Skip to main content

Lopeta rahasta murehtiminen – lue vinkit vaurastumiseen

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Säästäminen, sijoittaminen, raha ja taloudenhallinta. Näistä aiheista ei puhuta koulussa ja useat suomalaiset tuskastelevat raha-asioidensa kanssa. Nyt on aika opastaa suomalaisia kädestä pitäen rahaan liittyvissä asioissa. Näillä kootuilla vinkeillä voit saada omaan talouteesi vetoapua nyt ja tulevaisuudessa. Toteuta kaikki tai itsellesi sopivimmat vinkit, mutta tärkeintä on lopettaa jahkailu ja aloittaa jo tänään!

Kaikki vinkit yksissä kansissa

Jos olet jaksanut kahlata blogini kokonaan läpi, olet jo varmasti törmännyt tämän kirjoituksen esittämiin asioihin. Kaikilla ei siihen valitettavasti ole aikaa ja halua, joten haluan tiivistää kirjoittamani vinkit yhteen kirjoitukseen.

Jokaisesta vinkistä löytyy vain pieni tiivistelmä aiheesta ja voit halutessasi lukea lisää kyseisistä asioista syvemmin käsittelevistä kirjoituksista. Kirjoituksiin löydät linkin jokaisen vinkin alta. Tätä kirjoitusta tulen myös tulevaisuudessa päivittämään, jahka saan enemmän aiheeseen liittyviä kirjoituksia kirjoitettua.

Ota siis kuppi kahvia tai teetä eteesi, mieti omaa tilannettasi ja ota käyttöön mahdollisimman moni itsellesi sopiva vinkki. Älä anna rahan olla se piru olkapäälläsi, joka aiheuttaa sinulle stressiä. Opettele hyvät vinkit, toteuta ne ja nauti enemmän elämästä!

Korkoa korolle -ilmiön ymmärtäminen

Kaikista tärkein vinkki ja ensimmäinen asia, mitä kenen tahansa tulee rahasta ymmärtää on korkoa korolle -ilmiö. Albert Einstein aikoinaan nimesi ilmiön maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, eikä suotta. Käytännössä tämän ilmiön takia rikkaat tulevat rikkaammaksi ja köyhät pysyvät köyhinä.

Jos et siis halua olla maksajan paikalla; on sinun aika ottaa asiasta selvää. Kaikki rahaan liittyvät vinkit alkavat avautumaan sinulle paremmin tämän asian sisäistettyäsi. Käytännössä ilmiö perustuu siihen, että korkoa ei synny ainoastaan sijoittamallesi pääomalle, vaan myös aiemmin saamasi korot alkavat tuottamaan korkoa.

Lue lisää korkoa korolle -ilmiöstä

Oman talouden hallinta

Korkoa korolle -ilmiön ymmärtämisen jälkeen, täytyy sinun oppia hallitsemaan omaa talouttasi. Oman talouden hallinnan voisi varmaan nimetä maailman tylsimmäksi hommaksi, mutta sen hallinta tuottaa mielenrauhan raha-asioiden vatvomisen sijaan.

Käytännössä ensimmäiseksi sinun täytyy tehdä lista kaikista tuloistasi ja menoistasi, ja sen jälkeen katsoa mitä jää viivan alle. Valitettavan usealla suomalaisella viivan alle ei jää mitään tai ollaan jopa pakkasen puolella. Tästä syystä on tärkeää nähdä mihin rahasi menevät. Voit sitten halutessasi alkaa karsimaan pahimpia ns. ”turhia” menoeriä.

Voit myös vaihtoehtoisesti nostaa saamiasi tuloja, mutta jokainen varmaan ymmärtää menojen karsimisen olevan se huomattavasti yksinkertaisempi vaihtoehto. Oman talouden hallintaa ei myöskään pidä sekoittaa ”kituuttamiseksi”.

Tarkoituksena ei todellakaan ole viedä sinulta pois kaikkia rakastamiasi asioita ja alkaa elämään näkkileivällä, vaan ottaa rehellinen katsaus omaan kulutuskäyttäytymiseesi ja napsia sieltä pois ne kaikista turhimmat menoerät.

Lue lisää oman talouden hallinnasta

ASP-tili

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on ollut jo kauan suurimman osan tiedossa, sillä omaa asuntoa on pidetty parhaana sijoituksena suomalaisessa yhteiskunnassa jo kauan.

