Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Opiskelijana joutuu valitettavan usein kamppailemaan raha-asioiden kanssa. Onneksi on kuitenkin olemassa keinoja, joilla voi saada paljon helpotusta opiskelija-arkeen. Tässä omat tärppini taloudelliseen onnistumiseen opintojen aikana.
Sisällysluettelo
Onnea uusille opiskelijoille!
Aluksi haluan onnitella tuoreita opiskelijoita opiskelupaikasta. Olette ottamassa hienon askeleen elämässänne, joka tarjoaa paljon ikimuistoisia hetkiä ja kokemuksia.
Ikimuistoisten hetkien ja kokemuksien lisäksi vastassa on myös vastuuta omasta taloudesta – usein myös todella rajatuilla resursseilla. Tästä syystä on ehdottoman tärkeää, että muistaa varautua hyvissä ajoin opintojen aikaisiin raha-asioihin.
Tänä päivänä kesätöiden tekeminen on lähes välttämättömyys opiskelijoille, jotta selviää taas seuraavasta syksystä, talvesta ja keväästä. Tämän lisäksi, useat opiskelijat joutuvat tekemään töitä myös lukukausien aikana tai/ja käyttämään opintolainaa elämiseen.
Välttääkseen nämä jälkimmäiset ”sudenkuopat”, on tärkeää opiskella oman talouden hallintaa. Parhaassa tapauksessa sinulla voi olla opintojen jälkeen merkittävää pääomaa ennen työelämään siirtymistä. Aika on meidän sijoittajien paras ystävä. joten 3-6 vuoden etumatka voi todellakin olla merkittävä asia tulevaisuudessa.
Budjetointi
Mistä rahaa tulee ja mihin se menee? Miten paljon voin törsätä opiskelijabileisiin ennen kuin se ajaa minut taloudellisiin ongelmiin? Budjetointi on ehdottoman tärkeää kaikille, mutta sen tärkeys korostuu etenkin opiskelijoilla.
Ota siis kynä ja pape… Tai sitten ei. Digitaaliset työkalut mahdollistavat tehokkaamaan ja hieman kivuttomamman tavan budjetointiin. Erilaisia budjetointipohjia (.xlsx muodossa) on netti pullollaan. Yhtenä hyvänä pohjana voin suositella Marttaliiton budjetti- ja kirjanpitolomaketta.
Jos taas ajatus budjetoinnista hyvästä budjetointipohjasta huolimatta puistattaa, niin myös erilaisia mobiilisovelluksia on luotu juuri budjetointia varten. Yhtenä hyvänä esimerkkinä tällaisesta sovelluksesta on Pivo.
Aloitettuasi oman taloutesi seurannan huomaat hyvin nopeasti, mihin se raha oikeasti pankkitililtäsi katoaa. Tämän jälkeen sinun täytyy oikeasti miettiä, mistä pystyt luopumaan ja mistä et. Kaikesta ei tietenkään kannata opiskelijanakaan luopua, mutta mitä enemmän jarruttaa menojensa kanssa, sitä helpompaa opiskelijaelämä tulee olemaan.
Muista myös kerätä puskuria helposti likvidoitavassa muodossa yllättäviä menoja varten. Kaikilla on oma mielipiteensä siitä, kuinka paljon puskurissa tulisi olla rahaa. Itse kuitenkin olen vannonut sen nimeen, että sitä tulee olla tarpeeksi, jos se pahin mahdollinen skenaario sattuisi tapahtumaan.
Kilpailuta, kilpailuta, kilpailuta
Hyvän budjetoinnin jälkeen on tärkeää kilpailuttaa kaikki liittymät ja sopimukset. Monet liittymät ja sopimukset ovat välttämättömiä, mutta satojen eurojen vuosittaiset säästöt voi saavuttaa jo pelkästään kilpailuttamalla ne vuosittain.
Kilpailuttaminenhan on tunnetusti aika tympeää hommaa, mutta käytetty aika maksaa kyllä itsensä usein moninkertaisesti takaisin. Voit aloittaa kilpailuttamalla esimerkiksi sähkösopimuksen, puhelinliittymän ja vakuutukset.
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen onnistuu muutamassa minuutissa käyttämällä esimerkiksi *sähkömittari.fi-palvelua. Palvelu vertailee eri sähköyhtiöiden hintoja ja antaa sinulle automaattisesti listan edullisimmista vaihtoehdoista.
Puhelinliittymän kilpailuttaminen ei ole ihan niin yksinkertaista, sillä meillä kaikilla on erilaiset tarpeet puhelinliittymämme suhteen. Jos kuitenkin haluat oikeasti säästää huomattavasti myös puhelinliittymässä, voin lämpimästi suositella *Moi Mobiilin puhelinliittymää. Minulla on nyt ollut kyseinen liittymä reilun vuoden ajan ja maksoin liittymästäni vain 87 € kyseisen vuoden aikana.
