Skip to main content

Oma näkemykseni Merja Mähkän kohuartikkelista

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Facebookin Sijoituskerho ryhmässä kuohui sunnuntaina. Kaikki alkoi Merja Mähkän uuden kirjan promokirjoituksesta, jossa kerrottiin Merjan sijoitustaipaalesta ja vinkeistä taviksille. Nyt haluan jakaa myös oman näkemykseni kohuartikkelista. HUOM! Tällä kirjoituksella ei ole tarkoitus mitenkään mollata Merjaa tästä artikkelista, kirjasta tai hänen suorituksestaan sijoittajana. Merjaa tuntematta uskallan väittää, että hän on hieno esikuva kaikille sijoittamista harkitseville suomalaisille.

Vesittyikö artikkelin sanoma sensaatiohakuiseen otsikointiin?

Huomattavasti eniten keskustelua, ja myös keskustelun vedenjakana toimi Merjan isältään saama 60 000 euron alkupääoma sijoittamiseen.

En olisi halunnut tämän faktan olevan artikkelin syömähammas ja keskustelun herättäjä, mutta iltapäivälehtien journalismi valitettavasti toimii klikkihakuisuudella ja provoilla. Toisaalta Merjaa tämä tuskin haittaa, sillä kirjoituksen tarkoitus oli saada näkyvyyttä hänen uutuuskirjalleen ”Sijoittajaksi 7 päivässä”.

Olisiko kirjoitus herättänyt minkälaisia reaktioita, jos Merja olisikin aloittanut 6000 euron pääomalla ja kerryttänyt sen 30 000 euroon? Suhteessahan summat ovat samat kuin artikkelissa ja sijoittamisesta puhuttaessa ihan yhtä vaikuttavat. Sijoittamisessa onnistumista tai epäonnistumista ei nimittäin ikinä pitäisi mitata euroissa vaan prosenteissa.

Pointtini on se, että Merjan alkupääomalla tai isältään saamalla alkupääomalla ei ole mitään merkitystä kirjoituksen ja/tai kirjan tarkoitettuun sanomaan. Artikkelissa puhutaan muutamaa epäkohtaa lukuunottamatta täyttä asiaa, jota jokaisen suomalaisen tulisi miettiä. On mielestäni kuitenkin ikävää, että sen sanoma antaa mahdollisesti epärealistisen kuvan piensijoittajan mahdollisuuksista vaurastua, sillä heti kirjoituksen alussa keskitytään euroihin.

Itseensä sijoittaminen on tärkeintä ”taviksille

Artikkelista jäi valitettavasti puuttumaan yksi tärkeä osa sijoittamista miettivän alkutaipaleesta: itseensä sijoittamisesta. Itseensä sijoittaminen ei nyt tässä kontekstissa tarkoita olutsalkun ostamista tai ulkomaan reissua Thaikkuihin.

Itseensä sijoittaminen on oman osaamisen kehittämistä ja sitä kautta omien tulojensa kasvattamista. Jos oma ammatti on kuitenkin kutsumustyö, eikä omassa ammatissaan ole mahdollista saada lisää potkua omiin tuloihin kehittämällä itseään, niin esimerkiksi sivutyöt ovat varteenotettava vaihtoehto lähes kelle tahansa.

Uskallan väittää, että itseensä sijoittaminen ja sitä kautta oman osaamisen kehittäminen tuottaa paremman ROI:n kuin osakemarkkinoiden tarjoama keskituotto. On itseasiassa ironista, että tämä jää artikkelista kertomatta. Onhan Merja myös itse korkeakoulutettu ja sijoittanut valtavasti omaan osaamiseensa. Toivottavasti tätä sivutaan edes jotenkin Merjan kirjassa.

Hajauttamiseta kerrotaan, mutta paljon jää myös kertomatta

Artikkelissa kerrotaan hyvin, että kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Merja haluaa tällä painottaa, että kaikkia rahojaan ei kannata tuupata vain yhteen tai muutamaan eri yhtiöön.

Samalla Merjalta (tai journalistilta?) jää kuitenkin kertomatta, että pelkästään eri yhtiöihin hajauttaminen ei riitä. Pitää ottaa huomioon myös yhtiöiden eri sektorit ja maantieteellinen hajautus. Suomi on nimittäin aika pieni tekijä globaaleilla osakemarkkinoilla. Myös raaka-aineet ja eri korkoinstrumentit voivat olla etenkin iäkkäämmälle sukupolvelle turvallisempi satama kuin suorat osakesijoitukset.

Nykyään tosin voisi väittää, että lähes kaikki yritykset toimivat globaalisti ja maantieteellinen hajauttaminen ei olisi enää niin tärkeää. Täten myös vaikka pelkkään S&P 500 sijoittaminen riittäisi. En kuitenkaan itse allekirjoita tätä ihan täysin. Eri sektoreihin hajauttaminen on toisaalta taas itsestään selvää. Ethän halua tuupata kaikkia rahojasi pelkästään esimerkiksi finanssi- tai lääkealan yhtiöihin?