ASP-tili on erillinen tili, jonka voit avata pankissa ja sen tarkoituksena on auttaa sinua ensiasunnon ostossa, tarjoamalla muun muassa valtiontakausta ja korkokattoa tulevalle asuntolainallesi. Sinun täytyy kuitenkin ensin todistaa olevasi kykenevä säästämään rahaa ja tavoitteenasi onkin säästää 10% haluamasi asunnon arvosta.

ASP-tili on sopiva juuri sinulle, jos tarkoituksenasi on ostaa omistusasunto seuraavan 5 vuoden aikana. ASP-tili ei myöskään ole koroton, sillä tilille maksetaan peräti 1+4% verotonta korkoa.

Korko toimii siten, että saat tilillesi joka vuosi 1% korkoa ja asunnon oston yhteydessä saat 4% korkoa tilinavaamisvuoden + 5 seuraavan vuoden talletuksilta.

Tilissä on myös muita hyviä ominaisuuksia, kuten korkokatto asuntolainallesi. Jos asunnon osto siis kiinnostaa lähitulevaisuudessa, lue lisää ASP-tilistä aiemmin kirjoittamassani artikkelista.

Lue lisää ASP-tilistä

Bank Norwegianin talletustili

Kivijalkapankit tarjoavat nykyisessä korkotilanteessa säälittävän huonoa korkoa talletustileille. Suomalaisilla makaa käsittämättömiä summia rahaa näillä tileillä ja inflaatio imee joka vuosi tästä rahasta ostovoimaa. Et ehkä menetä rahojasi tililtä, mutta inflaation myötä saat rahoillesi joka vuosi vähemmän vastinetta.

Tästä syystä yhtenä hyvänä vaihtoehtona pidetään Bank Norwegianin talletustiliä, sillä se tarjoaa asiakkailleen 1,75% korkoa 200 000€ asti. Kyseessä on siis norjalainen pankki, joka toimii täysin netissä. Tästä syystä kyseisen pankin kulurakenne on huomattavasti kevyempi ja he pystyvät tarjoamaan parempaa korkoa asiakkaidensa talletuksille jopa tässä korkotilanteessa.

Bank Norwegian kuuluu Norjan talletussuojanpiiriin, joten vaaraa rahojesi menettämisestä ei käytännössä ole (valuuttariskiä lukuunottamatta). Norjalla on myös Suomea parempi talletussuoja, sillä se suojaa rahasi peräti 200 000€ asti. Tästä on ollut viime aikoina mediassa paljon puhetta ja voi olla, että talletussuoja tipahtaa samalle tasolle kuin Suomessa, eli 100 000€:n.

Lue lisää Bank Norwegianin talletustilistä

S-juna eli korkoa maksavat S-osuuskunnat

S-juna nimitys sai aikoinaan alkunsa kauppalehden keskustelupalstalta ja sillä viitataan liittymistä kaikkiin korkoa maksaviin S-osuuskuntiin. S-osuuskuntia löytyy Suomesta tasan 20 ja niistä korkoa maksavia oli vielä 13 vuonna 2017.

Tavallisesti suomalaiset on liittynyt oman asuinalueensa S-osuuskuntaan ja saaneet samalla S-etukortin. Mikään ei kuitenkaan estä sinua liittymästä kaikkiin osuuskuntiin ja tällä tavoin S-junailu sai alkunsa. S-osuuskunnat maksavat osuuskunnasta riippuen 3 – 20% korkoa osuuskunnan liittymismaksulle. (100€)

Tämä korko on aivan käsittämättömän hyvä lähes riskittömälle ”sijoituskohteelle” ja sen takia siitä on tullut Suomessa hieman tunnetumpi ilmiö viime vuosina. S-ryhmä ei kuitenkaan itse markkinoi tätä mahdollisuutta, sillä heidän tarkoituksena ei ole saada kaikkia suomalaisia liittymään kaikkiin osuuskuntiin.

Tämä viime aikainen valtava suosio onkin saanut jo muutaman S-osuuskunnan vaihtavan palkitsemismenetelmiään perinteisestä osuusmaksun korosta. S-Juna kuitenkin puksuttaa vielä ja pian saamme tietoon vuonna 2018 osuusmaksun korkoa maksavat S-osuuskunnat.

Lue lisää korkoa maksavista S-osuuskunnista

Opintolainan nostaminen

Suomalaiset opiskelijat karttavat opintolainaa kuin ruttoa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että meille on opetettu kaikkien lainojen olevan pahasta ja tie taloudelliseen tuonelaan.

