Skip to main content

Grupeer kokemuksia – Monipuolisin markkinapaikka?

Päivitys 29.3.2020: Nyt koronan aikana pienemmät markkinapaikat alkavat olemaan ongelmissa. Nostan rahoja Grupeerilta pois heti, kun lainat erääntyvät. Rahojen nostossa on tällä hetkellä ollut ongelmia useilla pienemmillä markkinapaikoilla – myös Grupeerilla.

Seikkailuni vertaislainaamisen saralla jatkuu ja kokemuksia alkaa kertyä useista eri markkinapaikoista seuraavaksi arvosteltavaksi pääsee latvialainen vertaislainojen markkinapaikka Grupeer.

Grupeer – vertaislainaamisen hybridi

Grupeer on latvialainen vertaislainojen markkinapaikka, jolla on kirjoitushetkellä yli 10 000 rekisteröitynyttä sijoittajaa 77 eri maasta. Lainoja on markkinapaikan kautta rahoitettu lähes 42 miljoonan euron edestä ja sijoittajat ovat saaneet keskimäärin 13,51% tuottoa sijoituksilleen.

Grupeer eroaa muista markkinapaikoista siten, että se tarjoaa perinteisten kuluttajalainojen lisäksi mahdollisuuden sijoittaa myös yrityslainoihin sekä kehitysprojekteihin. (eng. development projects) Yleensä markkinapaikat keskittyvät vain yhteen näistä, joten Grupeeria voisi tästä syystä kutsua vertaislainaamisen hybridiksi – kaikki yhdessä paketissa.

Kehitysprojektit ovat usein kiinteistöjen uudisrakentamista eri puolilla Eurooppaa ja ovat satojen tuhansien, joskus jopa miljoonien kokoisia lainakokonaisuuksia. Tästä syystä ne ovat markkinapaikalla pilkottu pienempiin osuuksiin.

grupeer kehitysprojekti 1024x641 Grupeer kokemuksia  Monipuolisin markkinapaikka?
Esimerkki Grupeerin kehitysprojektista.

Grupeer on myös siitä suhteellisen harvinainen markkinapaikka, että se tarjoaa kaikille lainoilleen takaisinostotakuun. (eng. buyback guarantee) Tähän kuuluu siis myös yllämainitut kehitysprojektit.

Tässä vaiheessa on taas hyvä muistuttaa, että takaisinostotakuu siirtää riskin yksittäisistä lainojen perinnöistä luoton myöntäjälle. (eng. loan originator) Jos kuitenkin luoton myöntäjä joutuu ongelmiin, niin riski siirtyy takaisin sinulle.

Mistään täysin riskittömästä sijoittamisesta ei siis todellakaan ole kyse, mutta sinun ei tarvitse huolehtia jokaisen yksittäisen lainan perimisestä vaan siinä tapauksessa luoton myöntäjä ostaa lainan takaisin itselleen ja saat pääomasi takaisin.

Rekisteröityminen ja sijoittamisen aloittaminen

Rekisteröityminen Grupeeriin on helppoa ja ei sisällä mitään uutta auringon alla, jos olet aiemmin rekisteröitynyt muihin markkinapaikkoihin.

Jos Grupeer on ensimmäinen markkinapaikkasi, niin rekisteröityminen on nopeaa, mutta tunnistautuminen täytyy suorittaa ennen talletuksen tekemistä. Tunnistautuminen on tärkeää rahojesi suojelemiseksi ja tietenkin myös EU:n rahanpesulaki vaatii tunnistautumisen tekemistä. Tämä onnistuu henkilöllisyystodistuksella ja todistamalla oma kotiosoite. (esimerkiksi laskulla, jossa näkyy nimesi ja osoitteesi)

Tunnistautumisen jälkeen voit tallettaa rahaa Grupeerin tilille perinteisellä tilisiirrolla ja tässä kestää yleensä se 1-3 pankkipäivää. Allekirjoittaneella rahat siirtyi Grupeerille 2 pankkipäivän jälkeen.

Rahojen siirryttyä Grupeerin tilillesi voit aloittaa sijoittamisen. Kuten monissa muissakin markkinapaikoissa, voit sijoittaa joko manuaalisesti tai auto-investiä käyttäen.

