Skip to main content

Envestio kokemuksia – Yrityslainat osaksi portfoliota?

TÄRKEÄ PÄIVITYS 22.1.2020: Envestion sivut ovat alhaalla ja Envestio kertoo omalla Facebook-kanavallaan, että heidän sivut on hakkereiden kohteena. Envestio on ollut kuitenkin huono ilmoittamaan asiasta enemmän, vaikka sijoittajat ovat yrittäneet olla heihin yhteydessä. Envestio on menettänyt kyllä oman luottamukseni näiden asioiden johdosta ja en tule jatkossa sijoittamaan tällä markkinapaikalla. Päivitän tänne heti, kun saan lisää tietoa asiasta.

PÄIVITYS JATKUU 22.1.2020: European Crowdfunding Network on julkaissut asiasta tiedotteen. Mitään varmuutta Envestion kohtalosta ei vielä ole edes heillä. https://eurocrowd.org/2020/01/22/ecn-reports-kuetzal-and-envestio-to-national-conduct-authorty/

PÄIVITYS JATKUU 23.1.2020: Matkalla Vaurauteen -blogi on kirjoittanut hyvät ohjeet siihen, miten tässä tilanteessa kannattaa toimia. Kiitos hänelle siitä. Mitään virallista vahvistusta Envestion kohtalosta ei vieläkään ole.

PÄIVITYS JATKUU 23.1.2020: Viron poliisi on alkanut tutkimaan asiaa, mutta eivät pidä tätä vielä rikoksena. Tässä vaiheessa itse pidän asiaa jo rikoksena. Kirjoitan tästä sitten oman juttunsa, kun pöly on laskeutunut ja tiedetään enemmän. Tässä taitaa nyt realisoitua markkinapaikkariski.

PÄIVITYS JATKUU 29.1.2020: Viron poliisi on aloittanut Envestiosta rikostutkinnan. Jotain hyviä uutisia siis.

Olen todeilla pahoillani, jos olette aloittaneet sijoittamisen Envestiolla blogini lukemisen jälkeen. Tässä olisi täytynyt allekirjoittaneen tehdä enemmän taustatyötä, mutta suositut ulkomaalaiset ja suomalaiset talousbloggaajat olivat myös sijoittajia Envestiolla, niin annoin sen vaikuttaa omaan päätöksentekooni. Kuetzalin kohdalla hälytyskellot soivat myös allekirjoittaneella ja sinne en ole rahojani sijoittanut/siitä blogiini kirjoittanut. Kaikesta huolimatta oppirahoja tuli itsekin tästä maksettua, mutta onneksi olin hajauttanut 5 eri alustalle, joten yhden alustan paljastuminen huijaukseksi ei vielä ollut ihan älyttömän suuri paukku. Tässä taas korostuu se hajauttamisen tärkeys. Toivottavasti tämä jää ainoaksi vastaavaksi tapaukseksi, sillä tämä oli kova kolaus koko alalle. Tulen kirjoittamaan vielä pidemmän jutun, jahka pöly laskeutuu ja saan kaikki faktat esille tästä tapauksesta.

Mikä on Envestio?

Envestio on virolainen vertaislainauksen markkinapaikka, joka oli vuodet 2014-2017 yksityinen rahoittaja, mutta avattiin julkiseksi markkinapaikaksi vuoden 2017 joulukuussa.

Aiemmin arvostelemani markkinapaikat ovat tarjonneet mahdollisuuden sijoittaa kuluttajalainoihin, mutta Envestiolla voit sijoittaa yrityslainoihin erilaisten projektien muodossa.

Yleensä rahoitusta hakevat yritykset kuuluvat johonkin teollisuuden alaan, kuten kalanjalostukseen, metsäteollisuuteen, kierrätykseen tai louhintaan. Paljon erilaisia ja mielenkiintoisia projekteja tulee markkinapaikalle lähes viikoittain ja ne yleensä rahoitetaan todella vauhdikkaasti.

envestioonnistuneetprojektit 1024x515 Envestio kokemuksia   Yrityslainat osaksi portfoliota?
Muutama esimerkki Envestion projekteista. Kuvan projektit ovat jo täysin valmiita ja lainan korot sekä pääoma ovat maksettu takaisin sijoittajille.

Kirjoitushetkellä Envestiolla on yli 6200 rekisteröitynyttä sijoittajaa ja yrityslainoja on rahoitettu yli 16 miljoonan euron edestä. Rahoitetusta 16 miljoonasta sijoittajille on maksettu korkoa yli 820 000 euroa. Envestiolla voit saada sijoituksillesi noin 15-22% tuoton ja sijoittajien keskituotto alustalla on 18,60%.

Vaikka Envestio on suhteellisen tuore markkinapaikka, niin onnistunutta historiaa löytyy jonkin verran. Vuoden 2018 loppuun mennessä Envestiolla on onnistuneesti rahoitettu 15 projektia ja yhtäkään lainaa ei mennyt perintään asti.

Mitä jos laina menee perintään?

Vaikka yksikään projekti ei ole vielä kirjoitushetkellä mennyt perintään, niin sekin mahdollisuus korkeariskisissä yrityslainoissa on.