Näin asiaa ei kuitenkaan kannata ajatella, sillä opintolaina on täydellinen esimerkki hyvästä lainasta. Valtio nimittäin tarjoaa porkkanaa niille opiskelijoille, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2014 tai sen jälkeen. Kyseiset opiskelijat ovat oikeutettuja opintolainahyvitykseen.

Hyvitys on 40% siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2500€. Valmistuessasi ajoissa, saat siis käytännössä ilmaista rahaa vaikka pitäisit niitä tyynynalla. Useat opiskelijat on tämän ymmärtänytkin ja ne jotka eivät sitä elämiseen tarvi, nostaa kaiken opintolainan arvo-osuus- tai asp-tililleen.

On hyvä muistaa, että lainan todellinen kannattavuus on kuitenkin loppujen lopuksi lainanottajan harteilla ja opintolainaa ei bilettämiseen ja uuteen puhelimeen kannata nostaa.

Lue lisää opintolainasta

Arvo-osuustilin avaaminen ja sijoittaminen

Arvo-osuustilin avaaminen ja sijoittaminen on usealle suomalaiselle todella tuntematonta aluetta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla ja sijoittaminen voi olla parhaimmillaan, sekä tehokkaimmillaan yllättävän yksinkertaista.

Sijoittamista on suomalaisessa yhteiskunnassa pidetty kauan ”herrojen puuhailuna ja keplotteluna”. Näin ei tietenkään ole ja lähes jokainen pystyy aloittamaan vaurastumisen sijoittamisen avulla. Sijoittamista usein myös pidetään ”kasinona”, jossa vain menetetään sijoitettu pääoma.

Tämä on tietenkin teoriassa mahdollista, mutta historia osakemarkkinoilta on osoittanut, että kaikkien sotien, pörssiromahdusten ja 2008 pankkikriisinkin jälkeen ollaan päästy reippaasti plussan puolelle. Historiaa ei tietenkään täydy pitää takeena tulevaisuudesta, mutta asiaa voi ajatella monelta kantilta.

Jos tapana on ollut ”sijoittaa” viikottain lottoon, niin palautusprosenttia voidaan pitää reippaasti heikompana. Sijoittaminen ei myöskään todellakaan ole vain kauppatieteiden maistereiden ja tuhansien kirjojen jälkeen opittu taito.

Sijoittaminen voi olla todella yksinkertaista ja käsittämättömän tehokasta ilman sen kummempia opiskeluja. Käytännössä sijoittaminen voi olla yhtä yksinkertaista, kuin säästötilin käyttöönotto.

Historia on myös osoittanut, että laiskimmat ja yksinkertaisiin kohteisiin sijoittavat ovat takoneet keskimäärin parempaa tuottoa kuin aktiivisesti kauppaa käyvät ja spekuloivat sijoittajat. Etkö ole vielä avannut arvo-osuustiliä? *Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnettiin jo tänään!

Lue lisää sijoittamisesta ja Nordnetistä

Lopuksi

Toivottavasti sait pienen kipinän rahaan liittyviin asioihin ja jaksat nähdä hieman vaivaa oman taloutesi eteen. Pienillä asioilla voi olla todella tulevaisuudessa todella suuri merkitys omaa taloudellista hyvinvointiasi ajatellen.

Blogini tarkoituksena on ollut aina saada suomalaiset kiinnostumaan rahasta ja rohkaisemaan meitä puhumaan enemmän rahasta ja siihen liittyvistä asioista. Rahasta puhuminen ei tarvitse enää olla tabu meidän yhteiskunnassamme.

Jos innostuit enemmän niin ota toinen kuppi kahvia tai teetä ja ala penkomaan blogiani enemmän läpi. Pienellä vaivalla teet itsellesi suuren palveluksen. Kerro sivustani myös kavereille ja muista myös tykätä sivuistani Facebookissa ja seurata blogiani Twitterissä!

4 thoughts to “Lopeta rahasta murehtiminen – lue vinkit vaurastumiseen”

  1. Kaikki löytyy paitsi talletustili BN:ltä. Täytyypä kai sekin avata, sillä itsellänikin säästötilillä liikaa ylimääräistä. Hyvä kirjoitus!

  2. Bank Norwegianin liikemallin suoma markkinaan vrt ylikoron maksu talletuksille johtuu korkean koron lainanannosta, ns pikavippitoiminnasta. Ei niinkään nettipankkitoiminnasta. Osakkeenomistajana en toki pane asiaa pahaksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.