuston ylälaidasta lippua painamalla. On mielestäni hienoa, että Fast Invest ottaa huomioon myös kansainväliset asiakkaansa, mutta käännös on selkeästi toteutettu Google Translatella ja käännösvirheet antavat vain epäammattimaisen kuvan markkinapaikasta.

Rekisteröitymisen jälkeen kannattaa myös laittaa tunnistautuminen heti vireille eli skannaat kopion virallisesta henkilökortista tai passista sivustolle. Tämä on ihan normaali käytäntö kaikilla vertaislainaus markkinapaikoilla, sillä se suojaa Fast Investiä ja samalla myös sinua ja varojasi väärinkäytösten tapahtuessa.

Talletuksen voit tehdä jo ennen tunnistautumisen vahvistamista ja talletus onnistuu näppärästi perinteisellä tilisiirrolla. Pankki sijaitsee Liettuassa, joten rahat siirtyy suomalaiselta pankkitililtä muutamassa työpäivässä ja mitään siirtoon liittyviä kuluja ei ole. Muista kuitenkin lisätä oma viitenumerosi talletusta tehdessäsi, jotta varat siirtyvät sinun tilillesi.

Voit tallettaa halutessasi vaikka vain 1 euron ja kokeilla sijoittamista vertaislainoilla erittäin pienellä riskillä. Näin pystyt totuttautumaan Fast Investiin helposti ja lähes riskittömästi.

Sijoittaminen Fast Investillä

Vertaislainoihin sijoittaminen Fast Investillä on selkeää ja helppoa. Voit valita lainalistasta mieleisesi lainan suoraan tai käyttää automaattista sijoittamista valitsemillasi parametreilla.

Tämä on lähinnä makuasia, mutta itse tykkään automatisoidusta prosessista enemmän, sillä silloin minun ei tarvitse olla manuaalisesti valitsemassa lainoja aina korkojen ja vanhojen lainojen pääomien kilahtaessa takaisin tililleni.

Valitessasi lainat manuaalisesti saat maan ja koron lisäksi tietoosi myös paljon perustietoa lainanottajasta. Näihin tietoihin kuuluu muun muassa lainan kokonaismäärä, lainanmaksuaika, lainan tarkoitus, palkka, velat, sukupuolen ja iän. Jos siis haluat tietää hieman enemmän lainaajasta, voi manuaalinen tapa olla sinulle juuri oikea.

esimerkkilainafastinvest 1024x427 Vertaislainaus arvostelussa Fast Invest
Fast Investillä näet halutessasi hieman perustietoja esimerkiksi lainanottajan demografisista tiedoista.

Itse kuitenkin annan tietokoneen hoitaa sijoittamisen puolestani asettamieni parametrien puitteissa. Tämä onnistuu, kun luot itsellesi automaattisen portfolion sivuston ylälaidasta löytyvästä valikosta.

Luodessasi automaattista portfoliota voit valita haluamasi maat, kokonaissumman, minimi- ja maksimi sijoitussumman per laina, korkohaarukan ja kuukausihaarukan. Kaikki lainat ovat maksimissaan vuoden mittaisia, joka on itseasiassa todella hyvä ja harvinainen asia vertaislainojen markkinapaikoilla. Voit myös täpätä uudelleen sijoittamisen päälle, jolloin kone sijoittaa saatuja korkoja ja pääomiasi uudelleen lainoihin.

fastinvestautomaattinensijoittaminen 1024x763 Vertaislainaus arvostelussa Fast Invest
Fast Investillä automaattinen sijoittaminen on helppoa! Tässä omat parametrini minun portfoliolleni.

Kaikki Fast Investin lainat ovat myös takaisinostotakuulla, joten jos joku lainanottaja ei pystykään maksaa lainaansa takaisin niin luottoyritys ostaa lainasi itselleen ja et siis kärsi luottotappiosta. Suomalaiset markkinapaikat eivät tällaista ole koskaan tarjonnut, joten mistään itsestään selvyydestä ei ole kyse.

Jos haluat lopettaa sijoittamisen Fast Investillä, voit myös myydä lainasi päivässä takaisin, eli sinun ei tarvitse yrittää myydä lainoja toisille käyttäjille jälkimarkkinoilla, kuten monella muulla markkinapaikalla. Menetät kyllä jo lainasta kertyneet korot, mutta saat sijoittamasi pääomasi kokonaisuudessaan takaisin.

Fast Invest ja tulevaisuus

Fast Investille on nyt vuoden 2019 aikana tulossa myös täysin uusi ja entistä selkeämpi käyttöliittymä ja raportointi. Tämä on todella hyvä asia, sillä raportointi on ollut vielä lapsen kengissä. Ihan tarpeeksi selkeä se toki on, mutta parannettavaakin olisi.