Toisaalta uskon, että Merjan kirjassa kirjoitetaan hajauttamisesta huomattavasti syvemmin. En tosin myöskään näe syytä, miksi niitä ei olisi voinut tuoda esille jo em. artikkelissa

Hieno saavutus isänsä antamasta alkupääomasta huolimatta

Merja on tehnyt hienon työn kasvattaessaan alkuperäisen 60 000 euroa 300 000 euroon. Tätä ei missään nimessä pidä pitää itsestäänselvyytenä, sillä isänsä rahathan Merja olisi voinut työntää vaikka punaviiniin, suklaaseen ja uusiin autoihin.

Eniten minua tosin vaan harmittaa se, että kirjoituksen sanoma hukkuu sensaationhakuiseen ja provosoivaan otsikointiin. Samalla myös kirjoitus mahdollisesti luo epärealistisen kuvan sijoittamisesta. Vaikka pikavippejä ja kulutusluottoja tarjoavat tahot harrastavatkin aggressiivista mainontaa, ei meidän sijoittamisesta puolesta puhuvien kuuluisi ikinä vajota sille tasolle.

Pidetään sijoittaminen realistisena vaurastumisen keinona ja kaikille mahdollisuutena vaurastua. Ei sotketa sitä sanomaa asioilla, jotka eivät ole kaikille itsestään selvyyksiä. Vaikka alkupääoman saamisessa ei mitään väärää olekaan, ei se saa vaikuttaa sellaisten ihmisten mielikuvaan, jotka eivät isältään alkupääomaa ole saanutkaan.

Ei siis saisi luoda sellaista mielikuvaa, että satojen tuhansien eurojen saaminen sijoittamisen avulla olisi mitenkään helppoa ”taviksille”. Sitä Merja tuskin halusikaan ilmaista, mutta artikkelin kirjoittanut journalisti onnistui sen niin muotoilemaan.

100 euroa, 1000 euroa ja 10 000 euroa ovat myös isoja rahoja ”taviksille” ja vaikka Merjan 300 000 euroon ei ikinä pääsisikään, on pienempiinkin tavoitteisiin pääseminen jokaisen suomalaisen taloutta helpottava asia.

Lopuksi

Lopuksi täytyy todeta, että vaurastuminen on mahdollista myös ilman alkupääomaa. Merjan lukemiin on vielä PITKÄ matka, mutta olen tyytyväinen niin Merjan kuin omiinkin saavutuksiin vaikka euromääräisesti kaukana toisistamme olemmekin. Muutamassa vuodessa olen onnistunut kasvattamaan varallisuuttani 0 eurosta jo 5 numeroiseksi luvuksi. Sijoittaminen siis todellakin kannattaa. Jos et siis ole vielä aloittanut niin kannattaa ehdottomasti harkita *TÄYSIN ILMAISEN arvo-osuustilin avaamista Nordnettiin Muista myös tykätä blogistani Facebookissa ja seurata Twitterissä!

7 thoughts to “Oma näkemykseni Merja Mähkän kohuartikkelista”

 1. Osittain tuon 60 000€ alkupotin kasvattaminen 300 000€ on ollut myös sitä, että Merja on säästänyt palkastaan lisää rahaa salkkuun. Se mistä närä ehkä hiukan herää, on se ettei salkkua avata sen enempää – mikä osuus on säästettyä, paljonko tuottoa on tullut ja millä osakkeilla. Amerilla nyt ainakin, Merjan kertoman mukaan.

  On aivan eri asia jos tuo isältä saatu 60 000€ on tuplannut 120 000€ ja omaa rahaa on samaan aikaan säästetty vaikka 100 000€ lisää salkkuun.

  Harvinaisen hyvä jakso Merjalle on kuitenkin sattunut, osakemarkkinoiden keskituoton normaalisti ollessa 7-8%. Useasti kuulee vain näitä tarinoita, mutta vaurastuminen on mahdollista sillä hitaammallakin tavalla josta Merja puhuu 15€ kuukausisäästöissä. Kuusinumeroisiin summiin on vaikea päästä, mutta mitä vähemmän on rahaa ja tuloja sitä tärkeämpää on säästää edes hiukan pahan ja hyvän päivän varale.

 2. Unohdit vielä sen että Mähkä on säästänyt tuloistaan jatkuvasti LISÄÄ sijoituksiinsa ja ollut säästäväinen aina. On voinut sijoittaa vuodessa vähintään kymppitonnin lisää, jopa 20 tuhattakin?
  Jokaiselle keskituloiselle pitäisi 10 vuodessa saada vähintään 50 000 euron salkku siis kasaan kun eihän vaadi kuin n 400 euroa /kk vaikka tuotto jäisi nolliin.

 3. Merja Mähkä kertoi Sijoitus-Invest 2018 messuilla pitämässä puheessaan, että teki ihan ensimmäiset sijoitukset elämässään vuonna 2012.
  Täytyy sanoa, että on kyllä melko hienosti onnistunut sijoitukset sen jälkeen jos on 60k€ -> 300k€:oon kasvattanut salkun siis 6. vuodessa. Yhteensä siis 400%:n kasvu, eli 30.77% vuosi tuotto, jokaikinen vuosi!
  Tuommoista tuotta ei kyllä saa mihinkään Appleen (AAPL) sijoittamalla.
  Esim. ihan kunnioitettavalla 20% vuosittaisella tuotolla 60k€ olisi 6 vuodessa vain 180k€.
  Eli varmaan on sitten laittanut aikalailla lisää pääomaa.
  Melkein uskomatonta, mutta pakko kai se on uskoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.