Skip to main content

Envestio kokemuksia – Yrityslainat osaksi portfoliota?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Seuraavaksi vertaislainauksen saralla arvosteltavaksi pääsee virolainen markkinapaikka Envestio. Kokemuksia Envestiosta on jo jonkin verran kertynyt ja nyt on oikea aika ottaa selvää, onko Envestio hyvä lisä vertaislainausportfolioosi?

Mikä on Envestio?

*Envestio on virolainen vertaislainauksen markkinapaikka, joka oli vuodet 2014-2017 yksityinen rahoittaja, mutta avattiin julkiseksi markkinapaikaksi vuoden 2017 joulukuussa.

Aiemmin arvostelemani markkinapaikat ovat tarjonneet mahdollisuuden sijoittaa kuluttajalainoihin, mutta Envestiolla voit sijoittaa yrityslainoihin erilaisten projektien muodossa.

Yleensä rahoitusta hakevat yritykset kuuluvat johonkin teollisuuden alaan, kuten kalanjalostukseen, metsäteollisuuteen, kierrätykseen tai louhintaan. Paljon erilaisia ja mielenkiintoisia projekteja tulee markkinapaikalle lähes viikoittain ja ne yleensä rahoitetaan todella vauhdikkaasti.

envestioonnistuneetprojektit 1024x515 Envestio kokemuksia   Yrityslainat osaksi portfoliota?
Muutama esimerkki Envestion projekteista. Kuvan projektit ovat jo täysin valmiita ja lainan korot sekä pääoma ovat maksettu takaisin sijoittajille.

Kirjoitushetkellä *Envestiolla on yli 6200 rekisteröitynyttä sijoittajaa ja yrityslainoja on rahoitettu yli 16 miljoonan euron edestä. Rahoitetusta 16 miljoonasta sijoittajille on maksettu korkoa yli 820 000 euroa. Envestiolla voit saada sijoituksillesi noin 15-22% tuoton ja sijoittajien keskituotto alustalla on 18,60%.

Vaikka Envestio on suhteellisen tuore markkinapaikka, niin onnistunutta historiaa löytyy jonkin verran. Vuoden 2018 loppuun mennessä Envestiolla on onnistuneesti rahoitettu 15 projektia ja yhtäkään lainaa ei mennyt perintään asti.

Mitä jos laina menee perintään?

Vaikka yksikään projekti ei ole vielä kirjoitushetkellä mennyt perintään, niin sekin mahdollisuus korkeariskisissä yrityslainoissa on.

*Envestiolla lähes kaikki projektit tulevat ns. “secured debt” -vakuudella, joten mahdollisen perinnän osuessa kohdalle sijoittaja saa heti 80% lainan pääomasta takaisin. Lopun 20% kohdalla sijoittaja voi sitten itse päättää, ottaako heti 10% takaisin vai odottaako koko 20% perintää.

Koska yhtäkään yrityslainaa ei vielä ole mennyt perintään, niin varmaksi ei voi sanoa, kumpi vaihtoehdoista olisi sijoittajalle parempi. Allekirjoittanut varmaan ottaisi heti 10% takaisin ja nielisi tuon 10% tappion tässä tapauksessa, mutta tulevaisuus näyttää, kannattaako projektien kohdalla odottaa koko 20% perintää.

Onneksi Envestiolla voi kuitenkin hajauttaa sijoituksensa useisiin eri projekteihin, joten tämä auttaa hajauttamaan riskiä. Mitään suuria summia en yksittäiseen yrityslainaan itse uskaltaisi sijoittaa, mutta pienemmät summat useisiin eri projekteihin auttavat riskin hallinnassa.

Envestiolla projektit kestävät yleensä noin vuoden, mutta voit halutessasi likvidoida sijoituksesi myös ennen projektin päättymistä. Tässä tapauksessa maksat tosin kuluja 5% koko sijoitetusta pääomastasi. Näin ei siis kannata tehdä kuin pakkotilanteessa.

Rekisteröityminen ja sijoittaminen Envestiossa

*Envestioon rekisteröityminen on helppoa ja alusta on muutenkin toteutettu mielestäni selkeästi. Rekisteröitymisen jälkeen voi heti käynnistää tunnistaumisen alustalla, vaikka varsinaista tunnistautumista tarvitaankin vasta nostaessasi rahaa alustalta takaisin pankkitilillesi.