Toivottavasti myös sivun suomenkielinen käännöskin kokisi hieman parannusta. Täytyisi varmaan itse lähettää sähköpostia, että olen valmis pientä korvausta vastaan tekemään huomattavia parannuksia käännökseen.

Fast Investin maine

Fast Invest on saanut vertaislainoihin sijoittavilta jonkin verran negatiivista palautetta, sillä Fast Invest ei ole vielä paljastanut luotonantajayritysten (loan originators) nimiä. Tämä on ihan oikeutettu ja ymmärrettävä palaute, sillä useilla markkinapaikoilla pystyt tarkastelemaan kyseisten yritysten tuottavuutta ja historiaa.

Fast Invest on luvannut nyt vuoden 2019 aikana julkaista luotonantajayritysten nimet ja tällä hetkellä uudet sopimukset on allekirjoitettu lähes kaikkien kanssa, jotta tämä olisi mahdollista.

Paljon on myös ihmetelty sitä, miksi iso-britannialaiset sijoittajat eivät voi rekisteröityä sivulle sijoittajiksi. Toimari on itse vastannut, että tämän hetkinen poliittinen kenttä on aiheuttanut tämän ratkaisun, sillä Brexitissä on vielä paljon epäselvyyksiä.

Fast Invest on saanut myös palautetta siitä, että yrityksen toimitusjohtajana toimii vasta 24-vuotias nainen. Itse en tätä ymmärrä, sillä useille sijoittajille tuntuu olevan ongelma naisen iän lisäksi myös hänen sukupuolensa. Itse en pidä naisia yhtään sen epäpätevimpinä kuin miehiäkään, joten en näe tätä ongelmana. Nuorihan hän toki on toimariksi ja kokemusta voisi tietenkin olla enemmän.

Plussat ja miinukset

Lopuksi on hyvä kerätä Fast Investin plussat ja miinukset esille tiivistetysti.

Plussat

 • Hyvä korkoprosentti lainoissa sijoittajalle
 • Selkeät ja helppokäyttöiset verkkosivut
 • Kaikissa lainoissa takaisinostotakuu
 • Sijoituksien likvidointi on nopeaa

Miinukset

 • Suomenkielinen käännös heikosti toteutettu
 • Luotonantajayritysten nimiä ei ole vielä julkaistu
 • Raportointi voisi olla kattavampi

Lopuksi

Jos sijoittaminen vertaislainoihin kiinnostaa niin kannattaa ainakin antaa
Fast Investille mahdollisuus. Jos toimari pitää lupauksensa niin tästä voi hyvinkin tulla yksi parhaista markkinapaikoista vertaislainoille.

Fast Investillä voit aloittaa vertaislainoihin sijoittamisen vain eurolla, joten todella pienellä pääomalla pääset mukaan vertaislainojen ihmeellisen maailmaan.

Muista kuitenkin, että vertaislainoissa on isommat riskit kuin perinteisiin osakkeisiin sijoittaessa. Tämä riski tietenkin korvataan isommalla tuottoprosentilla, mutta ei kaikkia munia kannata vertaislainauskoriinkaan laittaa.

Mikään tässä blogissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogissa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

4 thoughts to “Vertaislainaus arvostelussa Fast Invest”

 1. Vajaa vuosi takana Fast Investiä ja hyvin on tähän asti toiminut. Korko tosin pienentynyt nyt muutamalla prosentilla. Niin on käynyt myös Mintoksellakin. Jos tästä sijoittajat enemmänkin innostuu niin polkeeko sijoittajat itse prosentteja alaspäin?

  1. No itse en ole kuin hetken nyt sijoittanut vertaislainoihin joten en ole huomannut vielä vastaavaa itse. Tosin muita bloggaajia seuranneena heillä on ollut kyllä aiemminkorkeampi korkosaalis. Pakko sanoa, että en tiedä kyllä mistä johtuu 🙂

 2. Avasin tilin fast investiin ja tänään sinne tilille oli ilmestynyt siirtämäni rahasumma. En kuitenkaan saanut rahojani sijoitettua auto investin kautta. Valitsin tuotto-odotukseksi 12-16% ja laina-ajaksi yhden kuukauden. Kannattaako mun nyt vaan odotella vai siirtää rahat takaisin omaan pankkiin? Mintoksen kautta auto invest toimi heti moitteetta.

  1. Tämä johtuu varmaan siitä, että olet valinnut laina-ajaksi yhden kuukauden. Fast Investille on tullut paljon uusia rekisteröityneitä nyt viime aikoina ja lainoista on kova kilpailu. Koita höllentää laina-aikaa hieman pidemmäksi ja anna auto-investin raksuttaa muutama arkipäivä. Pitäisi hoitaa ongelma 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.