Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Elämme mielenkiintoisia aikoja vertaislainasijoittamisen kohdalla, sillä käytännössä koko toimiala ei ole kokenut mitään vastaavaa. Miten ihmisten maksukyky säilyy tässä poikkeavassa tilanteessa? Voiko vertaislainoihin sijoittamalla tehdä tuottoa koronankin aikana vai meneekö markkinapaikkoja nurin? Otetaan siitä selvää.
Sisällysluettelo
Kuinka paljon luottotappiot kasvavat koronan aikana ja sen jälkeen?
Tähän kysymykseen ei varsinaisesti ole varmaa vastausta, sillä tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne. Lainanhakijat ovat työelämässä eri toimialoilla ja tehtävissä, joten siinä mielessä hajautus on jokseenkin kunnossa.
Tämän lisäksi useilla eri markkinapaikoilla sijoittavat yleensä hajauttavat sijoituksensa hyvin myös maantieteellisesti. Korona tosin vaikuttaa koko maailmaan, joten voi hyvin olla, että maantieteellinen hajautus on laiha lohtu.
Pienempiä markkinapaikkoja on suurissa ongelmissa koronan aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi ja isotkin toimijat ovat joutuneet kovaan tilanteeseen, joten koko toimiala on ottanut ison kolauksen koronaviruksesta.
Kolikon kääntöpuolena on se, että tämän kriisin jälkeen vain vahvat markkinapaikat selviytyvät tästä tilanteesta ja se tuo jonkinlaista turvaa sijoittajille tulevaisuutta ajatellen. Nyt todella erotetaan jyvät akanoista.
Miten itse olen toiminut vertaislainasijoituksieni kanssa?
Tietenkin tämä tilanne on vaikuttanut myös omaan sijoituskäyttäytymiseeni. Päätin nostaa rahat pois kaikista pienemmistä markkinapaikoista ja siirtää kaikki vertaislainasijoitukseni isommille toimijoille. Näistä isoista toimijoista jäljelle jäivät Euroopan suurin markkinapaikka *Mintos ja kotimainen *Fellow Finance.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luovuin Fast Investistä, Grupeerista ja RoboCashista. Ikävä kyllä en ole voinut nostaa rahojani Grupeerista, sillä kyseinen markkinapaikka on pahoissa ongelmissa ja sijoittajat spekuloivat Grupeerin olevan jopa huijaus. FastInvestistä ja RoboCashista sain tosin nostettua rahat aivan normaalisti.
Itse en lähde Grupeerin kohdalla sen enempää spekuloimaan, vaikka huijauksen mahdollisuus tietenkin on. Odotan rauhassa, että pöly laskeutuu tämän asian suhteen, sillä tapanani ei ole syyttää yrityksiä huijaamisesta ennenaikaisesti. Olen kuitenkin nyt poistanut kaikki linkit pienemmistä markkinapaikoista, sillä blogini tapoihin kuuluu, että teen yhteistyötä vain yritysten kanssa, joita itse käytän aktiivisesti.
Fellow Finance – Nostin sijoittamani pääoman määrää
Päätin tämän koronahässäkän vuoksi nostaa *Fellow Financelle sijoittamani pääoman määrää, sillä paniikin vuoksi muut sijoittavat myivät omia lainasijoituksiaan erittäin edullisesti. Parhaimmillaan sain ostettua lainoja peräti 20 % alennuksella. Nyt jälkimarkkinoita saa kytätä päivittäin hyvien alennuksien toivossa, sillä suurin paniikki näyttää olevan jo takana päin.
Tämä voi toki myöhemmin kostautua isoina luottotappioina, mutta uskon suomalaisten maksukykyyn nyt ja tulevaisuudessa. Suomessa on kuitenkin todella hyvä turvaverkko lomautusten ja irtisanomisten kohdalla. Tämän lisäksi Fellow Financelta lainaavat suomalaiset ovat töissä eri toimialoilla ja kaikkiin koronavirus ei vaikuta samalla tavalla.
Kysyin Fellow Financelta kinkkisiä kysymyksiä
Päätin myös esittää kysymyksiä Fellow Financelle ja sieltä vastattiin kysymyksiini todella nopeasti. Haluankin nyt jakaa kysymykseni ja niihin saamani vastaukset kaikille lukijoilleni, jotka sijoittavat Fellow Financella tai ovat aikeissa siellä sijoittaa:
Kysymykset
- Miten Fellow Finance määrittelee yksittäisen lainanhakijan luottoluokituksen? Olen huomannut, että viidenkin tähden lainoissa saattaa lainanhakijalla olla todella pienet tulot. Mitä muuttujia otatte huomioon luottoluokitusta määriteltäessä?
- Miksi kaikilta lainanhakijoilta ei tarkisteta tulotietoja?
- Jos yksittäinen henkilö nostaa uuden lainan, niin kuinka kauan edelliset tulotiedot ovat voimassa ennen kuin ne tarkistetaan uudestaan?
