Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Futuurit, johdannaiset, hedge fundit, shorttaus, bearit ja bullit. Näitä termejä kuulee usein turhankin paljon silloin, kun puhutaan sijoittamisesta ja se saa usein hieman perehtyneemmänkin kaverin pään pyörälle. Tämä jargoni sai myös alun perin itseni ajattelemaan, että ei minun kannata sekaantua sijoittamiseen tai rahastosäästämiseen millään tavalla. Totuus kuitenkin on, että pienelläkin määrällä perehtymistä voi aloittaa esimerkiksi rahastosäästämisen, eikä se vaadi sinulta mitään tuhansien kirjojen lukemista tai perehtymistä mihinkään alan jargoniin.
Sisällysluettelo
Kuka tahansa voi aloittaa rahastosäästämisen
Meistä melkeinpä kenellä tahansa on mahdollisuus säästää viisaasti. Siihen ei vaadita tuhansien eurojen kertapanostuksia tai paljoa alan tietämystä, eikä se ole myöskään varakkaista perheistä tulevien henkilöiden yksinoikeus.
Pidän itseäni elävänä esimerkkinä, sillä ajokorttia lukuunottamatta, en ole koskaan saanut mitään valmiina eteeni vaan kaiken eteen on täytynyt tehdä paljon töitä. Huomaan kuitenkin, että sijoittamisesta voi olla minulle paljon vetoapua tulevaisuudessa ja kaikkia rahoja ei tarvitse tienata itse, vaan rahan voi myös laittaa töihin.
Kun itse aloitin tämän blogin kirjoittamisen niin tarkoituksena olikin yrittää selittää erinäisiä mahdollisuuksia maallikon kielellä, sillä olenhan sellainen myös itsekin. Olen omasta mielestäni onnistunut tässä melko hyvin ja yritän tulevaisuudessakin välttää vaikeasti ymmärrettävien termien käyttöä, sillä se ei ole omasta mielestäni edes tarpeellista normaalin rahastosäästäjän kannalta.
Rahastosäästäjäksi vain 15 eurolla kuussa
Lähes jokaisella meistä on varaa aloittaa rahastosäästäminen, sillä vain 15 eurolla kuussa pääsee jo hyvin alkuun ja vaikka tästäkin lausahduksesta *Nordnetin talousasiantuntijana toimiva Martin Paasi on ottanutkin mediassa lokaa niskaansa, niin olen hänen kanssaan täsmälleen samaa mieltä.
Tiedostan kyllä, että tälläisen kommentin heittäminen mediassa johtaa automaattisesti kritiikkiin, sillä monet suomalaiset elävät tällä hetkellä erittäin vaikeita aikoja taloudellisesti ja elämä voi olla yhtä taistelua kuukaudesta toiseen, mutta meillä jokaisella on varmasti jotain mistä hieman puristaa rahaa säästöön.
Kilpailuttamalla omat sopimuksensa, vähentämällä paheita tai ruokakaupan vaihto voivat olla hyviä esimerkkejä siitä, miten se vähintään 15 euroa saadaan jostain puristettua säästöön. Korkoa korolle -efekti on mielestäni erittäin hieno ilmiö, joka ehdottomasti kannattaa ymmärtää, sillä siihen voimaan koko sijoittaminen ja rahastosäästäminen perustuu. Olenkin kirjoittanut siitä artikkelin joten en ota siihen kantaa enemmän tässä, mutta pääset lukemaan siitä klikkaamalla tästä.
*Aloita rahastosäästäminen jo tänään!
Riskien ymmärtäminen
Sijoittamiseen liittyy myös usein harhaluuloja siitä, että kyseessä olisi jonkin sortin kasino, jossa uhkapelataan omaisuutta ja vain ainoastaan ne, jotka asiasta enemmän tietävät voivat sijoittamisella rikastua.
Tämähän ei missään nimessä ole totta ja vaikka sijoittamiseen sekä rahastosäästämiseen riskit kuuluvatkin, niin omasta mielestäni suurin riski on pitää rahoja makaamassa käyttötilillä tai sukanvarressa, sillä rahanarvon lasku nakertaa varallisuuttasi jatkuvasti.
10 vuoden päästä tulet mitä todennäköisimmin saamaan huomattavan paljon vähemmän hyödykkeitä 100 eurolla, mitä sillä tällä hetkellä saa ostettua eli järkevä säästäminen on erittäin kannattavaa.
Hyvinvointivaltio, mutta kuinka kauan?
Suomi velkaantuu hurjalla vauhdilla ja leikkauksista puhutaan paljon mediassa, mutta meillä täällä suomessa on vielä harvinaisen hyvät palvelut ja etuudet.
Koulussa olen huomannut, kuinka kiittämättömiä suomalaiset opiskelijat olevat siitä, että saavat ilmaisen koulutuksen ja siitä vielä jopa maksetaan. Tilanne ei todellakaan ole samanlainen joka puolella maailmaa ja ulkomaalaisten opiskelijatovereideni kanssa keskustellessani näistä asioista, he ovat katsoneet minua silmät pyöreänä, että miten näin hyvää systeemiä on edes mahdollista ylläpitää?
Tätä koko ruljanssia pyörittää tietenkin veronmaksajat, mutta elämme jatkuvasti velaksi ja leikkauksia systeemiin tulee varmasti myös tulevaisuudessa. Tähän meistä jokainen voi kuitenkin varautua säästämällä viisaasti, sillä samoja etuuksia ei välttämättä ole enää tulevaisuudessa.
Kuka maksaa sinun eläkkeesi?
Eläkkeen miettiminen parikymppisenä on jopa jollain tavalla pelottavaa, mutta ainakin itse olen miettinyt, että kuka minun eläkkeeni tulee maksamaan ja milloin pääsen eläkettäni viettämään?
Jopa meillä nyt työelämään siirtyvillä tai työelämän aloittaneilla on paljon mietittävää, sillä joudumme vääjäämättä omien vanhempiemme eläkkeiden maksajiksi ja meitä tulee olemaan todella paljon vähemmän, kuin eläkkeestä nauttivien henkilöiden määrä on.
Tilastollisesti suomessakin syntyvyys on laskusuunnassa, eli nuoremmilla sukupolvilla on aina vaan isompi taakka hartioillaan. Tämä asia siis tulee vain pahenemaan ajan myötä ja vaikka me vielä tästä jotenkin selvittäisiin, niin haluammehan tietenkin myös nauttia omasta eläkkeestämme.
Tämänkin syyn takia, viisas säästäminen on avainasemassa omia eläkepäiviä miettien ja mitä nuorempana sen aloittaa, niin sitä enemmän ehdit kartuttaa varallisuuttasi sekä korkoa korolle -efekti pääsee paremmin vauhtiin.
Lopuksi
Tästä tuli hieman pidempi artikkeli, mutta paljon jäi vielä sanomattakin. Uskon kuitenkin, että näiden asioiden miettiminen mahdollisimman nuoressa iässä on erittäin kannattavaa ja itseäni harmittaa vietävästi, etten vieläkin nuorempana alkanut ajattelemaan näitä asioita, sillä olisin voinut jo huomattavasti aiemmin säästää viisaasti.
Toivottavasti tulevaisuudessa mediat myllyttävät aiheesta entistä enemmän ja saataisiin ne miljardit eurot suomalaisten pankkitileiltä töihin! Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!
Viisas aloittaa säästämisen ajoissa 🙂