Envestiolla lähes kaikki projektit tulevat ns. ”secured debt” -vakuudella, joten mahdollisen perinnän osuessa kohdalle sijoittaja saa heti 80% lainan pääomasta takaisin. Lopun 20% kohdalla sijoittaja voi sitten itse päättää, ottaako heti 10% takaisin vai odottaako koko 20% perintää.

Koska yhtäkään yrityslainaa ei vielä ole mennyt perintään, niin varmaksi ei voi sanoa, kumpi vaihtoehdoista olisi sijoittajalle parempi. Allekirjoittanut varmaan ottaisi heti 10% takaisin ja nielisi tuon 10% tappion tässä tapauksessa, mutta tulevaisuus näyttää, kannattaako projektien kohdalla odottaa koko 20% perintää.

Onneksi Envestiolla voi kuitenkin hajauttaa sijoituksensa useisiin eri projekteihin, joten tämä auttaa hajauttamaan riskiä. Mitään suuria summia en yksittäiseen yrityslainaan itse uskaltaisi sijoittaa, mutta pienemmät summat useisiin eri projekteihin auttavat riskin hallinnassa.

Envestiolla projektit kestävät yleensä noin vuoden, mutta voit halutessasi likvidoida sijoituksesi myös ennen projektin päättymistä. Tässä tapauksessa maksat tosin kuluja 5% koko sijoitetusta pääomastasi. Näin ei siis kannata tehdä kuin pakkotilanteessa.

Rekisteröityminen ja sijoittaminen Envestiossa

Envestioon rekisteröityminen on helppoa ja alusta on muutenkin toteutettu mielestäni selkeästi. Rekisteröitymisen jälkeen voi heti käynnistää tunnistaumisen alustalla, vaikka varsinaista tunnistautumista tarvitaankin vasta nostaessasi rahaa alustalta takaisin pankkitilillesi.

Rahan tallettaminen Envestiolle tapahtuu perinteisellä tilisiirrolla ja allekirjoittaneella meni muutama pankkipäivä, että rahat siirtyivät Envestion tilille.

Talletuksen jälkeen voikin sitten aloittaa sijoittamisen projekteihin, jos rahoitettavia projekteja on sillä hetkellä tarjolla. Envestio on todella suosittu alusta tällä hetkellä ja lähes miljoonankin euron yrityslainat rahoitetaan muutamassa päivässä.

Onneksi uusista projekteista tulee aina ilmoitus sähköpostiin, joten itse alustalla ei tarvitse olla koko ajan kärkkymässä uusia sijoituskohteita. Kannattaa kuitenkin samana päivänä käydä sijoittamassa projektiin, sillä seuraavana päivänä se saattaa olla jo rahoitettu.

Omia kokemuksiani Envestiosta

Olen nyt sijoittanut Envestiolla muutaman kuukauden ja tähän mennessä korot ovat kilahtaneet tililleni sovitussa ajassa. Alusta on toiminut hyvin ja mitään ongelmia en ole vielä kohdannut.

Yrityslainat ovat itselleni vielä täysin uusi juttu, mutta ajattelin sen olevan hyvää hajautusta vertaislainausportfoliooni. Envestio tarjoaa myös ylivoimaisesti korkeinta tuottoa kaikista markkinapaikoista, joihin itse sijoitan.

Korkea tuotto tuo tietenkin suurempaa riskiä, mutta omat sijoitukseni vertaislainoihin ovat vain noin 10% koko portfolioni arvosta, joten kestän ottaa hieman suurempaa riskiä paremman tuoton toivossa.

Kokemusta alustasta ei itsellänikään muutamaa kuukautta enempää ole, mutta oisin kirjoittaa omista kokemuksistani vuoden päästä uudestaan, jahka kokemusta alustasta on kertynyt enemmän.

Plussat ja miinukset

Lopuksi on taas hyvä käydä läpi Envestion plussat ja miinukset.

Plussat

  • Selkeä ja hyvin toimiva alusta.
  • Todella korkeaa tuottoa sijoituksille.
  • Raportointi selkeää ja yksityiskohtaista.
  • Asiakaspalvelusta vastataan nopeasti.

Miinukset

  • Projektit rahoitetaan nopeasti, joten aikaiset linnut nappaavat madot.
  • Likvidoitaessasi sijoituksen etuajassa, menetät 5% pääomastasi.
  • Perinnän tapahtuessa voit menettää 10-20% projektiin sijoitetusta pääomasta.

Lopuksi

Jos vertaislainaus on sinulle vielä täysin uusi asia, kannatta ehdottomasti lukea aiempi kirjoitukseni: Mitä on vertaislainaus? Voit myös tutustua viiteen eri markkinapaikkaan, joissa sijoitan itse vertaislainoihin.

Mikään tässä blogissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogissa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

4 thoughts to “Envestio kokemuksia – Yrityslainat osaksi portfoliota?”

  1. Olen myös aloittanut vertaislainauksen ja alustoina itselläni tällä hetkellä vaan Mintos ja tämä Envestio. Molemmista on ollut toistaiseksi vain pelkkää hyvää sanottavaa. Ei tosin mitää isoa positiota itsellänikään näissä. 🙂

  2. Envestio ja Crowdestate kiinnostaa vaan ei uskalla. Taidan seurata teikäläisen matkaa nyt hetken aikaa ensin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.