Vakuutusyhtiöt ovat hieman haastavampia kilpailuttaa, etenkin jos tarvitset useamman vakuutuksen. Lähes kaikilla vakuutusyhtiöllä on jotkut vakuutukset edullisempia kuin toisilla yhtiöllä ja lähes kaikki antavat keskittäjäetuja. Tästä syystä joudut valitettavasti pyytämään tarjousta kaikilta vakuutusyhtiöiltä, jotta voit tietää varmasti edullisimman vaihtoehdon juuri sinulle.
Tuossa oli muutama vinkki kilpailutukseen liittyen, mutta urakka ei suinkaan lopu siihen. Voit myös kilpailuttaa asumisen, ruokaostokset, pankkipalvelut ja vaikka kuntosalin. Oikeastaan melkein minkä tahansa kuluerän pystyy kilpailuttamaan, ja se myös kannattaa tehdä.
Näe opintolaina mahdollisuutena, älä uhkana
Viime hallitus päätti heti kättelyssä pettää vaalilupauksensa. Hallitus teki leikkauksia opintotukeen ja muuttivat opintotuen asumislisän perinteiseen asumistukeen.
Vaikka leikkaukset satuttivat toi se yhden positiivisen asian mukanaan, sillä opintolainan kokonaisnostomäärää korotettiin. Taloudellisesti valppaimmat korkeakouluopiskelijat nimittäin aikoinaan huomasivat, että opintolainaa parempaa lainaa he eivät tule saamaan.
Opintolaina kannattaa nähdä mahdollisuutena siitä syystä, että se on valtion takaama laina, josta voit parhaassa tapauksessa maksaa paljon vähemmän takaisin valmistuessasi ajoissa.
Varsinkin monet sijoittamisesta kiinnostuneet opiskelijat käyttävät opintolainaa vivutuslainana, sillä he saavat lainan kuluja parempaa tuottoa osakemarkkinoilta. Kuten varmasti voit jo päätellä, kuulun myös itse tähän joukkoon.
Jos myös sinä haluat käyttää opintolainaa sijoittamiseen, niin *suosittelen avaamaan arvo-osuustilin Nordnettiin, sillä Nordnet tarjoaa mahdollisuuden kuukausisäästää kuluttomasti kasvurahastoihin ja ETF:iin. Kasvurahastot ja ETF:t ovat siitä hyviä opiskelijoille, että Kela ei pääse rankaisemaan sinua saamistasi osingoista. Kasvurahastoissa osingot uudelleen sijoitetaan suoraan takaisin rahastoon.
Jos oman asunnon osto on sinulla edessä noin 5 vuoden kuluttua tai aiemmin, voi myös ASP-tilin avaaminen ja opintolainan siirtäminen ASP-tilille olla kannnattavaa. Useiden pankkien ASP-tilit tarjoavat 1+4% korkoa. Tärkeää on kuitenkin huomata, että lisäkorko (4%) maksetaan vasta ostaessasi asunnon.
Tästä kaikesta huolimatta kannattaa aina muistaa, että laina on aina laina ja se tulee myös maksaa takaisin. Älä siis nosta opintolainaa, jos tarkoituksenasi on tuhlata se mahdollisimman nopeasti turhuuksiin. Opintolaina antaa paljon vetoapua oikein käytettynä, mutta sen nostamista voi suositella vain taloudellisesti valveutuneille opiskelijoille tai jos sitä tarvitsee elämiseen.
Käytä kaikki mahdollisuudet hyväksi
Suomessakin on todella paljon hyviä mahdollisuuksia säästää rahaa tekemättä käytännössä yhtään mitään. Noin kahden ja puolen vuoden aikana olen kirjoittanut tänne blogiini useita todella hyviä vinkkejä, joita itse käytin opintojen aikana ja käytän myös edelleen.
Yhtenä hyvänä esimerkkinä tällaisesta mahdollisuudesta on Bank Norwegianin talletustili. Kyseinen talletustili tarjoaa 0,75% korkoa, joka on todella hyvä useisiin suomalaisiin kivijalkapankkeihin verrattuna. Itse käytän kyseistä talletustiliä omana säästötilinäni, jossa on kaikki minun helposti likvidoitava varallisuus. Bank Norwegian kuuluu myös Norjan talletussuojan piiriin, joten rahasi on turvattu aina 100 000 euroon asti.