- Osa muistakin henkilötiedoista on osassa lainoista puutteellisia. Miksi kaikilta lainanhakijoilta ei kysytä esimerkiksi asumismuotoa tai asunnon tyyppiä?
- Vuoden 2019 alussa tapahtui muutos realisoitavien lainojen myyntihinnassa (Kulutusluotot Suomi). Kuinka todennäköisesti tämä tulee muuttumaan tulevaisuudessa ja kuinka paljon annatte sijoittajille aikaa reagoida tähän muutokseen?
Vastaukset
- Lainanhakijoiden luottokelpoisuutta arvioidaan koneoppimiseen perustuvalla lukuisia muuttujia (esim. ikä, perhemuoto, asuinpaikka, koulutus yms.) sisältävällä credit scoring-mallilla, joiden on todettu korreloivan todennäköiseen tulevaisuuden maksukäyttäytymiseen. Yleistäen myös pienituloinenkin lainanhakija saattaa saada hyvän luottoluokituksen, jos hänellä esimerkiksi löytyy aiempaa positiivista maksudataa palvelustamme. Mallin tarkkuutta suomalaisissa kuluttajalainoissa voit arvioida tilastosivulta, kuinka historialliset realisoituneet luottotappiot ovat jakautuneet luottoluokituksen mukaisesti.
- Lähtökohtaisesti kaikilta tarkistetaan tulotiedot. Aiempi asiakkuus, maksuhistoria ja aiemman tulotositteen päiväys vaikuttavat kulloiseenkin tulotiedon verifioimiseen. Poikkeavuuksia ovat etenkin alle 100 € laina, hyvä asiakassuhde ja takaisinmaksuhistoria. Tämä perustuu kokemukseemme siitä, että näin pienissä lainoissa kahden vuoden minimilaina-ajalla maksuerät ovat vain muutama kymppi kuukaudessa, jolloin lainarasitteen kk maksakmisessa lainanhakijan tulot eivät näyttele pääroolia, vaan demograafiset tekijät ja aikaisempi maksukäyttäytyminen. Pääviestimme liittyen palvelussa esillä olevien lainahakemuksen tiojen tutkimiseen (joiden pohjalta moni sijoittaja haluaa tehdä omia luottopäätöksiä) on se, että kyseiset tiedot ovat suurelta osin tarkistamattomia lainanhakijan itse täyttämiä tietoja lainahakemuksella ja niistä puuttuu paljon tietoa (esim. aikaisempi maksukäyttäytyminen), joita käytämme luottopäätöksen tekemisessä.
- Mikäli ei ole syytä epäillä muutosta niin alkaen 3 kuukautta viime tarkistuksesta
- Tässä vähän laajempi vastaus lainahakemuksella oleviin tietoihin. Palvelussa tarjolla olevat lainahakemuksen tiedot ovat lainanhakijan täyttämiä lainahakemuksella. Fellow Finance tarkistaa lainanhakijan lainahakemuksella (kun haettu lainasumma yli 1000€) ilmoittaman bruttotulon oikeellisuuden esim. palkkakuitista. Fellow Financella ei ole mahdollisuutta tarkistaa lainahakemukselle lainanhakijan ilmoittamia menotietoja, vaan käyttää vertailutietona luottoluokitusmallissaan yleisiä tilastollisia talouden koon mukaan määriteltyjä menoja (lähde: Tilastokeskus) laskeakseen lainanhakijan vertailukelpoiset menot luottoanalyysin muuttujana. Lisäksi saamme lainahakemuksia usealta eri yhteistyökumppaneilta (esim. lainojen vertailusivustot) ja jokaisella on omat lomakkeensa, jotka eivät ole keskenään standardisoituja tietosisällöltään. Tästä johtuen kaikki meidän omalla lainahakemuksella olevat tiedot eivät välttämättä ole aina täysimääräisesti saatavilla. Esim. mikäli meiltä puuttuu tieto lainanhakijan asumismuodosta, käytämme oletuksena lainanhakijan luottokelpoisuusarvioinnissa aina heikointa muuttujaa asumismuodon osalta.
- Kilpailutamme sopimuksia perintätoimistojen kanssa säännöllisin väliajoin. Sijoittajille muutoksista tiedotetaan välittömästi niiden vahvistuessa.
Olen todella tyytyväinen, että kysymyksiini vastattiin nopeasti ja asiantuntevasti. Toivottavasti näistä kysymyksistä ja vastauksista oli hyötyä myös teille!
Lopuksi
Tässä taas tovi vierähti uuden kirjoituksen kanssa, mutta jatkossa pyrin kirjoittamaan taas useammin blogiini. 🙂 Minulla on itseasiassa paljon aiheita muistiinpanoissani, joista haluan kirjoittaa. Nyt vaan täytyy puristaa omasta aikataulusta aikaa kirjoittaa aiheista blogikirjoituksia. Toivotaan, että tämä koronahässäkkä tästä laantuisi ja päästäisiin jatkamaan normaalai elämää.
Miltäs maailma nyt näyttää?