Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kirjoittama kirja Sijoita kuin guru (2016) avaa kahdeksan erittäin tunnetun sijoitusgurun filosofian ja ajatukset lukijoilleen. Kirja yrittää tiivistää jokaisen gurun mietteet yhteen kirjaan ja onnistuukin siinä erittäin hyvin. Jokaisen gurun filosofian jälkeen, kirja yrittää soveltaa sitä myös Helsingin pörssiin. Kirjaa lukiessa huomaa, että sijoitusstrategioita on useita ja samaistuminen ainakin yhteen guruun on erittäin todennäköistä.
Sisällysluettelo
Sijoita kuin guru
Kirja alkaa Björn Wahlroosin esipuheella ja se on hieno aloitus kirjalle, vaikka Wahlroos keskittyykin puheessaan lähinnä radikaalin epävarmuuden aikaan ja toteaakin, että hänellä ei ole tarjottavanaan mitään erityistä sijoitustyyliä, ellei sellaiseksi lasketa makroriskien hyödyntämistä.
Hän myös huomauttaa, että sijoitustyylit ovat vain yksinkertaistettuja epätäydellisen informaation käsittelymalleja ja korostaa sitä, että radikaalin epävarmuuden oloissa hyvät nyrkkisäännöt voivat olla hyvinkin tehokkaita päätöskriteereitä. Seuraavaksi kirjassa paneudutaankin jo gurujen mietteisiin ja ne esitellään kronologisessa järjestyksessä.
Jokaisen gurun teoriaosuuden jälkeen, siirrytäänkin peilaamaan teoriaa myös nykyhetkeen ja pelikenttänä toimii meille kaikille tuttu Helsingin pörssi. Lopuksi Oksaharju kertoo omia mietteitään kappaleessa Kuinka sijoitan kuin guru? ja siinä käydään läpi muun muassa strategioita nousu-, lasku- ja sivuittaismarkkinoilla.
Keitä gurut ovat?
Kirjassa käydään läpi kahdeksan tunnetun gurun mietteitä ja filosofiaa. Gurut eroavat selkeästi toisistaan ja kirjan aikana huomaa, että yhtä ja oikeaa sijoitusstrategiaa ei ole olemassakaan, vaan jokaisen on itse päätettävä, mitkä strategiat sopivat itselleen parhaiten. Seuraavaksi listaan kaikki kirjassa esiintyvät gurut kronologisessa järjestyksessä:
- Benjamin Graham (1884 – 1976)
- Philip A. Fisher (1907 – 2004)
- Burton G. Malkiel (1932 – )
- Peter Lynch (1944 – )
- Jeremy J. Siegel (1945 – )
- Robert Shiller (1946 – )
- William J. Bernstein (1948 – )
- Warren Buffett (1930 – )
Sopiiko kirja myös aloittelijoille?
Jokaisen gurun filosofiasta riittää varmasti kerrottavaa kokonaisen kirjan verran, mutta kirja pyrkii tiivistämään kaikkien gurujen mietteet yhtiin kansiin. Juuri tästä syystä kirja sopii mielestäni erittäin hyvin aloittelijoille, sillä se antaa mahdollisuuden tutustua eri gurujen mietteisiin ilman useisiin kirjoihin paneutumista.
Lisäksi jokaisen gurun mietteiden ja sijoitusfilosofian jälkeen kirja soveltaa näitä myös Helsingin pörssiin, joka on varmasti lähes kaikille suomalaisille sijoittajille tutuin pelikenttä. Kirjassa esiintyy luonnollisesti myös sijoitusjargonia ja kirjasta saa huomattavasti paljon enemmän irti, jos ennen lukemista paneutuu hieman yleisimpiin kirjassa käytettyihin käsitteisiin kuten p/e -lukuun (hinta per tulos). Kaikesta huolimatta, kirja on helppolukuinen ja kirjan ideaan pääsee todella helposti kiinni.
Kehen itse samaistuin?
Tylsänä indeksisijoittajana samaistun eniten guruun, jota kirjasta ei edes löydy: John C. Bogleen. Hän on indeksirahastojen isä ja hänen mukaansa vähäkuluinen indeksisijoittaminen toimii parhaiten, sillä hän ei usko osakepoimintaan tai aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin. Yksi Boglen kuuluisista lausahduksista on jäänyt päähäni ikuisesti ja karkeasti suomennettuna se menee näin:
”Älä etsi neulaa heinäsuovasta. Osta koko heinäsuova.”
Vaikka kirjassa ei tietenkään paneuduta paljoa indeksisijoittamiseen, yksi guru jäi erityisesti mieleeni ja hän on Jeremy J. Siegel. Siegelin mielestä ajoittaminen ei onnistu todellisiltakaan guruilta. Lisäksi hän korostaa sitä, että osakkeet antavat pitkällä aikavälillä suojaa rahan käyttöarvon alenemista vastaan ja muistuttaa, että osakkeiden inflaatiosuojavaikutus pikällä aikavälillä perustuu siihen, että yritysten liiketoiminta mukautuu kohonneisiin hintoihin ja yhtiöiden tulevat kassavirrat kohoavat inflaation noustessa.
Hänen mielestään suurin osa salkustasi tulisi sijoittaa kustannuksiltaan edulliseen indeksirahastoon ja odotuksesi pitäisi pitää linjassa historian kanssa. Hän on myös tutkinut yhdysvaltalaisten osakerahastojen tuottoja tammikuusta 1971 aina joulukuuhun 2012 ja muistuttaa, että aktiiviset rahastot yleensä häviävät indekseille.
Lopuksi
Kirja oli mielestäni erittäin hyvä ja mielenkiintoinen, sillä en ole lukenut kenenkään gurun kirjoittamia kirjoja ja kaikki asia tuli minulle uutena. Suosittelenkin kirjaa etenkin niille, jotka eivät ole lukeneet paljoa sijoituskirjallisuutta. Kirjassa pääsee 222 sivun aikana todella hyvin kiinni tunnettujen gurujen ajatusmaailmaan ja näiden ajatusten peilaaminen Helsingin pörssiin tekee lukemisesta erittäin helposti ymmärrettävää ja mielenkiintoista.
Kirja sopii mielestäni hyvin myös sijoittamisesta kiinnostuneen ensimmäiseksi kirjaksi, sillä kirjan jälkeen voit pureutua enemmän sinua kiinnostavien gurujen ajatuksiin muista lähteistä.