Toinen hyvä vinkki samalta yhtiöltä on Bank Norwegianin luottokortti, joka olisi hyvä löytyä jokaisen taloudellisesti valppaan, matkustelevan ja yli 23-vuotiaan lompakosta. Kortti on parhaimmillaan täysin ilmainen, kunhan vain muistaa maksaa koko luoton aina ajallaan. Samalla kerryttää kaikista ostoksista lentopisteitä, joita voi käyttää esimerkiksi lentäessä ulkomaille Air Norwegianin koneilla. Omassa taloudessani kerrytettiin vuoden aikana n. 300 € edestä lentopisteitä. Näillä pisteillä lentää kaksi ihmistä Keski-Eurooppaan ja takaisin.
Liittyminen korkoa maksaviin S-osuuskuntiin on myös todella suosittu tapa saada lisää rahaa pienellä vaivalla. Tämä vaatii jo hieman pääomaa, mutta tässä on loistava esimerkki viisaasta kohteesta opintolainalle. Legendaarinen S-juna ei tosin ole enää niin kannattava kuin ennen, mutta silti on vielä korkoa maksavia osuuskuntia. Tulen päivittämään vuonna 2019 korkoa maksaneet osuuskunnat lähitulevaisuudessa tänne blogiini.
Myös esimerkiksi Plussakortti ja S-etukortti olisi muutenkin hyvä löytyä lompakostasi, vaikka et usein asioisikaan kyseisissä liikkeissä. Ne muutamatkin asiointikerrat voivat tuoda muutaman euron bonusta ja usein myös mahdollistavat ihan hyviä tarjouksia asioista, joita saatat tarvita.
Kannattaa ehdottomasti kahlata blogiani läpi, jos sinua kiinnostaa nämä asiat enemmän. Voit aloittaa vaikka suuntaamalla blogini Säästäminen -kategoriaan. Olen koonnut sinne kaikki säästämisestä kertovat blogitekstini.
Lopuksi
Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että muista myös nauttia opiskeluajoistasi. Kaikesta ei todellakaan tarvitse tinkiä ja en tehnyt niin myös itsekään. On aina kuitenkin eri asia toteuttaa lähinnä sellaisia asioita, jotka mahdollistavat lähes kivuttoman tavan säästää rahaa.
Itse olin opiskelijana opiskelijavaihdossa ja siihen sitä rahaa todellakin paloi, mutta se oli kokemuksena täysin korvaamaton. Tekemällä taloudellisesti fiksuja päätöksiä voi kuitenkin pitää hauskaa ja samalla kerryttää varallisuutta.
Toivottavasti sait tästä kirjotuksesta jotakin irti. Jos haluat saada tiedon uusista kirjoituksistani jatkossa, muista myös seurata blogiani Twitterissä, tykätä blogistani Facebookissa ja tilata kanavani YouTubessa! Onnea opiskeluihin!
Oma neuvoni tulevalle korkeakouluopiskelijalle? Älä jää valmistumisen jälkeen Suomeen, koska tällöin olet hyvätuloinen ja parempiosainen, mikä lisää tuloeroja ja eriarvoistumista Suomessa. Moni kateellisesti halveksii tälläisiä ihmisiä ja poliittisissa puheissa hyväosaiset rinnastetaan yhteiskunnan riistäjiin, jotka eivät ollenkaan osallistu ”talkoisiin”.
Heh, Suomi on kyllä kateellisten maa, mutta kyllä täällä vielä korkeakoulutusta osataan myös arvostaa. 🙂
Kiitoisaa tekstiä jälleen!
Opiskelijalle myös hyviä talousvinkkejä: Opiskelijakortilla saa todella paljon alennuksia ja tarjouksia, kannattaa myös tsekata opiskelijaedut erilaisissa sovelluksissa esim. Spotify normaali hinta taitaa olla 9,90€, opiskelijan edulla 3kk ilmaiseksi ja sen jälkeen 4,99€/kk
Omalla kohdalla sain opintolainan jopa kannattamaan>maksimilainat ja takaisinmaksu heti valmistumisen jälkeen. Opintolainahyvitys maksaa 40% 2500€ ylittävältä osalta. OP:n verkkosivuilta löytyy aiheeseen erittäin hyvä, ja helppokäyttöinen laskuri. OP maksaa myös bonuksia lainoista ja vakuutuksista, joilla voi esimerkiksi maksaa esim. vakuutusmaksujaan.
Blogisi innoittamana tuli pari vuotta sitten tehtyä ensimmäisiä sijoituksia, ja hypättyä s-junaan. Siitä se sitten lähti:).
Kiitos! ja jatka samaan malliin!
Kiitos mukavasta palautteesta! Tuo opiskelijakortti juttu on kyllä ihan totta. Sitä tuli hyödynnettyä ihan liian vähän.