Rahan tallettaminen Envestiolle tapahtuu perinteisellä tilisiirrolla ja allekirjoittaneella meni muutama pankkipäivä, että rahat siirtyivät Envestion tilille.

Talletuksen jälkeen voikin sitten aloittaa sijoittamisen projekteihin, jos rahoitettavia projekteja on sillä hetkellä tarjolla. Envestio on todella suosittu alusta tällä hetkellä ja lähes miljoonankin euron yrityslainat rahoitetaan muutamassa päivässä.

Onneksi uusista projekteista tulee aina ilmoitus sähköpostiin, joten itse alustalla ei tarvitse olla koko ajan kärkkymässä uusia sijoituskohteita. Kannattaa kuitenkin samana päivänä käydä sijoittamassa projektiin, sillä seuraavana päivänä se saattaa olla jo rahoitettu.

Envestioon kannattaa muuten *rekisteröityä blogini linkin kautta, sillä tallettaessasi 100€ tai enemmän, saat 5€ bonusta sekä 0,5% cashbackia kaikista sijoituksista, jotka teet ensimmäisen 270 päivän aikana.

Omia kokemuksiani Envestiosta

Olen nyt sijoittanut *Envestiolla muutaman kuukauden ja tähän mennessä korot ovat kilahtaneet tililleni sovitussa ajassa. Alusta on toiminut hyvin ja mitään ongelmia en ole vielä kohdannut.

Yrityslainat ovat itselleni vielä täysin uusi juttu, mutta ajattelin sen olevan hyvää hajautusta vertaislainausportfoliooni. Envestio tarjoaa myös ylivoimaisesti korkeinta tuottoa kaikista markkinapaikoista, joihin itse sijoitan.

Korkea tuotto tuo tietenkin suurempaa riskiä, mutta omat sijoitukseni vertaislainoihin ovat vain noin 10% koko portfolioni arvosta, joten kestän ottaa hieman suurempaa riskiä paremman tuoton toivossa.

Kokemusta alustasta ei itsellänikään muutamaa kuukautta enempää ole, mutta oisin kirjoittaa omista kokemuksistani vuoden päästä uudestaan, jahka kokemusta alustasta on kertynyt enemmän.

Plussat ja miinukset

Lopuksi on taas hyvä käydä läpi Envestion plussat ja miinukset.

Plussat

  • Selkeä ja hyvin toimiva alusta.
  • Todella korkeaa tuottoa sijoituksille.
  • Raportointi selkeää ja yksityiskohtaista.
  • Asiakaspalvelusta vastataan nopeasti.

Miinukset

  • Projektit rahoitetaan nopeasti, joten aikaiset linnut nappaavat madot.
  • Likvidoitaessasi sijoituksen etuajassa, menetät 5% pääomastasi.
  • Perinnän tapahtuessa voit menettää 10-20% projektiin sijoitetusta pääomasta.

Lopuksi

Korkeasta riskistä huolimatta, olen tykännyt Envestiosta ja jatkan siellä sijoittamista myös tulevaisuudessa. Jos vertaislainaus on sinulle vielä täysin uusi asia, kannatta ehdottomasti lukea aiempi kirjoitukseni: Mitä on vertaislainaus? Voit myös tutustua viiteen eri markkinapaikkaan, joissa sijoitan itse vertaislainoihin.

Jos haluat ottaa Envestion osaksi vertaislainausportfoliotasi, kannattaa ehdottomasti *rekisteröityä blogini kautta, sillä tallettaessasi 100€ tai enemmän, saat siitä 5€ bonusta sekä 0,5% cashbackia kaikista sijoituksista, jotka teet ensimmäisen 270 päivän aikana.

4 thoughts to “Envestio kokemuksia – Yrityslainat osaksi portfoliota?”

  1. Olen myös aloittanut vertaislainauksen ja alustoina itselläni tällä hetkellä vaan Mintos ja tämä Envestio. Molemmista on ollut toistaiseksi vain pelkkää hyvää sanottavaa. Ei tosin mitää isoa positiota itsellänikään näissä. 🙂

  2. Envestio ja Crowdestate kiinnostaa vaan ei uskalla. Taidan seurata teikäläisen matkaa nyt hetken aikaa ensin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.