Grupeerin kohdalla tein itse poikkeuksen ja sijoitin manuaalisesti, sillä minua kiinnosti kovasti kehitysprojektit hajautuksen kannalta. Tämä on jo neljäs markkinapaikkani, joten erilaisiin kohteisiin sijoittaminen on mielestäni hajautuksen kannalta järkevää.

Jos kuitenkin ajattelit sijoittaa Grupeerilla monipuolisesti, niin muutaman parametrin säätäminen autoinvestissä on aikaa säästävä tapa sijoittaa haluamallasi tavalla.

Omia kokemuksiani Grupeerista

Kaikki on toistaiseksi toiminut Grupeerilla kuten pitääkin ja valittamisen aihetta ei itseltäni vielä kyseisestä markkinapaikasta löydy. Sijoitan Grupeerilla pelkästään kehitysprojekteihin ja olen ollut erittäin tyytyväinen, että uusia kehitysprojekteja tulee tasaiseen tahtiin.

Korot ovat toistaiseksi maksettu aina ajallaan, joten takaisinostotakuuta en ole päässyt vielä kokemaan. Nähtäväksi jää, kuinka usein näissä kehitysprojekteissa lainat menevät perintään ja mitä tarkalleen ottaen tapahtuu jos laina perintään menee.

Kuten monissa muissakin markkinapaikoissa, myös Grupeerilla on nähty räjähtävää kasvua sijoittajien määrässä ja tämä on osaltaan vaikuttanut hieman negatiivisesti keskimääräisen koron määrään. Toisaalta, yli 13% keskimääräinen korko on vielä todella hyvä meille sijoittajille.

Jos minun täytyisi valita vain yksi markkinapaikka, niin valitsisin ehdottamasti Grupeerin, sillä hajauttaminen erilaisiin lainoihin onnistuisi parhaiten Grupeerilla. Grupeer on kuitenkin vain yksi viidestä eri markkinapaikasta joissa sijoitan, joten päätin tästä syystä ainakin toistaiseksi keskittyä pelkästään minua kiinnostaviin kehitysprojekteihin.

Kirjoitushetkellä Grupeerilla ei vielä ole jälkimarkkinoita (eng. secondary market), mutta sellainen jo löytyy navigaatiosta ja on siis suunnitteilla. Jälkimarkkinat auttavat aina sijoitusten nopeassa likvidoinnissa, joten toivottavasti jälkimarkkinat tulisivat mahdollisimman nopeasti.

Plussat ja miinukset

Käydään sitten vielä tiivistetysti läpi Grupeerin plussat ja miinukset.

Plussat

 • Selkeä ja nopeasti toimiva alusta.
 • Mahdollisuus sijoittaa perinteisten kuluttajalainojen lisäksi myös yrityslainoihin ja kehitysprojekteihin.
 • Kaikissa lainoissa täysi takaisinostotakuu.
 • Hyvä keskimääräinen tuotto. (13,51% kirjoitushetkellä)

Miinukset

 • Raportointi voisi olla hieman paremmin toteutettu.
 • Jälkimarkkinat puuttuvat ainakin vielä toistaiseksi.
 • Suhteellisen tuore markkinapaikka, joten statistiikkaa ei ole vielä paljon. (avattu vuonna 2017)

Lopuksi

Grupeer on siis ollut todella hyvä lisä vertaislainojen markkinapaikkoihin, joissa itse sijoitan. Kehitysprojektit ovat mielenkiintoisia ja lisäävät hyvin hajautusta omissa sijoituksissani.

Mikään tässä blogissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogissa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

2 thoughts to “Grupeer kokemuksia – Monipuolisin markkinapaikka?”

 1. Täytyypä ottaa tämä kokeiluun. Onko kehitysprojekteja hyvin tarjolla? Ainakin Envestion projektit menevät täyteen melkein heti niiden ilmestyessä, niin en saa kaikkia rahojani edes sijoitettua.

  1. Kyllä on. Tälläkin hetkellä löytyy kehitysprojekteja, jotka ei ole vielä täynnä. 🙂 Envestion kanssa pitää tosiaan olla tosi valppaana, siellä aikainen lintu nappaa madon isommistakin projekteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.